Actualizare 15:57 Oprea: "Nu avem o presiune migraţionistă în România"
"Nu avem o presiune migraţionistă în România", a declarat, astăzi, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, vicepremierul Gabriel Oprea, transmit surse din presă.
"Noi am luat toate măsurile să asigurăm siguranţa naţională a României. Nu avem o presiune migraţionistă în România. Avem şase centre unde putem primi migranţi, am făcut şi două tabere în zona Timişoarei, şi, din datele pe care le avem, putem asigura securitatea naţională a României fără probleme. Luăm toate măsurile în dinamică, când situaţia o va impune. Important este că gestionăm cu toate instituţiile de resort securitatea naţională a României', a afirmat Oprea.
Întrebat dacă se va crea o tabără la Mangalia, pentru migranţii sosiţi pe Marea Neagră, Oprea a răspuns: "E posibil orice, oriunde în România, dacă situaţia o va impune".
(A.L.)
---------
Actualizare 15:38 În faţa valului de refugiaţi, Angela Merkel face apel la spiritul reunificării Germaniei
Cancelarul german Angela Merkel a invocat astăzi "sentimentul general" care domina Germania în momentul reunificării în 1990, spunând că acesta poate ajuta astăzi ţara pentru a depăşi provocarea reprezentată de integrarea refugiaţilor, informează France Presse.
"Unitatea germană a fost, bineînţeles, ceva extrem de special. Nu putem să o comparăm uşor cu valurile de refugiaţi de astăzi", a declarat Angela Merkel, în mesajul său săptămânal transmis pe internet, în contextul în care Germania se pregăteşte să marcheze 25 de ani de la reunificare, ce a avut loc la 3 octombrie 1990.
"Atunci am arătat următorul fapt: confruntaţi cu o anumită evoluţie a lucrurilor, am avut forţa de a o gestiona", a spus cancelarul, reamintind că integrarea imigranţilor care ajung în număr mare în Germania va presupune eforturi semnificative.
"Însă cred că putem să ne reamintim acest sentiment general - atunci când avem în faţă o mare sarcină, putem să reuşim", a declarat Merkel.
(S.A.)
----------
Actualizare 13:33 ONU: Cel puţin 8.000 de imigranţi vor continua să sosească în Europa zilnic
Afluxul actual de imigranţi către Europa este de aproximativ 8.000 de persoane pe zi, un număr care nu urmează să scadă, a apreciat ieri Amin Aouad, coordonatorul regional al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite Reuters.
Acest fenomen ar putea să fie doar "vârful aisbergului", a avertizat acesta.
"Nu văd o diminuare. Nu văd o oprire" a afluxului, a declarat Amin Aouad. "Atât timp cât nu există o soluţie pentru Siria, atât timp cât nu va fi stabilizată situaţia refugiaţilor în ţările vecine (Siriei), vor fi necesare eforturi", a adăugat el.
Coordonatorul a îndemnat comunitatea internaţională să se unească şi să adopte o abordare globală, sugerând că oprirea războiului civil din Siria le revine celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.
"Guvernele care pot face diferenţa sut guvernele care dispun de o influenţă asupra situaţiei politice şi securităţii în lumea în care trăim azi", a subliniat Amin Aouad.
Oficialul de rang înalt a salutat decizia Uniunii Europene (UE) de a acorda un ajutor umanitar în valoare de peste un miliard de euro refugiaţilor, dar a subliniat că, în opinia sa, acest efort este insuficient.
(S.A.)
----------
Croaţia a acceptat ieri, sub presiunile exercitate de către Uniunea Europeană, să anuleze blocada pe care a instituit-o la graniţa cu Serbia, care a condus la o deteriorare a relaţiilor bilaterale, transmite AFP.
"Frontiera a fost deblocată la ora locală 17:00. Toate vehiculele, indiferent de numerele lor de înmatriculare, pot intra în Croaţia", a anunţat Ministerul de Interne de la Zagreb.
Devenită o ţară de tranzit majoră în Balcani, după ce Budapesta a închis frontiera migranţilor venind dinspre Serbia, Croaţia şi-a închis săptămâna aceasta frontiera vehiculelor sârbeşti, în semn de protest faţă de afluxul de migranţi dinspre Serbia.
În faţa amplorii pe care a luat-o criza dintre cele două ţări, cea mai gravă de la conflictul armat din anii '90, Bruxellesul a somat ieri Zagrebul să prezinte "de urgenţă clarificări", îndemnând Croaţia să revină asupra deciziilor pe care le-a luat.
Comisarul pentru Extinderea UE Johannes Hahn a îndemnat, la rândul său, Zagrebul să-şi revizuiască poziţia, subliniind într-o vizită la Belgrad că Europa are nevie de "stabilitate" în Balcani, în faţa crizei migraţiei.