La Pungeşti, ca-n Kosovo

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 6 decembrie 2013

La Pungeşti, ca-n Kosovo

Surse: "Operaţiunile de la Pungeşti, conduse de jandarmi antrenaţi în zona de conflict Kosovo"

Claudiu Crăciun: "Voi merge, la finalul acestei săptămâni, la Pungeşti. Trebuie să fim solidari cu oamenii din zonă"

Localnicii cer intervenţia statului, în vederea opririi acţiunilor jandarmilor

La câteva sute de kilometri de Capitala ţării, la Pungeşti, au loc scene parcă desprinse de pe teatrul de operaţiuni dintr-o zonă de război: desfăşurări de forţe ale jandarmilor, accesul presei şi al populaţiei se face doar pe bază de legitimaţie, drumul este păzit, iar dosarele penale şi contravenţiile "curg" în defavoarea protestatarilor cât şi a localnicilor din satul vasluian, unde compania americană Chevron urmează să-şi amplaseze prima sondă în vederea explorării gazelor de şist.

De la începutul săptămânii, când compania americană Chevron a început să-şi instaleze prima sondă de explorare, şi până în prezent, la Pungeşti au fost detaşaţi circa 500 de jandarmi, potrivit declaraţiilor unora dintre protestatarii aflaţi în zonă, care susţin că operaţiunile au fost conduse de jandarmi antrenaţi în zona de conflict Kosovo.

O astfel desfăşurare de forţe la un protest format din doar câteva zeci de oameni nu poate fi justificată, însă, nici de autorităţile statului, nici de compania americană Chevron, care nu au avut un răspuns cu privire necesitatea angajării unui număr atât de mare de jandarmi, în zonă.

Conform unor surse, jandarmii au fost aduşi în regiune cu patru autocare şi şase autospeciale, fiind o adevărată descindere de forţă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, Lucian Modoranu ne-a declarat, ieri, că nu poate estima numărul de jandarmi aflaţi la Pungeşti. Domnia sa a subliniat faptul că pe marginea acestui subiect există foarte multe întrebări, motiv pentru care cea mai bună soluţie ar fi formularea unei solicitări, refuzând să indice legea în baza căreia reprezentanţii forţelor de ordine au intervenit la Pungeşti şi cine a emis ordinul de participare.

Potrivit presei locale, jandarmii au fost cazaţi la internatul celui mai mare liceu din Vaslui, Grupul Şcolar Industrial "Ştefan Procopiu", în regim hotelier. "Nu am cerut buletine, a venit doar un comandant de-al lor căruia i-am dat cheile. Vă daţi seama, nu am cum să le cer eu buletinele, am primit ordin să-i cazez şi asta am făcut", a spus directorul liceului, Gelu Munteanu, citat de presa locală.

Deocamdată, însă, nici compania Chevron şi nici autorităţile statului nu pot menţiona cine a solicitat intervenţia Jandarmeriei Române şi nici cine va "achita" nota de plată pentru staţionarea de mai bine de patru zile ale acestora în Pungeşti.

Totodată, potrivit protestatarilor aflaţi în zonă, chiar dacă utilajele companiei Chevron au intrat în perimetrul unde vor instala prima sondă de extracţie a gazelor de şist din ţara noastră, jandarmii au rămas pe poziţii, în ciuda faptului că există şi o firmă de pază angajată de americanii de la Chevron.

În tot acest timp, localnicii din Pungeşti declară că le-au fost îngrădite drepturile, fiind supravegheaţi în continuu de către organele de forţă. "Oamenii nu pot ieşi din case fără a fi filmaţi, legitimaţi şi chestionaţi. Nu pot să îşi ducă în linişte animalele la câmp, nu pot merge să îşi ridice alocaţiile pentru că sunt supravegheaţi non-stop. Facem un apel către autorităţile statului să intervină şi să detensioneze situaţia. Locuitorii ameninţă că îşi vor da foc la case dacă nu se intervine pentru a fi liniştite spiritele", a precizat Zîna Dominţean, o activistă din tabăra de rezistenţă.

La finalul acestei săptămâni, protestelor din Pungeşti li se vor alătura şi activiştii din mişcarea "#uniţisalvăm", având loc acţiuni atât în Capitală, cât şi în Vaslui.

Claudiu Crăciun, lector la SNSPA şi unul dintre liderii informali ai mişcării "#uniţisalvăm", ne-a declarat, ieri, că va participa, la finalul săptămânii, la protestele din Pungeşti, împotriva explorării gazelor de şist.

Angajaţii firmei Chevron au ajuns pe 2 decembrie în perimetrul de aproape două hectare concesionat de la Primăria Pungeşti, pe care l-au delimitat cu un gard de sârmă.

Întoarcerea angajaţilor Chevron la Pungeşti are loc la două săptămâni după ce Tom Holst, managerul Chevron pentru România, promitea că nu va începe explorarea decât după ce îi va convinge pe săteni de beneficiile proiectului.

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, că la Pungeşti s-a aplicat legea, fiind mulţumit de modul în care jandarmii au acţionat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Incredibil cat de bine-si dau mana golanii cand e vorba de odinul direct primit de la licurici. Ieri basescu facea apologia exploatarii gazelor de sist, dupa ce jandarmii le dadusera la oase toata ziua amaratilor de la Pungesti. De Ponta nu mai spun nimic deoarece nu am lamaie in casa.

    Ca o idee, pentru eficienta, propun ca licuriciul sa bombardeze Pungestiul pentru a-l curata de elementele kaghebistice de-acolo. Am auzit ca taranii aia nici n-ar fi taranmi, ci kaghebisti, asa ca e timpul sa luam hotarari istorice, tovarasi! 

    1. Cine se face vinovat de aceasta situatie ?

      Cititi si va luminati - PRIMARIA PUNGESTI ! Deci, despre ce vorbim aici ? 

      Satenii au posibilitatea sa-si "regleze" conturile cu cei care se fac vinovati din satul lor - si pot foarte usor sa o rezolve ! 

      Si ca sa fie inteles - Vlad Tepes, intrebat ce ar fi trebuit sa faca si nu a facut in anii lui de domnie - a raspuns : imi pare rau ca nu am OMORAT BOIERII PANA LA SPITA A 4-A !!!

      Asa este - astazi nu am fi mai avut problema asta - a avea TRADATORI printre noi ! 

    democratie de tip made in usa,ar trebui trimisi in rezervatie oamenii din pungesti,uite ce poate naste sistemul de tip mafiot-usl,nu mai aud nimic de drepturile omului si alte baliverne usl-iste,jandarmii erau si vor redeveni de trista amintire,vai de saracii romani

    1. as vrea sa ne uitam in istorie cum TANCURILE usesti intra sub protectiea JANDARMERIEI ROMANE in 1944 si americanii ci chevron sub protectiea JANDARMERIEI ROMANE cu multumiri de la un criminal PONTA

      haideti FRATILOR sa-l gasim pe tepes cel adevarat nu nemernicul de BASE si sai tragem pe toti in teapa pina la al 4-le neam LOVITURA DE GRATIE TREBUIEDATA LA BUCURESTI TELEVIZIUNEA ROMANA GUVERN PRESIDENTIE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb