Laszlo Diosi, OTP: Creditul mediu a ajuns la jumătate faţă de 2008

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iunie 2010

Laszlo Diosi, preşedintele OTP: "Semnele dezgheţării creditării au început să apară din luna mai".

Laszlo Diosi, preşedintele OTP: "Semnele dezgheţării creditării au început să apară din luna mai".

Valoarea medie a unui credit nou vândut în prezent este de circa 20.000 de euro, faţă de 40.000 -50.000 de euro în 2008 a declarat, ieri, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar.

"Criza ne-a arătat că trebuie să muncim mai mult. Nu vom mai putea atinge planul de a ne creşte activele cu 9% anul acesta, dar cred că putem obţine o creştere cu 3 - 5%. Având în vedere politica prudentă de risc, considerăm că această creştere este una sănătoasă", a comentat Diosi, subliniind că cererea de credite a revenit începând cu luna mai atât pe zona de retail, unde se vând bine creditele prin programul "Prima casă", cât şi pe corporate.

Directorul general al OTP Bank consideră că actualele condiţii economice din regiune sunt asemănătoa-re cu cele din ţara noastră şi pentru redresare este nevoie, în principal, de competitivitate, iar România nu mai are aceleaşi performanţe din anii anteriori.

"Situaţia economică locală nu este mai rea de-cât în alte ţări în care noi suntem prezenţi. Din ce am văzut, multe ţări din regiune au afişat în ultima vreme date mai bune ca Ro-mâ-nia, iar investitorii au fost automat mai atraşi de acele ţări. Doar cu investiţii de capital importante de la investitori poate veni redresarea economică", consideră Laszlo Diosi.

Şeful băncii se aşteaptă ca OTP să se menţină pe profit şi anul acesta, însă estimează că acesta va fi probabil mai mic decât în 2009.

OTP spune că a luat deja măsuri de ajutorare a clienţilor din sectorul public

OTP a luat deja măsuri pentru ajutorarea angajaţilor din sectorul bugetar clienţi ai băncii, cu credite de consum sau carduri, care vor fi afectaţi de reducerile salariale, Laszlo Diosi precizând că au fost deja dis-cutate măsuri de simplificare a procedurilor de restructurare a creditelor, extinderea perioadelor de creditare.

"Clienţii persoane fizice din sectorul public reprezintă sub 20% din totalul portofoliului de credite acordate de bancă pe acest segment", a arătat Diosi, dar a evitat însă să precizeze valoarea portofoliului.

El a spus, de asemenea, că nu exis-tă o creştere a volumului provizioanelor de risc, ceea ce a făcut ca şi cheltuielile generale să poată fi ţinute eficient sub control.

Reprezentanţii OTP au declarat că monitorizează în prezent peste 200 de grupuri şi companii, cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, creditele acordate ridicându-se la peste 400 de milioane de euro.

OTP Bank România a realizat anul trecut un profit consolidat după plata taxelor de 1,13 miliarde de forinţi (aproximativ 7,5 milioane de lei), de aproape cinci ori mai mult decât în 2008, potrivit raportului anual prezentat de OTP.

Activele băncii s-au menţinut la un nivel similar cu cel din 2008, de 365,74 miliarde de forinţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb