Banca Mondială: "Creşterea Asiei de Est depăşeşte restul lumii, dar China trage în jos regiunea"

Andrei Iacoomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 aprilie

Banca Mondială: "Creşterea Asiei de Est depăşeşte restul lumii, dar China trage în jos regiunea"

English Version

Banca estimează că economia zonei Asia de Est şi Pacific va avea o creştere de 4,5% în acest an, sub expansiunea de 5,1% a anului trecut, potrivit trustului american

Excluzând China, banca se aşteaptă ca economia regiunii să aibă o creştere de 4,6% în acest an, peste cea de 4,4% din 2023, conform CNBC

Economiile din Asia de Est şi Pacific au un ritm de expansiune mai accelerat decât restul lumii, dar probabil creşterea regiunii în ansamblu va fi mai redusă în acest an din cauza problemelor Chinei şi a incertitudinii în ceea ce priveşte politicile economice, potrivit Băncii Mondiale, scrie CNBC.

"Este o regiune care încă depăşeşte restul lumii, dar rezultatele sale sunt sub potenţialul pe care-l are", a spus ieri Aaditya Mattoo, economistul-şef pentru Asia de Est şi Pacific al Băncii Mondiale, conform sursei menţionate.

Banca estimează că economia zonei Asia de Est şi Pacific va avea o creştere de 4,5% în acest an, în scădere faţă de expansiunea de 5,1% de anul trecut. Cu toate acestea, excluzând China, estimările sunt ca economia regiunii să aibă o creştere de 4,6% în acest an, peste cea de 4,4% din 2023.

"Perspectivele sunt supuse unor riscuri ce includ o încetinire peste aşteptări a economiei globale, rate ale dobânzilor mai ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp în principalele economii, o incertitudine crescută în întreaga lume cu privire la politicile economice şi intensificarea tensiunilor geopolitice", se arată în raport.

China şi-a stabilit drept obiectiv oficial o creştere economică de circa 5% pentru acest an, dar Banca Mondială estimează că ritmul de creştere a celei mai mari economii a Asiei se va modera la 4,5% în 2024, faţă de 5,2% anul trecut. Printre factorii ce vor încetini economia Chinei sunt scăderea încrederii consumatorilor pe plan intern, nivelul ridicat al datoriilor şi prăbuşirea sectorului imobiliar.

"Toate acestea au dus la o relocare a producţiei şi investiţiilor în afara Chinei, ceea ce până la urmă poate avea impact asupra producţiei din alte ţări precum Vietnam şi Mexic", a spus Mattoo. "China a devenit foarte importantă pentru zonă, ca sursă de inputuri, ca destinaţie în care produsele cu valoare adăugată din regiune sunt consumate şi, de asemenea, ca sursă de investiţii".

Conform raportului Băncii Mondiale, multe dintre ţările din Asia de Est şi Pacific depind de cererea externă. "Importanţa Chinei ca destinaţie finală pentru valoarea adăugată realizată în regiune a crescut semnificativ de la începutul anilor 2000", se menţionează în raport, adăugându-se că ţări precum Malaezia, Thailanda sau Vietnam depind de exporturile în China.

"De asemenea, câteva ţări din regiune sunt expuse, prin legăturile comerciale pe care le au, cu economiile Statelor Unite şi Uniunii Europene (Cambogia, Malaezia, Filipine, Thailanda şi Vietnam)", conform raportului.

Există şi alţi factori ce limitează creşterea economică în regiune, potrivit Băncii Mondiale.

"Comerţul se redresează la nivel global, dar, în acelaşi timp, vedem o serie de politici protecţioniste", a spus Mattoo, citat de CNBC. "Observăm o relaxare a condiţiilor financiare pe măsură ce inflaţia pare să se domolească, dar, în acelaşi timp, vedem că ratele dobânzilor sunt ridicate, iar în regiune nivelul datoriilor este semnificativ mai mare decât era înainte de pandemie".

Economistul Băncii Mondiale a adăugat că sunt necesare "acţiuni politice îndrăzneţe" pentru "favorizarea concurenţei, îmbunătăţirea infrastructurii şi reforma educaţiei", ceea ce poate stimula economia regiunii.

Săptămâna trecută, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva a afirmat cu ocazia Forumului pentru Dezvoltare a Chinei de la Beijing, că "reformele pro-piaţă" pot stimula creşterea ţării într-un mod "considerabil mai rapid decât menţinerea stării de fapt actuale", conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. asia ca asia… iar devine africa boom ecomonic in timp ce europa statea in evul mediu?!

    s c c r e t 

    1. “La începutul Evului Mediu, populația din Europa a intrat în declin, autoritatea centrală a instituțiilor a intrat în colaps, gradul de urbanizare, igienă și alfabetizare a scăzut, în timp ce derula marele migrații în masă a populațiilor tribale.

      Situația a fost ceva mai bună pentru oamenii din Africa de Nord și Orientul Apropiat și Mijlociu. “ 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb