Lansarea tîrzie a finanţărilor UE descurajează autorităţile locale

Mihai Vereha
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 27 februarie 2006

Autorităţile locale pierd fonduri europene nu din lipsă de proiecte, ci pentru că lansarea fişelor de program se face tîrziu. Primăriile nu au timpul necesar să prevadă în bugetele locale bani pentru elaborarea cererilor de finanţare şi a documentaţiei aferente, afirmă Dan Nicula, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI).

De regulă, oportunităţile de finanţare cu fonduri europene sunt anunţate cu două luni înaintea termenului limită de depunere a proiectului. Directorul ADRBI consideră că autorităţile de management ale fondurilor comunitare ar trebui să facă iniţial un preanunţ, cu cel puţin trei luni înainte de lansarea oficială a programelor de finanţare. Acest lucru ar permite primăriilor să ia în discuţie în consiliile locale sumele necesare pentru efectuarea studiilor de fezabilitate şi redactarea cererilor de finanţare. Lansarea fişelor de program se face acum pe ultima sută de metri deoarece Ministerul Finanţelor şi celelalte ministere care negociază programele cu fonduri europene nu au suficient personal specializat, precizează Dan Nicula. Deşi Guvernul a anunţat că angajează 8.500 de persoane care să contribuie la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor UE, directorul ADRBI consideră că prin alocarea a 5.000 de angajaţi în domeniul agriculturii se pierde din vedere necesarul mare de personal pentru fondurile Phare.

Nici memorandumul de finanţare nu oferă informaţii suficiente pentru autorităţile locale deoarece acestea cuprind date generale despre programele ce urmează să fie lansate fără a stabili termene estimative de timp. O soluţie ar fi ca Planul Naţional de Dezvoltare(PND), aprobat de Guvern şi care prezintă distribuţia fondurilor europene, să fie mult mai bine elaborat decît în anii anteriori, explică Dan Nicula. El dă exemplu modalitatea de lucru din ţările UE unde la elaborarea PND sunt implicaţi mii de funcţionari şi în plus alte cîteva mii de persoane drept parteneri. Guvernul urmează să prezinte cel mai tîrziu în luna martie varianta finală a PND pe anii 2007-2013.

Regiunii Bucureşti-Ilfov îi sunt alocate doar 5% din fondurile Phare

Fondurile europene destinate regiunii Bucureşti-Ilfov sunt foarte puţine în comparaţie cu nevoile de modernizare. Dan Nicula ne-a precizat că din totalul fondurilor Phare pe anii 2004-2006 doar 5% a fost alocat aces-tei regiuni, adică şapte milioane de euro. În momentul de faţă ADRBI coordonează un program Phare 2004 destinat autorităţilor locale pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor. Suma alocată este de 3,1 mi-lioa-ne de euro iar termenul limită de depunere a proiectelor este 28 aprilie. Dan Nicula ne-a declarat că se aşteaptă să primească mai multe proiecte decît sunt bani disponibili, însă acest lucru nu este neapărat o pierdere deoarece pentru pro-iectele rămase fără finanţare, ADRBI va solicita anul viitor fonduri de mediu. Tot în ace-eaşi perioadă urmează să fie lansat un program de gestionare a deşeurilor pentru entităţi private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb