La muncă, români! Nu la întins mâna!

Miscellanea / 30 martie 2020

Sorin Roşca Stănescu

Sorin Roşca Stănescu

Vă îndemn să priviţi dincolo de masca de protecţie. Dincolo de spaime şi prejudecăţi. Dincolo chiar de ce vă sugerează oficialii români şi străini. Când se va termina pandemia, toţi, naţiune cu naţiune ne vom număra cadavrele. Ne vom plânge morţii. Ne vom linge rănile. Împreună şi, în acelaşi timp, separat.

Dar de după colţ deja a scos capul o criză mai cumplită decât cea generată de coronavirus. Criza economică. Ea va face şi mai multe victime. Nu ne vom putea opune acestei mari nenorociri prin izolare. Dimpotrivă. Va trebui să ieşim la muncă. Iar unii o pot face chiar începând de azi.

În timp ce încercăm să respectăm cu stricteţe aşa numita separare socială, care este cu atât mai profundă cu cât statele nu au găsit mijloace adecvate de separare medicală, adică de izolare a celor bolnavi, pentru a le permite celor sănătoşi un grad mai mare de libertate şi de activitate, noi, ca indivizi şi ca naţiuni avem obligaţia de a ne proiecta viitorul. Şi de a face în acest sens toţi paşii necesari. Dacă separarea presupune răbdare, reluarea activităţii presupune nerăbdare. Cum ne pregătim concret?

Este clar că, într-un fel sau altul, întreaga planetă este scurtcircuitată. Traumatizată. De câte ori are loc un asemenea fenomen în istorie, există indivizi care devin mai egoişti şi indivizi care devin mai generoşi. Dar niciodată nu veţi vedea naţiuni generoase în perioade de criză. Dimpotrivă. Niciodată Uniunea Europeană nu va mai fi ce a fost şi nu va mai fi nici măcar atât cât a fost. Poate că se va dezintegra. Sau poate se va contracta la cele câteva state din nucleul dur, care au condus-o până în prezent. Noi românii nu avem nimic de aşteptat prea mult de la Uniunea Europeană. Pentru noi, UE nu va fi iepuraşul care aduce daruri de Paşte. Şi nici mai târziu Moş Crăciun. Nici aliatul nostru strategic, Statele Unite nu vor identifica resurse pentru a ne scoate dintr-o groapă pe care ne-au săpat-o alţii până acum 30 de ani, dar pe care acum ne-o săpăm singuri.

Viitorul le aparţine naţiunilor harnice. Şi oamenilor harnici. Naţiunilor şi oamenilor care identifică în orice nenorocire oportunităţi pentru a împinge lucrurile mai departe. Înainte. În sens pozitiv. Respectaţi izolarea socială, dar puneţi mâna pe lopată.

România, din nefericire, pentru că a pierdut startul, va fi expusă în următoarea perioadă unei epidemii care o va plasa în topul negru al statelor europene. I-am primit, cum era şi firesc, cu braţele deschise pe românii răsfiraţi în toată Europa. Dar nu i-am izolat. Nu i-am carantinat. Nu i-am făcut să înţeleagă la ce pericol îşi expun rudele. Iar acum vom culege ce am semănat. Statistica ne spune că au revenit în ţară circa un sfert de milion de români. Sunt şi surse care vorbesc despre un număr mai mare. Cu certitudine se vor mai alătura şi alţii acestei migraţii inverse. Cei mai mulţi dintre ei sunt oameni în putere. Cei mai mulţi şi-au pierdut slujbele temporare sau job-urile la negru şi este de presupus că, pe termen scurt, nu mai au unde să se întoarcă. Nu vor mai fi primiţi cu braţele deschise nici în Italia, nici în Spania, nici în Germania, nici în Austria. Vor trebui să se readapteze pe pământul strămoşesc. Ce vor face? Din ce vor trăi? Cum îi va putea ajuta un stat care, prin reducerea dramatică a activităţilor economice, se confruntă deja cu un uriaş şomaj? Statul român nu are prea multe soluţii. Indiferent câtă presiune am pune pe indiferent ce Guvern. La fel cum soluţii nu vor veni nici de la Bruxelles şi nici din altă parte. Dar exstă în schimb soluţii şi opţiuni la nivel personal.

Niciodată nu a fost mai valabil cum va fi în viitorul imediat faimosul slogan liberal "Prin noi înşine". Numai că de această dată, înainte de a se adresa naţiunii, chemarea se adresează indivizilor. Familiilor. Micilor comunităţi săteşti şi urbane. A venit primăvara. E timpul să punem mâna pe lopată.

Niciun ordin militar, nicio ordonanţă de urgenţă, oricât de tâmpită ar fi şi nicio asumare de răspundere, dacă va mai fi să fie, nu îi împiedică pe români să-şi sape şi să-şi cultive pământul din jurul casei sau loturile pe care le au în proprietate. Următoarea cea mai cumplită criză prin care va trece omenirea, chinesenţa sau dacă vreţi punctul de maximă altitudine al crizei economice va fi criza alimentară. Dumnezeu ne-a dat pământ. Un pământ bun. O climă bună. Dar Dumnezeu nu ne poate obliga să lucrăm acest pământ. O putem face dacă vrem. Dacă nu stăm cu mâna întinsă. Dacă nu cerem de pomană de la statul nostru sau de la statul altora.

Dar în curând, treptat, însă nu prea târziu, cei afectaţi de coronavirus vor putea fi separaţi de cei săătoşi. Iar cei sănătoşi nu vor mai fi siliţi să trăiască în izolare socială. Activităţile economice se vor relua. Este obligatoriu. Cu cât mai curând, cu atât mai bine. Să nu ne obişnuim cu trândăvitul şi cu bocitul în propria casă. Să ne proiectăm cu inteligenţă şi ambiţie acţiunile viitoare.

Lipsa de solidaritate a Uniunii Europene ne-a şocat pe toţi. Dar ne-a şi trezit la realitate. Am devenit mult prea dependenţi de importuri. Importăm mult prea mult din ceea ce putem produce noi înşine. Iar de acum încolo asta trebuie să facem. Să creştem producţia internă. Să ne concentrăm pe ceea ce putem rezolva, punând osul la treabă şi mintea la contribuţie noi înşine.

Prin noi înşine la nivel de individ! Prin noi înşine la nivel de comunitate mică! Prin noi înşine la nivel de naţiune! Mâna pe lopată!

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Tu l a furat si sifonat banii publici.

    1. Uni cu mapa alti cu sapa indemnu asta a fost de cand hau acum vin iar comunistii sa dea sfaturi de cum era pe timpuri asta practic e un strigat de adio despre cum era o data a fost destul bine acum va e frica de rau

    Nu credeam ca personajul asta este atit de comunist. E mai defazat decit ceasusecu.

    Pe lopata am sa pun si eu mina cind va veni momentul sa arunc prima pe mormintul lui dupa covid-19 

    1. Întotdeauna infractorii care s-au îmbogățit din manevre au strigat "La munca!" în jurul lor. Vezi Patriciu și alții.

    Imi pare rau dar SRS are perfecta dreptate. Avem pamant foarte bun cernoziom ,avem oameni care pot lucra pamantul, agricultori, legumicultori, mecanizatori. Avem nevoie de organizare si sa incepem treaba, a venit primavara , timpul nu sta in loc lucrarile in agricultura trebuie facute la timp. Nu mai trebuie sa aducem marfa din import scumpa, trebuie sa producem in tara noastra tot ceea ce este necesar traiului nostru. Avem nevoie si de zootehnie, de mica si marea industrie sa ne producem noi in tara ce avem nevoie iar surplusul sa il vindem pe valuta. Avem ingineri agronomi, constructori, mecanici,electronisti foarte buni sa-i incurajam sa se apuce de treaba la noi in tara. Trebuie sa fim optimisti pentru copiii si nepotii nostrii, Curaj...

    1. Superb comentariu !

      un teren de 30 de ari. Ti-l incredintez gratis dumitale si lui SRS sa-l lucrati si sunt tate curios ce '"recolte " obtineti...

      Cand taranii nostri baga semintele olandeze in pamantul lituanian din solarul grecesc pentru a fi polenizate de bondarul olandez si apoi stropite cu pesticide americane ar trebui sa citeasca comentariul tau. Pentru ca fraza devenise prea lunga era sa uit de ingrasemintele din import opera cinstitei lupte impotriva coruptiei.In realitate romania are un pamant prost, o clima proasta, un sistem de irigatii distrus, ineficienta, incompetenta ceea ce conduc la o productivitate scazuta si o productie agricola scumpa. Minciuna asta cu avem ingineri buni nu stiu la ce ajuta pentru ca in fabrici nu muncesc diplome luate pe proiecte idioate. Propaganda ca in filmele Koreene. Nord... E clar ca esti din specia liberalului bugetar .

    Idiotilor, va e frică de munca? Inseamna că nu ați trecut de stadiul de maimuță...

    1. Bine ca ai muncit tu si acum culegi laurii :))))))))))))

    nu mai e finantat de latrine? BURSA nu are nici o jena sa-l gazduiasaca?

    SRS este un om prost si nu inteleg de ce va uitati in gura lui. Nu cred ca SRS poate intelege un model economic viabil sau ca in viata lui a facut ceva cinstit pe modele liberale corecte de piata fara proptele. Daca ar fi prost pe parcela lui si nu ar avea declaratiile astea jignitoare, ar putea fi trecut cu vederea. SRS si CRP sunt doi prapaditi cu inteligenta limitata care s-au obisnuit sa judece cu prostia lor lumea inconjuratoare. Nici nu stiu ce sa ma mire mai mult: ca au avut la un moment dat fituici asazis economice sau ca gaseau cititori caare sa le citeasca (sau sa se uite la poze). Sutele de anunturi de oameni care incerca sa vanda produse agricole romanesti pe internet spun alta poveste, cea a lanturilor de distributie rupte nu a romanilor lenesi. Munca nu e ca si cum ai face trafic de influenta pentru hartie de ziar gratuita, subventii si scutiri de taxe. SRS este singurul om care a facut puscarie de prost.

    Lăsați omul, comentați ce scrie. Are dreptate; doar munca ne va salva si duce înainte.

    Aduceti-va aminte ca si Petre Roman a zis la un moment dat ca agricultura ne va salva. 

    Starea de urgenta protejaza sitemul sanitar incapabil sa faca fata pandemiei. Asa cum lucreaza fabricile de paine si medicamente, magazinele care vand alimente si farmaciile nu vad de ce nu ar lucra si restul. Cu respectarea unor masuri stricte de protectie individuala si colectiva, activitatea economica trebuie reluata cat mai curand. Sa stea acasa doar copiii si penionarii.

    Un turnător care n-a produs nimic(nimic bun)În viața lui,care castiga bani cu"lopata " si care înțelegea să nu-și plătească dările la stat!!

    Masoneria care a pus pe chituci economia (bănci, guverne, corporații) are principala responsabilitate de reclădire a acesteia, nu omul de rand, care a fost și va rămâne o victimă a acestui sistem ticălos. Sunt convins că, daca oamenii vor fi chemați la muncă, se vor duce, pentru că altceva in afara de munca, chiar nu știu să facă.

    Ceea ce spune SRS e formal corect, numai că economia a fost pusă pe chituci nu de virus ci de niste băieți, cu ajutorul guvernelor aservite și slugarnice. Aceștia au rolul de a recladi economia pe baze noi și să ofere locuri de munca bine plătite. Apoi total de acord cu ce spune SRS.

    Și Ceaușescu a dat același îndemn prin 1947 dar nu înainte că statul să naționalizeze toate întreprinderile și averile de la chiaburi și burgheji. Asta trebuie sa se întâmple și acum. 

    Domnule Make

    Nu vă dați seama ce mult respect va port,pentru cultura,bunul simt si respectul fata de cititori,singurul personaj public care răspunde la ce se scrie! 

    Dar,ce-i asta?

    Bănuiesc că , fiind tânăr l-ati cunoscut pe acest individ si tinerețea e toleranta, dar acum?? 

    1. Tanar fiind, daca l-a cunoscut, atunci nu avea barbă, grijă acum ...

    Un hot da sfaturi. BINE AM AJUNS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb