LA ŞAPTE LUNI DUPĂ CE STATUL A ANUNŢAT CĂ SCHIMBĂ METODA DE VÂNZARE ŞI DUPĂ CE INVESTITORII AU DEPUS DEJA OFERTE NEANGAJANTE Vânzarea "Oltchim" pe bucăţi, aprobată şi de creditori

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2017

Surse: Ofertele finale aşteptate până pe 31 martie, potrivit planului de reorganizare, dar până pe 3 aprilie, potrivit procedurii AT Kearney

Adunarea Creditorilor "Oltchim" (OLT) a aprobat, pe 6 martie, modificarea planului de reorganizare a activităţii societăţii, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti, în condiţiile în care compania şi Ministerul Economiei au anunţat, încă din august 2016, vânzarea companiei pe bucăţi.

"Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător(i)", se arată în raportul transmis de companie.

Adunarea Creditorilor a avut loc abia luni, în condiţiile în care investitorii au depus deja oferte neangajante şi s-a intrat în etapa accesării camerei de date a combinatului.

Ofertele finale pentru vânzarea, pe bucăţi, a combinatului "Oltchim" sunt aşteptate undeva în luna martie, au susţinut surse din piaţă, citate de ziarul BURSA, în ianuarie.

Acum, unele voci susţin că investitorii au fost încurcaţi de faptul că le-au fost prezentate două date limită pentru depunerea ofertelor finale, respectiv 31 martie, care apare în planul de reorganizare, şi 3 aprilie, care apare în procedura de vânzare a consultantului AT Kearney.

Consultanţii AT Kearney şi White Case se ocupă de noul proces de vânzare a "Oltchim", pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de ziarul BURSA, în august 2016.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a mers, ieri, la combinatul vâlcean, pentru a discuta despre stadiul vânzării de active cu administratorii judiciari şi cu sindicatele, conform reprezentanţilor ministerului.

Procesul vânzării de active ale combinatului este într-un stadiu avansat, Ministerul Economiei luând act de acordul recent al creditorilor de divizare a combinatului în 9 pachete de active, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Minister.

Ministrul Mihai Tudose a declarat: "Cunosc foarte bine situaţia combinatului Oltchim şi recunosc rolul deosebit pe care acesta îl are în economia locală şi cea naţională. Mai mult, cred că e important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului, legat de un viitor un hub energetic prin care să dăm substanţă mediului de afaceri din zonă. Rezultatele bune înregistrate îmi confirmă încrederea în păstrarea statutului de actor regional important în domeniul chimic în piaţa centrala şi est europeană.

Guvernul este preocupat de situaţia comunităţii locale şi avem dialog permanent cu administratorii şi reprezentanţii salariaţilor pentru a ne asigura că rezultatul aplicării planului de reorganizare va răspunde nevoilor reale ale companiei, statului şi angajaţilor".

Recent, omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează "Chimcomplex", şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al "Oltchim"), au confirmat, pentru ziarul BURSA, că urmau să depună oferte pentru cumpărarea activelor combinatului chimic "Oltchim", în timp ce alte surse susţineau că printre investitorii interesaţi s-ar regăsi şi companii din China, Kuweit şi Israel.

Conform declaraţiei preşedintelui Consiliului de Administraţie al "Chimcomplex" Borzeşti, dr. ing. Virgiliu Băncilă, oferta depusă se referă la modulele de active viabile, de utilităţi şi logistică şi la activele care vor constitui baza dezvoltării viitoare a platformei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a afirmat, recent, că, la începutul acestui an, vânzarea activelor combinatului Oltchim ar putea fi finalizată, însă tranzacţiile finale vor trebui aprobate de Comisia Europeană.

Schimbarea metodei de vânzare a Oltchim a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între "Oltchim" SA şi un posibil cumpărător al "Oltchim" SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de "Oltchim" SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

"Oltchim" a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, conform rezultatelor financiare preliminare transmise Bursei de Valori Bucureşti.

"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Imi poate spune cineva ce se intampla cu cei care detin actiuni Oltchim? Sunt un mic actionari, am cumparat actiuni pe bursa anul trecut. Multumesc.

    1. Daca reuseste privatizarea cu datele ce le avem acum, actiunile vor valora ceva aproape de zero. Statul nu va reusi sa obtina nici macar banii creditorilor pt ca nu vor fi capabili sa vanda cele 9 pachete iar creditorii sunt platiti inaintea actionarilor. Daca schimba metoda de privatizare e posibil sa mai valoreze ceva depinde de metoda. Cea mai buna ar fi cea pe bursa, un pachet din actiuni sau in totalitate insa creditorii vor fi nemultumiti ca nu vor lua nimic. In acest al doilea caz actiunile ar putea sa se aproprie din nou de 2 lei. Ma indoiesc totusi ca va fi finalizata privatizarea cu datele actuale.

      crezi ca pe stat, pe creditor sau pe consultant il intereseaza de micul actionar?vinde-le :)

      statul ar trebui sa vanda businessul, nu bucati, dar daca asa trebuie...

      Actionarii mici sunt in aceeasi situatie cu muncitorii. Creditorii au decis dar viseaza. Combinatul este strategic. Statul nu spune tot. Aici nu e vorba numai de bani. In primul rand vedem ca merge pe profit si in al doilea rand creditorii vor primii bani numai daca functioneaza. Deci speranta pentru ca OLT NU VA MURI CURAND SI NICI NU VA FI VANDUT IN VIITORUL APROPIAT.....

      Ce face PCC-ul care detine 35% din capitalul social? Credeti ca este dispus sa piarda toata suma investita? Daca PCC tace, sper ca dracul sa nu fie asa de negru cum se spune. Desigur este modul meu propriu de a interpreta lucrurile, dar poate cineva are o parere mai argumentata din punct de vedere juridic.

      Nu mai vor i prostii,cine cumpara isi asuma si activul si pasivul,creditorii isi vor recupera banii de la cumparator.

      Eu nu inteleg, ce se intampla cu detinerile actionarilor actuali? e totusi o soc listata pe bursa. PCC pierde tot? eu am pierdut deja 50% din valoare investita. Ce inseamna bataia asta de joc?

      de acord,actiunea e manipulata deoarece trebuia sa creasca nu sa scada la aflarea stirii!

      Avem o bursa care nu tine cont de actionarii minoritari. ASF tace cand ar trebui sa rezolve problemele. Statul cu tot cu ministrul sunt majoritari si trebuie sa vorbeasca in numele actiunilor pe care le detin si atat. Olt functioneaza din ce in ce ma bine pentru ca statul nu mai are putere de decizie. Cati bani s-au dus la clientela politica exact se regaseste in datoria pe care o are acum compania adica 250 mililoane Euro. Sa nu uitam ca mlioane s-au dus si la echipa de hambal. Roibule spune tu mai multe cum ai capusat compania si cati bani ai dat in toate directiile!

      Chiar nu inteleg. Se face transfer de act pe noua societate? Daca da, in ce fel? Banii merg doar la creditori?

      Este imposibil sa existe o privatizare in conditiile actuale. Compania va reusii sa se redreseze daca ramane in insolventa. Dorinta de privatizare exista la creditori, dar nu se poate realiza chiar daca o sa strige in fiecare joi pana la Craciun 2017.....

      la pretul actual statul, ca detinator d eactiuni, nu a pierdut deja jumatate din valoare? statul cui vinde actiunile? nu asa e normal, la o societate listata la bursa, sa faca vanzare de actiuni la pretul x..., asa cum a s-a intamplat cu SNG, etc...pe mine ma intereaza ce fac eu cu actiunile pe care le detin...nu se specifica nicaieri ce se intampla cu actionarii actuali 9minoritarii)

      la pretul actual statul, ca detinator d eactiuni, nu a pierdut deja jumatate din valoare? statul cui vinde actiunile? nu asa e normal, la o societate listata la bursa, sa faca vanzare de actiuni la pretul x..., asa cum a s-a intamplat cu SNG, etc...pe mine ma intereaza ce fac eu cu actiunile pe care le detin...nu se specifica nicaieri ce se intampla cu actionarii actuali 9minoritarii)

      Pentru ca in Romania nimic nu e sigur putem vorbi de un scenariu - se va incerca privatizarea dar nu se va realiza iar compania va functiona din ce in ce mai bine si va putea plati si datoriile. Ma bazez pe o ipoteza si anume cine va da suma pe care creditorii o cer de la un cumparator si doi din punct de vedere stric politic, ce politician ar accepta ca maine sa aiba 1800 de someri? Oricum nu am pretentia sa am dreptate si dac cineva ma contrazice are tot dreptul.

      informeaza-te mai bine, cine cumpara isi asuma doar activul, nici macar contractele sau muncitorii, nu mai vorbim de datorii. punct final.

      La cum merg lucrurile si la metoda de privatizare, Oltchim va ramane o conserva goala!

      Cine are actiuni la Oltchim nu cred sa mai primeasca ceva din vanzarea asta de active, pentru ca nici creditorii nu isi vor primii toti banii inapoi, asa ca ce sa mai ramana si pentru actionari? Nimic!

      De acum, banii se vor face pe societatile care vor cumpara activele Oltchim, alea rentabila, PCC, Chimcomplex, si altii. 

    Se dovedeste pt a cata oara incapacitatea statului de a rezolva problema OLTCHIM!

    E actionar majoritar si se comporta ca un proprietar dezinteresat ! 

    Vanzarea prin divizare e solutia dorita de firmele de specialitate din strainatate iar "patriotii" de guvernanti vor vinde pe bucati cum au vandut si alte combinate chimice din tara!  

    Doar ca sa termine chimia romaneasca! 

    Avem clorura de sodiu, curent electric, instalatiile in stare de functionare pe profit si vrem sa vindem bucatile care merg pe profit? 

    Micii actionari nu conteaza pentru stat, ASF, Consiliul Concurentei, etc. 

    Daca vrem sa vindem nu avem cumparatori!

    Cel mai distructiv se comporta ca de obicei statul impreuna cu creditorii ! 

    1. Ai dreptate.

      Am crezut ca fac o investitie buna, avand in vedere rezultate obtinute de Oltchim. 

      De ce totusi s-a reluat tranzactionarea la bursa daca societatea era in insolventa? Ca sa pacalaesca investitorii? 

      De ce nu se vinde pe bursa daca tot e listata la bursa societatea? 

      Ce facem cu actiunile detinute (care oircum s-au injumatatit ca valoare).

      Bataie de joc, capitalism de kkt. 

      Mai avem o speranta ca justitia din Romania nu va aproba ce vor creditorii. Un combinat nu poate functiona pe bucati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb