LARS SEIER CHRISTENSEN (SAXO BANK): "Bitcoin se confruntă cu provocări majore şi nu e singurul jucător pe piaţă"

V.B.
Bănci-Asigurări / 11 februarie 2014

Lars Seier Christensen, cofondator şi unul dintre directorii Saxo Bank, a declarat, astăzi, că moneda virtuală Bitcoin se confruntă cu provocări majore şi nu este singurul jucător pe piaţă, adăugând că Bitcoin este o parte mică a sistemului economic şi nu va fi o ameninţare la adresa sistemului tradiţional "multă vreme de-acum încolo", conform unui comunicat trimis redacţiei.

Totuşi, dacă o va face şi se va supune regulilor, va avea succes, apreciază Christensen.

"Când am văzut Bitcoin tranzacţionându-se la 1.000 de dolari ac&ţiunea, mi-a venit să mă ciupesc! Ar fi trebuit să văd întâmplându-se asta: ofertă limitată, multâ vâlvă şi cerere - părea evident, aşa cum par multe lucruri. Şi nu am nicio scuză să spun că nu ştiam de Bitcoin, încă de pe vremea când se tranzacţiona cu 10 dolari acţiunea. Înclinaţiile mele libertariene, binecunoscute, i-au determinat pe câţiva prieteni asemeni mie să mă îndemne să mă implic în acest nou experiment, lipsit de reguli şi ordonanţe statale. Să-mi fie ruşine că nu i-am ascultat. Sper că au făcut o grămadă de bani", a spus directorul.

Oficialul Saxo Bank a explicat că principalul motiv pentru care nu s-a implicat a fost propria îngrijorare faţă de viitorul Bitcoin: "Bitcoin a fost recent în lumina reflectoarelor - şi nu mereu din motive pozitive, cum ar fi arestarea recentă a unui trader Bitcoin din New York, acuzat de spălare de bani. Cred că Bitcoin a greşit ţinându-şi proprietarii sub anonimat, deşi anumiţi utilizatori - unii dintre ei indezirabili - au plăcut această companie tocmai din acest motiv. Acest lucru permite autorităţilor o scuză excelentă de a o interzice oricând şi oriunde doresc. Şi ar fi o măsură nedreaptă, sub auspicii false, pentru simplul motiv că autorităţile nu doresc competiţie. Şi mi-e teamă că Rusia şi China sunt doar primele care reacţionează".

Din cauza structurii pe care o are, interzicerea Bitcoin nu o va face să dispară, dar o va face imposibil de abordat de către cei care vor să respecte legea (persoane particulare sau afaceri), ceea ce o va transforma într-un instrument inutil. Prin urmare, falsul sentiment de siguranţă al "indestructibilei reţ;ele Bitcoin" nu ar mai conta prea mult în faţa unei încercări concertate de a restrânge mişcarea pe piaţă a monedei virtuale, argumentează Christensen.

"Ar fi, în opinia mea, un lucru înţelept din partea lor să accepte şi aplice anumite reguli, chiar dacă asta ar alunga mulţi fani, fie şi numai pentru a preveni o reacţie mai dură din partea guvernelor care nu sunt bucuroşi să îşi vadă ameninţat monopolul de imprimare a banilor. Desigur, pentru cumpărătorii mai înţelepţi decât mine, creşterea preţului a fost extraordinară, dar poartă cu ea şi nişte riscuri negative. Preţul ridicat şi volatilitatea crescută - a scăzut de la 1,242 dolari în noiembrie la 500 dolari în câteva ore - vor face ca acceptanţa în cercurile serioase de business să fie scăzută", este de părere directorul Saxo Bank.

Domnia sa conchide, afirmând că Bitcoin se confruntă cu riscuri serioase pe termen lung, "deşi cred că asemenea valute digitale şi-ar putea găsi un loc în economie, prin structuri mult mai bine gândite şi ancorate de asseturi reale".

"Nu e nicio îndoială că multe bănci centrale au cam scrântit-o cu propriile monede când le-au desprins de realitate, şi e foarte probabil ca sectorul privat să facă o treabă mai bună în domeniul valutar decât o face statul, aşa cum se întâmplă şi în alte domenii. Vedem asta peste tot; de ce nu şi aici? Orice se întâmplă în spaţiul financiar şi poate fi supus regulilor va fi supus regulilor. Trebuie să ne obişnuim cu asta! Se aplică şi valutelor digitale. Însă regularizarea poate însemna şi biletul lor către acceptare şi succes - deci nu ar trebui să interpretăm asta pur negativ", opinează Lars Seier Christensen.

Christensen aminteşte că Bitcoin este folosită tot mai mult de muncitorii imigranţi care transferă astfel banii către locurile din care au plecat, prin urmare sistemul începe să fie folosit în scopuri autentice, nu doar ideologice. În acest context, volatilitatea extremă şi opacitatea strcuturii proprietarilor reprezintă riscuri pentru toţi utilizatorii Bitcoin.

"Şi cred că vor exista noi modele mai bune în viitor. Se întâmplă foarte rar ca primul venit să ia totul şi, analizând argumentele expuse mai devreme, cred că este suficient loc pentru îmbunătăţiri. Există cel puţin 80 de iniţiative similare cunoscute şi, bineînţeles, majoritatea vor eşua. Dar cunosc personal câteva proiecte în faza de idee care sunt mai bine construite şi vor fi capabile să obţină o distribuţie rapidă, transformându-se în competitori autentici ai Bitcoin. Când se vor lansa, vă promit că le voi urmări mai atent, din prima, aşa că fiţi pe fază cu ce mai apare pe blogul meu!", promite bancherul.

Domnia sa a conchis că din aceste motive Saxo Bank nu oferă tranzacţii în Bitcoin, dar conducerea băncii revizuieşte cu regularitate ceea ce se întâmplă în spaţiul digital, deci există posibilitatea să schimbe această decizie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb