LAURA CODRUŢA KOVESI, DESPRE PROPUNERILE DE MODIFICARE A LEGISLAŢIEI DIN JUSTIŢIEI:  "Prejudiciul minim stabilit în cazul abuzului în serviciu deschide calea unor noi ilegalităţi"

F.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 ianuarie 2017

 "Prejudiciul minim stabilit în cazul abuzului în serviciu deschide calea unor noi ilegalităţi"

"Nu există justificare pentru graba cu care sunt propuse aceste modificări", potrivit procurorul-şef al DNA

Şefa DNA: "Este o Ordonanţă dedicată anumitor persoane, care au avut anumite calităţi"

Prejudiciul minim de 200.000 de lei stabilit în cazul abuzului în serviciu, aşa cum apare în proiectul de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală iniţiat de Ministerul Justiţiei, poate deschide calea unor noi ilegalităţi în achiziţiile publice, avertizează procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Un manager de spital, de pildă, ar putea împărţi contractele de achiziţii în sume mai mici, pe care să le atribuie unor firme de casă, fără a comite, astfel, o infracţiune, spune Kovesi, citată de News.ro.

Domnia sa a precizat că a aflat abia miercuri ce modificări ar urma să fie aduse de Guvern, deşi, în prealabil, primise asigurări că instituţiile din domeniu vor fi consultate în privinţa oricărei modificări.

Laura Codruţa Kovesi a declarat: "Am aflat în ziua în care urma să se discute la guvern despre aceste proiecte, pentru că au existat tot felul de informaţii în spaţiul public că se lucrează la acest proiect, dar confirmarea am avut-o abia în momentul în care ministrul Justiţiei a spus că va trimite aceste proiecte la parchete şi la instanţe pentru un punct de vedere. În cursul zilei de ieri (n.r. miercuri) am primit aceste proiecte pentru a exprima un punct de vedere".

Şefa DNA spune că ministrul Justiţiei a asigurat-o pe ea, pe procurorul general şi pe şeful DIICOT că, pentru orice modificare legislativă care le va afecta în vreun fel activitatea sau statutul procurorilor şi judecătorilor, va exista o consultare prealabil: "Vă daţi seama că pleci de la prezumţia de bună-credinţă atunci când ţi se spune: «orice modificare voi face, veţi fi consultaţi». Şi ieri (n.r. miercuri) am constatat cu stupoare că acest proiect va fi adoptat fără această consultare. Au existat aceste discuţii în spaţiul public, după care am primit şi noi proiectul ca să ne exprimăm un punct de vedere".

În opinia Laurei Kovesi, nu există justificare pentru graba cu care sunt propuse aceste modificări.

"În primul rând, de ce a existat un atât de mare secret?", s-a întrebat ea, continuând: "Ne-am lămurit între timp, pentru că nu este orice Ordonanţă. Este o Ordonanţă dedicată anumitor persoane, care au avut anumite calităţi. Nu ştiu dacă este o Ordonanţă esenţială pentru justiţie. Dacă ne uităm în această Ordonanţă de modificare a Codului Penal, vom observa că în mod ciudat justiţia din România nu avea nicio problemă, avea doar trei infracţiuni problematice. Sau patru, trei dintre infracţiuni care sunt în competenţa DNA şi o a patra infracţiune. Adică, ce este problematic în România: abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, conflictul de interese şi conducerea unui vehicul în stare de ebrietate. Aceste patru articole reprezintă o modificare esenţială, acea punere în acord a legislaţiei româneşti cu cea europeană şi cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu a existat urgenţă în justiţie decât pentru acele patru infracţiuni. Aş reveni la fiecare dintre acestea. Abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi conflictul de interese sunt acele infracţiuni care pot fi comise doar de anumite persoane, cum spunem noi în justiţie subiecţi calificaţi, adică funcţionari publici, demnitari, persoane care deţin poziţii de demnitate publică - primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, miniştri, secretari de stat, parlamentari. Acesta este obiectul şi scopul acestor modificări".

În opinia sa, beneficiarii acestor propuneri sunt "toţi cei care au comis aceste fapte": "Puteţi să vedeţi atacurile la adresa justiţiei pe care le fac anumite persoane şi o să-i puteţi identifica. Vă dau un alt criteriu simplu, sunt sute şi sute de persoane. Intraţi pe site-ul DNA, căutaţi «abuz în serviciu» şi veţi găsi numele tuturor persoanelor care pot profita. Nu am să comentez cu nume şi prenume, pentru că nu aş dori să personalizez şi să spună cineva că am ceva cu un anume inculpat".

În privinţa pragului de 200.000 de lei de la care este luat în calcul abuzul în serviciu, Kovesi spune că e un criteriu arbitrar: "Nu există un criteriu, cei care au făcut proiectul ar trebui să dea răspunsul, este un criteriu stabilit cu totul şi cu totul arbitrar, nu se raportează la nimic, nu putem spune că această sumă este lipsită de imprtanţă. Practic, toate infracţiunile de abuz în serviciu care creează un prejudiciu mai mic sunt dezincriminate total. Vă dau un exemplu: orice funcţionar din România, dacă această Ordonanţă intră în vigoare, poate să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu cum doreşte şi dacă va cauza o pagubă de sub 200.000 de lei nu este nicio problemă, că nu reprezintă nicio infracţiune. Să nu mai vorbim de problema care va exista în achiziţii publice: dacă luăm cazul unui manager de spital, ce îl împiedică pe acesta să împartă contractele în sume mai mici de 200.000 de lei şi să atribuie contractele firmei soţiei sau fratelui sau unei firme de casă şi banii să intre în buzunarele lor? Nu îi va împidica nimic, pentru că fapta va fi dezincriminată. Aceste modificări aduc un deserviciu, pentru că vor duce la închiderea unor dosare în care avem prejudicii de sute de milioane de euro".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Romanii stiu ca indiferent cine este la putere... fura cu amandoua mainile oricum. Asa ca mai bine sa primeasca o marire de pensie cu cateva zeci de lei si sa se bucure de ea chiar daca politicienii pot fura si mai mult decat pana acum.

    Iar de majorarea pensiei nu se bucura oamenii fiindca pot cumpara mai multe, fiindca ea va fi acoperita foarte curând de cresterea inflatiei. Nu, nu acesta este castigul. Castigul este unul legat de multumirea sufleteasca ca politicienii le-au facut-o celor bogati, sau nu neaparat bogati, dar care au putere de munca si sperante sa duca o viata mai buna fara ajutorul cuiva. 

    1. Madam kovesi se considera Ioana d'Arc!

      In ce tara civilizata vezi procurorul sef dand lectii si stiind de toate! Ancheteaza madam cazurile grele de sute de mil euro prejudiciu.Cazul Microsoft o rusine nationala la pedepsele cerute de DNA si multe altele, De gainarii de 20.000-30.000 euro prejudiciu, sa se ocupe politia.Deja DNA mai are putin si ne face program cand sa dormim sau cand sa ne trezim.Penibil... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb