Patria Bank a înregistrat o pierdere de peste 26,3 milioane lei, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 26%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Reprezentanţii companiei arată: "Pierderea netă cumulată pentru primele 9 luni ale anului a rămas aproape la acelaşi nivel (26,3 milioane lei) cu pierderea realizată în primele 6 luni ale anului (26,15 milioane lei), rezultatul net al trimestrului III 2017 fiind o pierdere de 0,2 milioane lei, datorită rezultatului pozitiv de 3,8 milioane lei realizat în luna septembrie 2017. Pierderea înregistrată în trimestrul III este în scădere faţă de primele două trimestre ale anului curent (15 milioane lei pierdere trimestrul I - anterior fuziunii şi 11,1 milioane lei pierdere trimestrul II - o lună anterior fuziunii şi două luni post-fuziune), ceea ce arată o reducere substanţială a nivelului pierderilor recurente înregistrate la nivelul băncii (individual), ca efect al fuziunii şi al măsurilor de reducere de costuri aplicate".
Potrivit sursei citate, venitul total din exploatare de 108,6 milioane lei este cu 2% peste nivelul bugetat, iar venitul din exploatare realizat în trimestrul III al anului curent prezintă o creştere cu 24% faţă de venitul înregistrat în primul trimestru al anului curent.
"Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din exploatare înregistrează o scădere de 26% pe fondul scăderii veniturilor din portofoliul de titluri de stat influenţată de scăderea nivelului dobânzilor pe piaţă şi în condiţiile unor minime scăderi ale veniturilor din comisioane, pe fondul reducerii reţelei de agenţii cu 45 de unităţi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent", menţionează sursa citată.
Cheltuielile operaţionale au fost de 120,6 milioane lei, cu o economie de 9% faţă de nivelul bugetat, au înregistrat o scădere cu 22% faţă de trimestrul I al anului 2017 şi cu 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, datorită procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii şi optimizării reţelei de unităţi teritoriale.
"Activitatea de creditare s-a relansat, portofoliul de credite înregistrând un avans de 6% faţă de începutul anului şi 3% peste nivelul bugetat, creând astfel premisele revenirii creşterii veniturilor nete din dobânzi în teritoriu pozitiv în perioadele viitoare", informează Patria Bank.
Patria Bank va reveni pe profit din cel de-al patrulea trimestru din acest an, a declarat, în iulie, preşedintele Consiliului de Administraţie al Patria Bank, Horia Manda, într-o conferinţă de presă.
Proiectul de fuziune al Băncii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a primit în data de 29 noiembrie 2016 aprobarea prealabilă din partea Băncii Naţionale a României. Cele două bănci au fuzionat, începând cu 1 mai.
Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Banca Comercială Carpatica, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management şi SAI Intercapital Invest.