LA JUMĂTATEA ANULUI, Profit în scădere cu aproape 40% pentru BVB

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2012

Profit în scădere cu aproape 40% pentru BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru prima jumătate a anului, un profit net de 7,64 milioane lei, în scădere cu 39% faţă de perioada similară a anului trecut, când profitul net a fost de 12,5 milioane lei.

În perioada ianuarie-iunie 2012, cifra de afaceri a BVB a totalizat 9,95 milioane lei, cu aproape 9% mai mică faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Scăderea cifrei de afaceri s-a datorat contextului economic în care BVB şi-a desfăşurat activitatea, ceea ce a condus la scăderea valorii tranzacţionate şi, implicit, a comisioanelor încasate, se arată în raportul companiei.

În trimestrul al doilea al anului, faţă de trimestrul al doilea din 2011, cifra de afaceri s-a menţinut la nivelul de 4,93 milioane lei, în ciuda scăderii valorii tranzacţionate pe piaţa de acţiuni şi unităţi de fond cu 31%, la 1,77 milioane lei.

Veniturile totale ale BVB au scăzut, în primul semestru faţă de semestrul întâi din 2011, cu 31,66%, la 15,1 milioane lei, în timp ce cheltuielile totale au ajuns la 6,54 milioane lei, în prima jumătate a anului, în scădere cu 24,8% faţă de iunie 2011.

Rezultatul operaţional al BVB a fost profit de 3,66 milioane lei, la 30 iunie 2012, în scădere cu 14% faţă de primul semestru din 2011, atunci fiind influenţat de îmbunătăţirea activităţii de tranzacţionare, ca urmare a listării "Fondului Proprietatea" şi înregistrarea, în primul trimestru din 2011, a unor valori record ale activităţii de tranzacţionare din 2008 până în prezent.

În trimestrul al doilea, faţă de acelaşi interval al anului trecut, profitul operaţional a crescut cu 37%, până la valoarea de 1,73 milioane lei, ca urmare a reducerii cheltuielilor operaţionale cu mai mult de 12%.

Cheltuieli cu personalul, inclusiv cheltuielile cu asigurările şi protecţia socială au însumat, în prima jumătate a anului, 3,14 milioane lei (la 30 iunie 2011, acestea erau de 3,17 milioane lei).

Cheltuielile de exploatare au fost de 6,29 milioane lei, în intervalul ianuarie-iunie 2012, cu 5% mai mici faţă de cele din primul semestru din 2011. Scăderea faţă de 2011 se datorează înregistrării unor cheltuieli mai mici aferente salariilor personalului, activităţilor de promovare, aferente amortizărilor şi scăderea cheltuielilor administrative, scăderi care au compensat creşterea altor categorii de cheltuieli, cum ar fi: cheltuieli aferente indemnizaţiilor achitate pentru restructurarea Consiliului de Administraţie, cheltuieli pentru dezvoltarea unor segmente de piaţă şi cheltuieli aferente serviciilor de consultanţă de recrutare personal, potrivit raportului BVB.

În ce priveşte creşterea cu 35% a cheltuielilor privind prestaţiile externe, faţă de primul semestru al anului trecut, aceasta se datorează înregistrării cheltuielilor aferente indemnizaţiilor achitate pentru restructurarea Consiliului de Administraţie, efectul acestora fiind compensat prin reversarea provizionului constituit în trimestrul patru din 2011, precum şi a înregistrării de estimări lunare a unor cheltuieli, potrivit contabilităţii de angajament, pentru care nu a fost aplicată o politică similară în primul semestru din 2011, se mai arată în raport.

Rezultatul financiar, realizat în primele şase luni, a fost de 4,91 milioane lei, cu 46% mai mic faţă de acelaşi interval al anului trecut, în principal ca urmare a unor dividende mai mici înregistrate de la Depozitarul Central (1,88 milioane lei în semestrul I 2012, faţă de 8,20 milioane lei în Semestrul I 2011).

Datoriile BVB, la 30 iunie, includ doar datorii pe termen de sub 1 an şi sunt în valoare de 8,97 milioane lei (la 31 decembrie 2011, datoriile erau de 2,60 milioane lei), creşterea înregistrată reflectând, în special, obligaţiile către acţionari, reprezentate de dividendele în curs de distribuire, şi obligaţii către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale neajunse la scadenţă.

Lichidităţile BVB au scăzut, în perioada ianuarie-iunie, la 65,96 milioane lei (la 31 decembrie 2011, erau de 73,80 milioane lei), în contextul în care au fost achitate către acţionari, până la 30 iunie 2012, dividende aferente anului 2011 în sumă de 9,95 milioane lei şi dividende aferente anilor precedenţi în sumă de 0,13 milioane lei.

BVB înregistrează, la 30 iunie, creanţe în valoare de 8,16 milioane lei, în creştere cu 4,43 milioane lei faţă de începutul anului (la 1 ianuarie, creanţele erau de 3,737 milioa-ne lei), datorită înregistrării creanţei asupra dividendelor aferente calităţii de acţionar a Depozitarului Central, în conformitate cu hotărâ-rea AGA, şi a înregistrării unor creşteri a creanţelor comerciale curente şi a dobânzilor de încasat.

Ponderea creanţelor comerciale în total creanţe este de 31,2% şi însumează 2,54 milioane lei.

La nivelul pieţei de acţiuni şi unităţi de fond (inclusiv tranzacţiile DEAL) a BVB s-au înregistrat tranzacţii în valoare de 4,07 milioa-ne lei, cu 30% mai mici faţă de primele şase luni din 2011, atunci când a avut loc listarea "Fondului Proprietatea".

Valoarea tranzacţionată pe piaţa produselor structurate a fost de 380 milioane lei, în primul semestru, triplă faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Volumul de instrumente schimbat în piaţă în primul semestru a fost de aproape 16 milioane de unităţi, depăşind indicatorul înregis-trat pe tot parcursul anului trecut, pe fondul completării ofertei de produse structurate şi a prelungirii programului de tranzacţionare de la ora 16:45 la 18:30 din 16 ianuarie 2012.

Veniturile din tranzacţionare, inclusiv oferte publice, au fost de 8,35 milioane lei, în primul semes-tru, cu 13% mai mici faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Veniturile aferente celor două oferte publice realizate în primul semestru, pentru "Transelectrica" şi "Azomureş", au totalizat 1,27 milioa-ne lei.

Din activitatea de admitere şi menţinere la tranzacţionare au fost obţinute venituri de 0,70 milioane lei, cu 28% mai mari faţă de primul semestru din 2011, ca urmare a creşterii numărului de companii care plătesc tariful de menţinere la tranzacţionare, precum şi a creşterii preţului unor acţiuni ale companiilor listate, fapt care a determinat un nivel mai mare al tarifului de menţinere pentru acele companii.

Până la finalul anului, Bursa de Valori Bucureşti aşteaptă o contracţie a indicatorilor realizaţi, în comparaţie cu indicatorii bugetaţi pentru acest an, pe fondul continuării scăderii valorii de tranzacţionare pe piaţa de acţiuni şi în trimes-trul al treilea şi amânării mai multor oferte publice programate pentru acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb