ZIARUL BURSA

02 aprilie
Ediţia din 19.10.2024
Inflaţia şi corupţia, fatale pentru Erdogan: opoziţia turcă, victorie detaşată în alegerile locale

Inflaţia şi corupţia, fatale pentru Erdogan: opoziţia turcă, victorie detaşată în alegerile locale

George MarinescuInternaţional / 2 aprilie

Regimul Erdogan pare să se clatine după ce, duminică, în urma alegerilor locale, Partidul Popular Republican (CHP) a câştigat scrutinul în 36 din cele 81 de municipalităţi ale Turciei, ceea ce înseamnă că a ajuns la 44,4% din totalul opţiunii alegătorilor, deşi, potrivit agenţiei oficiale Anadolu News, opoziţia ar fi câştigat alegerile locale cu doar 37,5% din voturi.

Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/

Laura Codruţa Kovesi o ţine în şah pe Ursula von der Leyen

George MarinescuPolitică / 2 aprilie

Parchetul European a preluat cercetarea penală demarată de procurorii belgieni,în urma plângerii formulată de lobbistul Frederic Baldan la adresa Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, cu privire la achiziţionarea vaccinurilor anti-Covid 19 în timpul pandemiei, a anunţat ieri publicaţia Politico.eu, citând un purtător de cuvânt al Parchetului din Liege.

Potrivit sursei citate, procurorii EPPO au preluat în ultimele

Ceaţă la mal!

Cătălin AvramescuEditorial / 2 aprilie

Cătălin Avramescu

Zilele trecute, Ministerul Educaţiei a anunţat o nouă bursă destinată elevilor... mediocri. Este ceva revoluţionar. O spun fără urmă de ironie. În cuvintele actualei ministre a Educaţiei, o anume Ligia Deca, bursa aceasta ar urma să "motiveze elevii cu rezultate medii".

OMUL SMINTESTE LOCUL Brad Pitt de la primărie

Dan NicolaieOmul sf(M)inteste locul / 2 aprilie

Dan Nicolaie

Publicul larg din aproape toată Europa, dar în special din ţara noastră, a fost zguduit de un hohot de râs după ce televiziunile, agenţiile de presă, publicaţiile online şi offline, dar şi jurnaliştii de pripas de pe reţelele de socializare au relatat pe larg povestea de dragoste a unei românce ajunsă cu viaţa la categoria seniori.

Alexandru Păunescu, BNR: "Cu informaţiile pe care le-au avut la dispoziţie, băncile puteau fi un pic mai diligente"

Alexandru Păunescu, BNR: "Cu informaţiile pe care le-au avut la dispoziţie, băncile puteau fi un pic mai diligente"

Bănci-Asigurări / 2 aprilie

(Interviu cu avocatul Alina Radu, conciliator şi Alexandru Păunescu, directorul juridic al Băncii Naţionale a României şi preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB, realizat de jurnalistul Cornel Dinu, fondatorul Banking News) 

Păunescu: "Banca să fie conştientă că, la un moment dat, trebuie să îşi sprijine consumatorul care se poate afla într-o situaţie neprevăzută"

"Băncile acordau fără a explica suficient produse financiare pentru care consumatorii nu erau pregătiţi, precum cardurile de credit", spune Alexandru Păunescu

Alina Radu: "Suntem la momentul în care transparenţa şi dialogul cu clienţii este crucial pentru o bancă"

Alexandru Păunescu: "Nu este justificabilă abordarea băncilor pentru câştigarea cotei de piaţă, în perioada de creditare de dinaintea crizei financiare din 2008"

Nou record pentru preţul aurului

Nou record pentru preţul aurului

A.V.Materii Prime / 2 aprilie

Preţul spot al aurului a atins ieri, pe pieţele externe, un nou nivel record, pe fondul aşteptărilor legate de reducerea dobânzilor de către banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed), dar şi al tensiunilor geopolitice şi al cererii solide pentru metalul galben, venită din China, conform Bloomberg

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR a spus: "În semestrul I 2024, scorul este de 49 puncte, ceea ce înseamnă că avem în ţara noastră un antreprenoriat moderat. Dacă vom performa la câţiva indicatori, putem să trecem în zona de antreprenoriat emergent, cuprinsă între 50 de puncte şi 75 de puncte. Peste 75 puncte, înseamnă un antreprenoriat solid, dar e drum lung până acolo". (Sursa foto: facebook / CNIPMMR)

Antreprenoriatul românesc, sub limita emergenţei

George MarinescuCompanii / 2 aprilie

Cu un index de 49 puncte din 100 posibile pentru primul semestru al anului 2024, antreprenoriatul românesc se situează sub limita emergenţei, potrivit lucrării realizate de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii şi prezentată, ieri, de Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

TradeVille: Noi propuneri de reglementări în energie

TradeVille: Noi propuneri de reglementări în energie

F.A.Piaţa de Capital / 2 aprilie

În contextul trendului în scădere al preţului pentru energia electrică, statul român propune noi modificări în legile privind reglementările sistemului energetic, apropiindu-se de momentul în care piaţa de energie va fi dereglementată, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Finanţare pentru refacerea unor case memoriale, gări de patrimoniu şi muzee în aer liber

Finanţare pentru refacerea unor case memoriale, gări de patrimoniu şi muzee în aer liber

O.D.Cultură / 2 aprilie

Protejarea monumentelor istorice reprezintă un demers esenţial pentru orice stat care se respectă. Guvernul a alocat, săptămâna trecută, printr-o ordonanţă care modifică Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, fonduri pentru demararea unui program naţional de case memoriale, de refacere a unor gări de patrimoniu şi a muzeelor în aer liber şi pentru indemnizaţii destinate Tezaurelor Umane Vii, a informat Ministerul Culturii.

Pe 18 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor. În jurul acestei date, publicul din Europa este invitat la Noaptea Europeană a Muzeelor ce se desfăşoară, la nivel internaţional, în 2024, sub deviza "Muzeele, Sustenabilitatea şi Starea de bine".(Sursa foto: facebook / Noaptea muzeelor)

Sindicaliştii din cultură vorbesc despre tratament umilitor şi discriminatoriu

O.D.Cultură / 2 aprilie

Nemulţumirile angajaţilor din sectorul cultural sunt foarte departe de a fi rezolvate. Dialogul cu autorităţile nu are efectul scontat. Reprezentanţii Sindicatului CulturMedia transmit, într-un manifest, că sunt obligaţi ca de Ziua Muzeelor, la 18 mai, să "comemoreze" 20 de ani de degradare a mediului de muncă, subfinanţare, tratament discriminatoriu, umilinţe în loc de un eveniment de sărbătoare.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Macro Newsletter 02 Aprilie 2024

Macro Newsletter 02 Aprilie 2024

Macroeconomie / 2 aprilie

Preţurile producătorilor industriali din Franţa şi-au accelerat scăderea anuală în februarie 2024, până la 4,8%, de la 4,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după un avans de 0,2% în luna anterioară.

Curs mixt pe bursele din SUA şi Asia

BURSELE LUMII Curs mixt pe bursele din SUA şi Asia

A.V.Internaţional / 2 aprilie

Pieţele americane au fluctuat ieri dimineaţă, după publicarea, la finele săptămânii, a datelor privind inflaţia din SUA. Departamentul american al Comerţului a anunţat că indicele preţurilor de consum din SUA a înregistrat o creştere de 2,5% în...

Oscilaţii reduse pentru indici

BVB Oscilaţii reduse pentru indici

Andrei Iacomi Piaţa de Capital / 2 aprilie

Rulaj de 44 milioane lei, sub media zilnică a anului 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut variaţii reduse în şedinţa de tranzacţionare de ieri, pe fondul unui rulaj scăzut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo