Nou record pentru preţul aurului

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 2 aprilie

Nou record pentru preţul aurului

English Version

Preţul spot al aurului a atins ieri, pe pieţele externe, un nou nivel record, pe fondul aşteptărilor legate de reducerea dobânzilor de către banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed), dar şi al tensiunilor geopolitice şi al cererii solide pentru metalul galben, venită din China, conform Bloomberg.

Preţul spot al aurului a urcat până la recordul istoric de 2.265,73 dolari uncia, nivel cu 1,6% mai mare comparativ cu cel de la închiderea ultimei şedinţe de săptămâna trecută, după ce stabilise deja o serie de recorduri în sesiunile recente. Ulterior, cotaţia era de 2.250,07dolari uncia.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în luna iunie a urcat cu 1,4% la bursa Comex din SUA, atingând 2.269 dolari/uncie la ora locală 07.20.

Datele statistice publicate vineri arată că inflaţia de bază din SUA, indicatorul preferat urmărit de Fed pentru stabilirea politcii monetare, a scăzut în luna februarie, în timp ce consumul a crescut, potrivit Bloomberg. Această evoluţie aduce noi argumente pentru o reducere viitoare a costurilor împrumuturilor.

Mai multe date statistice pozitive au dus la o creştere cu aproximativ 14% a cotaţiei aurului începând de la mijlocul lunii februarie. Perspectiva relaxării politice monetare a marilor bănci centrale, precum şi tensiunile crescute din Orientul Mijlociu şi Ucraina, au susţinut creşterea. Au existat, de asemenea, achiziţii semnificative de aur din partea băncilor centrale, în special a celei din China, unde consumatorii au acumulat aur pe fondul problemelor din cea mai mare economie asiatică.

După publicarea cifrelor privind evoluţia inflaţiei din SUA în luna februarie, preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că dinamica este "în linie cu aşteptările", iar Fed nu se grăbeşte să reducă dobânzile.

Cu toate acestea, pieţele financiare estimează că există 61% şanse ca Fed să reducă dobânzile în luna iunie, faţă de 57%, cât era previziunea la finele săptămânii trecute. Dobânzile mai mici sunt un element pozitiv pentru aur, plasament care nu le aduce dobânzi investitorilor.

"Datele privind inflaţia, şi în special afirmaţiile lui Powell, au oferit un nou impuls pentru aur, iar piaţa devine din ce în ce mai convinsă că Fed va începe să reducă dobânzile în luna iunie", spune Warren Patterson, analist la ING Groep NV.

Perspectivele pozitive ale aurului au fost susţinute de o serie de bănci importante. Printre acestea, JPMorgan Chase & Co. a estimat luna trecută că preţul unciei de aur ar putea ajunge la 2.500 de dolari în acest an. De asemenea, analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. cred că există potenţialul ca aurul să ajungă la 2.300 de dolari uncia, în contextul dobânzilor reduse.

Indicele preţurilor de consum din SUA a crescut cu 2,5% în februarie

Departamentul american al Comerţului a anunţat, vineri, că indicele preţurilor de consum din SUA a înregistrat o creştere de 2,5% în ritm anual în luna februarie, după un avans de 2,4% în ianuarie, în linie cu aşteptările analiştilor. În schimb, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a crescut cu 0,3% de la o lună la alta în februarie, după un avans de 0,5% în luna ianuarie. Economiştii consideră că inflaţia de bază este un indicator mai bun când vine vorba de direcţia viitoare a inflaţiei.

În ritm anual, inflaţia de bază a crescut cu 2,8% în luna februarie, după un avans de 2,9% în ianuarie. Ţinta de inflaţie a Fed este de 2%.

Giovanni Staunovo, analist UBS, declară citat de CNBC: "Cifra inflaţiei din SUA, puţin mai mică decât se aştepta, susţine perspectiva unei reduceri a dobânzilor Fed la jumătatea anului. Cererea solidă continuă ajută metalul galben, deşi preţurile mai mari ar putea afecta cererea de bijuterii".

------------------------------------------------------------------------

Potrivit Goldman Sachs, preţurile materiilor prime vor urca în acest an, pe măsură ce băncile centrale din SUA şi Europa vor reduce ratele dobânzilor, contribuind la susţinerea cererii industriale şi a consumatorilor. Sursa citată arată că preţul cuprului, al aluminiului, aurului şi produselor petroliere ar putea creşte, iar investitorii trebuie să fie selectivi în acest context, deoarece câştigurile nu vor fi universale.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. care record?

    in ro cat a crescut de la 140-150 la 330… cartoful de la 0,8 la 4-5 lei!!! 

    cotatia aurului deflat pe cpi e tot in slump! 

    poate vreti sa spuneti bursa turca cat a crescut in aur…sau BTC…. 

    s c c r e t 

    1. Care record?

      Hai sa comparam bitcoinul cu aurul. 

      Sau cu pretul pisicilor. 

      Baiete, un record e un record. 

      Fumeaza mai putin, sau schimba iarba!

      Băncile strâng bani de la privați ca să împrumute Statul, fondurile de pensii duc banii tot la Stat. Câte miliarde a luat Guvernul din banii viitorilor pensionari și cât din depozitele firmelor și ale populației

      DE CE? 

      bnrul nostru nu cumpara! romania net vanzatori!

      BTCul a crescut in aur mult mai accelerar decat “noul” record al “aurului” … care Aur pe CPI… se afla tot in slump … comparat cu varful recent din -2007-2012! 

      s c c r e t 

      vezi in procente sau multiplii… cat s-a “scumpit” aurul si cat s-a scumpit cartoful….

      aurul in pret cartofi e in crash si cartoful in pret aur in tavan…. 

      si la exemplul de mai sus nu despre “cartoful” in sine este vorba… dar daca atat te duce bibilica atat constati… 

      in pretul cartofului “scumpi” in aur exista… salariile ce au crescut in grame/pret aur, pret energie ce s-a scumpit in grame/pret aur… materii prime si etc..  

      intotdeauna in spatele pretului sunt un cumul de alte preturi… 

      plus ca cu cat aur pe cpi e deflat cu atat stagneaza minerii si creste doar premiumul la contractele financiare cu urca pret nominal peste depozite aur.., 

      cand aurul ca incepe sa devina o “problema” romania si altele vor incepe iar mineritul… pana atunci pe ro aur nu face probleme… 

      Poate doar Partidul AUR = Cal Troian PSD. 

      s c c r e t 

      si ca sa iti dau si contra exemplu:

      vezi turcia bula bursiera in pret cantitate aur si banca turca net cumparatoare…. 

      si deci daca cumpara inseamna ca se pregateste in fata de o pocnire financiara… pocnire ce va face banca sa vanda din aur.., 

      sunt mai multe state .. dar nu stau in coment de ele… 

      de retinut: pe glob intotdeauna unii cumpara altii vand si altii “asteapta/sau intermediaza”… 

      e ca la active si pasive… “valuarea” se va afla mereu in alta directie si “pretul” in alta directie… 

      ele se vor “cauta/alerga” reciproc. 

      s c c r e t 

      ...

      nimic nu se pierde… totul se transforma sau transfera…

      cand ceva e scump in ceva… vezi in ce altceva cevaul este ieftin… si tot asa..  

      s c c r e t 

      la zeci de ani economia va figura cu balonare datorie ca procent din pib sau cu minime …

      cand datoria gov creste inseamna ca altii in economie industrie sectoare scad… 

      si daca gov ia azi bani de la banci… nu ia bani fara contrapartida… iau bani cu datorie… si deci datoria lir e datorie la banci… investitori.. si deci nominalul incasat se poate aprecia in timp mai mult in pret aur decat sa cumperi efectiv aur… si deci poti avea stagnat aur ca pret si incasa mai mult aur… 

      pe timpuri era un index “ipoteci in pret/grame” aur care ne spunea periodic sanatatea sau calicia din sistemul financiar! 

      cu cat creste datoria gov ca procent din pib cu atat gov preia din economie ce tinde sa cada… cu cat economia se descurca singura cu atat datoria scade ca procent din pib… 

      cu cat o economie tureaza cu ata poate sa reflecte datorie pe minime mult timp (multi ani).. cu cat o economie scartie cu atat va reflecta o datorie in crestere… 

      cu cat gov monopol datorie ca procent din piata cu atat colac de salvare aruncat pietei… cu cat piata stie sa inoate cu atat gov devine mai mic ca procent din piata… 

      Nu cumpara ce se “iubeste” sau “povesteste”… cumpara mereu ce se huleste… 

      cand eu (iubeam) vb de uraniul cel hulit destule postari ce il huleau… cand eu anuntam specula la energie cu “noile contracte”.. destule postari pozitive… 

      nu cumpara ce se “povesteste” pozitiv! vinde ce se lauda si cumpara ce se huleste! 

      inca un aspect: cand gov vinde = vinde mereu in pierdere… si cand gov cumpara= cumpara mereu in pierdere… asta ca un aspect asupra economiei si a capitalului…. De Ce? face asta… pentru ca gov are puterea de a dilua pierderile prin total populatie taxari sau monopol costuri furnizate… la fel si cand cumpara… poate sa detina in pierdere pe termen lung doar ca sa nu loveasca mai grav economie deja pe genunchi… 

      s c c r e t 

    Am zis sa mai verific odata datele de acasa:

    Aur Usd Ajustat la Inflatie (sau CPI-Cplie) se afla tot sub varful din August 2011… adica tot relativ slump… 

    si daca ajustam si cu log scale sub varful din Feb 1980… si sub varful recent aug 2011…. 

    dupa ambele “varfuri” ajustate la inflatie sau log… a urmat o perioada da slump sau crash… ce a cam corespuns pentru unele economii in pierdere putere de cumparare aur din salarii si altele castigare putere de cumparare… aur din salarii… adica din pibul tarii… adica perioade cand pibul (nominal sau / dupa caz si cel real) creste in gols sau slump ori crash in gold. 

    1900 si cv gold in bula ajustat la inflatie… gold in crash / slump pana in dec 1929… urmatorul boom gold ajustat la inflatie 1934 corespunde cu marea depresie… urmat de gold stat inca pe platou superior pana in sept 1940… gold in crash ajustat la inflatie pana in feb 1970 (nixon)… gold in boom ajustat la inflatie pana in martie 1980-82 (in romania coada la paine oua lapte-restrangeri artificiale de bunuri; lipsuri artificiale)… gold in crash (a corespuns iar cu instabilitate urmat de stabilitate)…pana in septembrie 2000….(9 11 - atentatul a rupt stabilitatea)… 

    gold ajustat la inflatie iar boom pana august 2011 … corespunde cu “marea recesiune” (pentru alte tar a fost marea depresie)… iar gold acum ajustat la inflatie e in slump pe platou superior… sa vedem daca face un ultim boom urmat de long slum/ crash… sau merge direct pe long slump/ crash anustat la inflatie… 

    ideea e ca gold usd ajustat la inflatie long crash… si daca long crash inseamna ca posibil imobiliare usa in gold apreciere si venituri in gold apreciere si ceva marfuri in gold apreciere… 

    s c c r e t 

    1. si daca marfuri apreciere in pret aur… semnal de start mineri in fata… extractie si productie aur … pentru unele state.

      s c c r e t 

    aceasta crestere prevesteste ceva!

    1. daca aurul creste peste rata inflatiei prevesteste depresie economica!

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb