Laura Codruţa Kovesi o ţine în şah pe Ursula von der Leyen

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 2 aprilie

Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Parchetul European a preluat cercetarea penală demarată de procurorii belgieni, în urma plângerii formulată de lobbistul Frederic Baldan la adresa Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, cu privire la achiziţionarea vaccinurilor anti-Covid 19 în timpul pandemiei, a anunţat ieri publicaţia Politico.eu, citând un purtător de cuvânt al Parchetului din Liege.

Potrivit sursei citate, procurorii EPPO au preluat în ultimele luni de la procurorii belgieni care o anchetează pe von der Leyen pentru "imixtiune în funcţiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupţie şi conflict de interese", toate informaţiile din dosarul de cercetare penală. Ancheta a fost deschisă iniţial de autorităţile judiciare belgiene din oraşul Liège la începutul anului 2023, după plângerea penală depusă de lobbyistul belgian Frederic Baldan, căruia i s-au raliat ulterior guvernele de la Budapesta şi Varşovia. Ultimul se pare însă că îşi va retrage plângerea după ce conducerea Executivului polonez a fost preluată de Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European.

Plângerea lui Baldan s-a centrat în jurul unui presupus schimb de mesaje text pe WhatsApp între Ursula von der Leyen şi şeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare încheierii contractului privind achiziţia europeană de vaccinuri anti Covid-19. Este vorba despre aşa-numita afacere "Pfizergate", care a explodat după ce cotidianul american New York Times a dezvăluit negocierea purtată de şefa Executivului comunitar cu Albert Bourla şi a iniţiat un proces împotriva Comisiei Europene, după ce forul de la Bruxelles a refuzat să dezvăluie conţinutul mesajelor WhatsApp, în urma cererii trimisă de jurnaliştii din SUA.

Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conţinutul mesajelor text sau chiar să confirme existenţa acestora, atitudine condamnată şi de Ombudsmanul european, Emily O'Reilly în raportul său pentru anul 2022.

Informaţia privind preluarea de către EPPO a cercetării penale efectuate în dosarul Covid-von der Leyen de procurorii Parchetului din Liege vine la un an şi jumătate de când Parchetul European a anunţat că a demarat o anchetă privind achiziţia comună de vaccinuri anti-Covid 19 din perioada pandemiei.

În toată această perioadă, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al EPPO şi suibalternii săi nu au oferit nicio informaţie cu privire la cercetările efectuate in rem (cu privire la existenţa faptelor) în dosarul respectiv. Cea mai recentă informaţie cu privire la acest dosar a fost oferită de şefa EPPO, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat site-ului Follow the Money, interviu în care aceasta a spus: "Am primit sute de reclamaţii în acest sens. De aceea am deschis o anchetă. Ancheta este încă în curs. Este un caz complex. În acest moment nu putem spune nimic mai mult pentru că încă lucrăm la caz. Singurul motiv pentru care am anunţat faptul că am deschis această anchetă este că au continuat să fie depuse foarte multe plângeri şi riscam să ne fie blocată toată activitatea cu cazul respectiv".

Jurnaliştii de la Politico.eu notează că noile informaţii privind dosarul Covid vin într-un moment delicat pentru Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, care la începutul lunii martie 2024, la Congresul PPE de la Bucureşti a fost votată drept spitzekandidat-ul popularilor europeni pentru funcţia de preşedinte al Executivului comunitar după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie.

Pe lângă aceasta, mişcarea făcută de Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi vine după ce la începutul acestui an au apărut fricţiuni între Comisia Europeană şi EPPO. Este vorba despre faptul că procurorul-şef european a solicitat o alocare bugetară mai mare pentru anul în curs, dar solicitarea sa a fost refuzată în 4 ianuarie 2024 de Comisia Europeană, care i-a contestat şi cifrele trimise.

Iată ce spunea despre acest lucru, în urmă cu două săptămâni (în 17 martie 2024) Laura Codruţa Kovesi în interviul acordat pentru cei de la Follow the Money:

"Când am fost numită procuror-şef, estimarea era că EPPO ar trebui să înceapă cu 30 de persoane şi un buget de aproximativ 8 milioane de euro. Am spus că acest lucru nu este posibil. Ce vrem să facem? Vrem să avem o instituţie «drăguţă» a UE doar pentru a spune că o avem sau vrem să fim serioşi şi să construim o instituţie foarte puternică, independentă şi eficientă? Estimarea bugetară iniţială s-a bazat pe statistici care nu erau realiste. S-a spus că vom avea în jur de 200 până la 300 de cazuri pe an pentru toate statele membre ale UE. Dar la procuratura specializată din România aveam annual în jur de 1.500 de cazuri de fraudă legate de UE. Deci, pentru mine era clar că iniţial a fost vorba despre o subestimare şi am spus că vom avea în jur de 2.000 de investigaţii anual. Acum, dacă vă uitaţi la raportul de activitate EPPO pentru anul 2023, veţi vedea că am procesat peste 4.100 de dosare, ceea ce reprezintă o creştere cu 26% faţă de 2022. Nu doar numărul cazurilor a fost subestimat, ci şi nivelul creşterii fraudei financiare. Când te uiţi la toate investigaţiile în curs, daunele estimate sunt în total de 19,27 miliarde euro. (...) Înainte de crearea EPPO, ne puteam baza doar pe statisticile Comisiei Europene. Acum, avem 42 de birouri în 22 de state membre şi principala noastră competenţă este de a face aceste investigaţii şi de a estima pagubele. Avem linii directoare interne clare pentru a ne asigura că toţi procurorii noştri respectă aceleaşi reguli. (...) După trei ani de operaţiuni, am văzut că întreaga arhitectură care a fost pusă în aplicare pentru prevenirea fraudei şi pentru recuperarea banilor poate fi îmbunătăţită. EPPO nu poate face asta. Recuperarea banilor este responsabilitatea Comisiei şi a autorităţilor naţionale. Motivul pentru care am trimis scrisoarea noastră către Comisie a fost să subliniem că există posibilitatea de a recupera mai mulţi bani. În acest sens, ar trebui să fie fericiţi că am trimis acea scrisoare. (...) Şi este corupţie peste tot, nu există ţară curată. Dacă nu sunt raportate cazuri, fie nu există o detectare bună a cazurilor, fie acestea nu sunt notificate. Nu există altă explicaţie".

Mai mult, întrebată de cei de la Follow the Money de ce în trei ani a primit doar şapte rapoarte de la Comisia Europeană privind diferite infracţiuni şi niciunul de la Parlamentul European, Kovesi a precizat:

"Faţă de rapoartele pe care le primim de la autorităţile naţionale, dar şi de informaţiile pe care le primim de la părţi private, numărul de sesizări de infracţiuni pe care le primim de la instituţiile UE nu este foarte mare. Am început nişte investigaţii din oficiu pe baza articolelor din ziar. (...) Dar, în general, ne este foarte greu să ştim dacă un caz nu a fost raportat de instituţii pentru că nu a fost depistat, sau dacă a fost depistat şi nu a fost raportat".

Cu alte cuvinte, în acest moment am putea spune că există o relaţie glacială între Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi şi Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen. În aceste condiţii, odată cu preluarea dosarului de la Parchetul din Liege, este posibil să constatăm rapid că cercetarea penală in rem demarată în urmă cu un an şi jumătate de EPPO va trece în faza de cercetare in personam şi să vedem ce funcţionari publici de rang înalt de la Bruxelles vor fi acuzaţi de procurorii europeni. Asta dacă nu vom asista la o operaţiune de muşamalizare a întregii afaceri odată cu preluarea EPPO a dosarului deschis în urma plângerii formulată de lobbistul Frederic Baldan.

Oricum orice informaţie privind derularea cercetării în dosarul achiziţiei vaccinurilor anti-Covid ce va apărea în următoarele şase luni nu va fi de bun augur pentru încercarea Ursulei von der Leyen de a-şi reînnoi mandatul de preşedinte al Comisiei Europene.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Cand a vazut ca i se clatina sefia, hop apare mediocra noastra sa faca un dosar. Chiovesi, mereu lipsita de cojones in fata sefilor, dar degraba fauritoare de rechizitorii cand acestia sunt pe duca.

    Zero barat in Romania, zero barat la EPO - asta e bilantul Slujirii. 

    1. Laura Codruța Kövesi a fost procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în România între anii 2013 și 2018, timp în care au fost condamnate și închise persoane proeminente din politica și afacerile românești:

      - Dan Voiculescu a fost condamnat în august 2014 la 10 ani de închisoare în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). 

      - Adrian Năstase - Fost prim-ministru al României, Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare în două cazuri de corupție, deși prima condamnare a avut loc înainte de mandatul lui Kövesi la DNA. 

      Liviu Dragnea - Fost lider al Partidului Social Democrat (PSD), a fost condamnat pentru fraude electorale și abuz în serviciu, deși condamnarea finală pentru abuz în serviciu a venit după perioada în care Kövesi a fost procuror șef. 

      - Elena Udrea - Fost ministru al Turismului, a fost implicată în mai multe cazuri de corupție, inclusiv abuz în serviciu și luare de mită. 

      - Dan Șova - Senator și avocat, a fost condamnat pentru fapte de corupție legate de contracte de stat. 

      - Alina Bica - Fost procuror-șef al DIICOT, a fost condamnată pentru fapte de corupție în legătură cu restituiri ilegale de proprietăți și alte infracțiuni. 

      - Darius Vâlcov - Fost ministru al Finanțelor, a fost condamnat pentru corupție, inclusiv luare de mită. 

      - Nicușor Constantinescu - Fost președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni legate de administrarea defectuoasă a fondurilor publice. 

      - Sorin Oprescu - Fost primar al Municipiului București, a fost acuzat de luare de mită și alte infracțiuni legate de corupție. 

      - Radu Mazăre - Fost primar al Constanței, a fost acuzat și ulterior condamnat pentru fapte de corupție, deși unele procese s-au întins pe o perioadă mai lungă de timp. 

      - Gigi Becali - Finanțatorul clubului de fotbal Steaua București, a fost condamnat la închisoare pentru mai multe infracțiuni, inclusiv evaziune fiscală și spălare de bani, deși unele dintre aceste cazuri au fost inițiate înainte de mandatul lui Kövesi. 

      - Horia Simu - Om de afaceri, a fost acuzat de corupție și alte infracțiuni legate de tranzacții imobiliare și manipularea pieței. 

      - Ioan Niculae - Om de afaceri, proprietarul grupului Interagro, a fost investigat și condamnat pentru diverse fapte de corupție, inclusiv manipularea pieței de bioetanol. 

      - Sebastian Ghiță - Fost deputat și om de afaceri, a fost urmărit penal pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv corupție, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. A fugit din România înainte de a fi prins și adus în fața justiției. 

      - Mircea și Vlad Cosma - Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, și fiul său, Vlad Cosma, fost deputat, au fost acuzați de fapte de corupție. 

      - Florin Popescu - Fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, cunoscut și sub numele de „baronul puiului”, a fost condamnat pentru corupție după ce a primit mită sub formă de pui de găină în campania electorală. 

      - Constantin Niță - Fost ministru al Energiei, a fost condamnat pentru luare de mită în legătură cu influențarea unor contracte publice. 

      - Miron Mitrea - Fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat pentru corupție legată de lucrări de construcții și abuz de putere.  

      Acești oameni și cei aflați în cercetare în 2018, au pus mână de la mână și i-au poruncit ministrului justiției de atunci - acel Tudorel Toader onctuos, corupt el însuși - să comită o ilegalitate prin care să ceară demiterea Laurei Codruța Kovesi. 

      Președintele șantajabil (vânzător de copii, hoț de case, autodeclarat drept continuator al unei organizatii naziste), sub amenințarea suspendării din funcție, a semnat demiterea ei. 

      Zero barat?!

      Tu care dintre cei din listă ești, măi "zero barat"? 

      Chiar daca inca nu intelegi functia doamnei L.C.Kovesi nu putea fi ocupata fara acceptul Presedintelui Iohannis accept ce era absolut necesar .Se pare ca nu ai priceput ce s-a intimplat atunci si mergi pe ideile false din media .

      Prietene, inainte sa te incumeti sa comentezi, mergi matale mai intii la scoala si invata scrisul si cititul.

      "Ideile false din media" imi apartin mie, eu le-am pus in circulatie; faptul ca cineva ca tine, care nu este in stare sa scrie coerent, le consodera "idei false", nu are relevanta in privinta valorii lor de adevar. 

      Ai pretentia ca mi-ai comentat postarea...ai bagat de seama ca ti-am listat 19 persoane de top din politica si afaceri bagate la pirnaie in mandatul lui Kovesi? 

      Tu ce ai facut? 

      Ai ridicat din umeri? 

      Atat poti, atat faci.

      Dl Toader nu a comis nicio ilegalitate. A spune astfel este fie o calomnie, fie o confirmare ca in Romania lui Kovesi nu era stat de drept. Pentru ca nu poti comite o ilegalitate in timp ce la butoane se afla Kovesi, fara sa scapi nepedepsit. Dar daca Toader a scapat nepedepsit, intr-un stat de drepti (nedrept), atunci poate ca a indeplinit niste ordine si Kovesi a fost plecata pentru ca executase cu prea mult sarg ordinele. Hotarati-va.

      confundati cantitea cu calitatea domnule MAKE. Cel putin 3 dosare au fost de toata jena (acuzatii in multiple dosare de zeci de milioane de euro si condamnare pe dosar pt cateva zeci de mii) Rata de achitare a dosarelor in vremea ei a fost prea ridicata, lucru ce o sa se pastreze si in continuare.

      Si sa spuneti despre Iohanis ca e vanzator de copii si autodeclarat drept continuator al unei organizatii naziste este calomnie. 

      In rest doar de bine... Kovesi presedinte si o politica anticoruptie copiata din China :) 

      pentru a preintampina o surpriza chiar inainte de alegeri se deschide o astfel de procedura pentru a nu lass electoratului impresia ca e trecut cu vederea. La fel a fost incercarea de reforma a auditorilor financiari. Initial condusa pe o directie relativ inofensiva aceasta reforma a fost amanata in momentul in care s a dovedit ca e necesara o alta abordare bazata pe adevaretele Probleme Care duc la nesiguranta opiniilor auditare exprimate. Motivul oficial a fost exprimate ca fiind razboiul DIN Ucraina si alegerile europene....

      Romania este plina cu virf de infractori nepedepsiti.

      Romania nu a fost niciodata a lui Kovesi. 

      Totodata, Romania nu a fost niciodata stat de drept.

      Alta intrebare? 

      Omule, eu nu am fost de fata nici la vinzarea copiilor, nici la autodeclararea drept continuator al unei organizatii naziste; dar exista filme netrucate in care Iohannis isi recunoaste implicarea in vinzarea de copii; de asemenea, exista documente semnate de el, in care declara ca Forumul Germanilor la care era presedinte, este comtinuatorul unei organizatii naziste (asta i-a servit sa puna mina pe ...casa nazistilor!).

      Sint dovezi de care n-ai habar.

      Deci, cind spui ca eu as calomnia, ma calomniezi. 

    Nu e exclus ca Luluta Codruța să o înțepe veninos pe Ursula von der Pfizer, cea care a inundat Europa cu zeama vax. Asa, din solidaritate europeană:)

    Șansa Ursulinei e de a fi realeasa ca regină UE și dosarul penal să fie prelungit la calendele grecești.

    Se poartă asta și la case mai mici, vezi la noi. 

    1. Te inseli. Singurul motiv pentru care kovesi a preluat dosarul este SA IL INCHIDA. Ea atat stie sa faca.

      Vede-n capăt începutul Cine ştie să le-nveţe

      ...

    Totul era bine pana cand cerceta in tarile estice, cum isi focalizeaza "atentia" putin mai incolo, deja nu mai este bine. Avem noi o vorba ca hotul neprins este negustor cinstit. "Dacă nu sunt raportate cazuri, fie nu există o detectare bună a cazurilor, fie acestea nu sunt notificate. Nu există altă explicaţie".

    sigur este invers

    Da , sigur ca da , Laura Codruta o tine in sah , de la Laura Codruta vom afla adevarul , te umfla rasul ....

    Numărul deceselor subite datorate AVC și turbocancerelor la tineri a crescut îngrijorător în ultimii ani.

    Au apărut voci avizate ale unor doctori curajosi care pun acest fenomen în cârca așa zidului vaccin anticovid. De fapt un ser genic experimental. 

    Alți specialiști vorbesc de longcovid. 

    Oricum ar fi, asta ar fi adevărata anchetă oficială pe care nimeni nu va îndrăzni să o deschidă. 

    E pericoloso sporgersi.

    "o ţine în şah"

    o sa vedem daca e santaj sau musamalizare pe fata 

    Ancheta cu pricina devine utila doar daca L.C.Kovesi declanseza procedurile Europene .Dosarul Belgian va fi adus la Parchetul European si daca el confirma suspiciunile din presa sau dele atasate dosarului cu pricina totul poate fi validat sau nu de catre L.C.Kovesi .Ideea ca L.C.Kovesi nu are ce face si trebuie sa declanseze o ancheta pe acest subiect este eronata .Functe de ceea ce dosarul contne si functie de ceea ce L.C.Kovesi constata totul va fi parte a unei proceduri judecatoresti in viitor sau poate nu .Pare mai degraba un motiv politic decit un dosar adevarat .

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb