Analiză BITGET: Pieţele tradiţionale se clatină după politica "America First"

A.B.
Miscellanea / 14 aprilie

Analiză BITGET: Pieţele tradiţionale se clatină după politica "America First"

Tensiunile internaţionale s-au accentuat odată cu activarea politicii tarifare "America First" a preşedintelui Donald Trump, care a aprins un război comercial cu ecou în pieţele financiare, însă din tot acest context, industria cripto ar fi cea care ar avea de câştigat, arată o analiză realizată de Bitget, lider global în schimbul de criptomonede.

După introducerea unor tarife de import ridicate, China a reacţionat rapid, impunând taxe vamale de 34% pentru bunurile din SUA. Această escaladare are deja un impact vizibil asupra pieţelor financiare tradiţionale: atât indicele S&P500, cât şi indicele Shanghai Composite au înregistrat scăderi importante: primul a scăzut cu aproape 3,4%, iar Shanghai Composite a pierdut 5% în doar câteva zile de la anunţ. Aceste evoluţii semnalează o creştere a anxietăţii în rândul investitorilor, notează raportul Bitget.

În acest context, activele digitale, în special criptomonedele, ar putea avea de câştigat. Aceste schimbări geopolitice pun sub semnul întrebării dominaţia dolarului american în comerţul global şi generează transformări structurale în circulaţia capitalului, accesul la lichidităţi şi modalităţile de conservare a valorii în perioade de volatilitate economică accentuată.

Pierderea treptată a încrederii în monedele fiat ar putea direcţiona capitalul instituţional către criptomonede precum Bitcoin, adesea supranumit "aur digital".

Pe termen lung, consecinţele ar putea fi şi mai profunde, arată analiştii Bitget. Tarifele comerciale determină companiile să identifice mecanisme alternative de finanţare şi metode de plată, alimentând, astfel, creşterea opţiunilor descentralizate. Perturbările tot mai frecvente din lanţurile de aprovizionare pot duce la utilizarea activelor tokenizate şi a împrumuturilor prin metode alternative. Reţele precum Solana şi XRP, cu performanţe ridicate şi funcţii de plată, ar putea atrage din nou interesul investitorilor, mai ales dacă platforme ca RLUSD de la Ripple reuşesc sa scaleze eficient, arată analiza Bitget.

În acelaşi timp, este mai mult decât evident că peisajul politic internaţional se schimbă. Donald Trump transmite semnale tot mai clare de susţinere a criptomonedelor, iar Congresul SUA analizează reforme fiscale în favoarea industriei, ceea ce ar putea stimula adoptarea instituţională.

Compania de consultanţă în domeniul investiţiilor Architect Partners estimează că până în 2027, 25% dintre companiile din S&P 500 ar putea deţine Bitcoin în bilanţuri, atrăgând 45 miliarde de dolari în piaţă. Prin comparaţie, politica restrictivă a Chinei în acest domeniu ar putea stimula adoptarea criptomonedelor în mod descentralizat.

Desigur, criptomonedele implică o serie de riscuri, iar volatilitatea rămâne o trăsătură definitorie. Totuşi, într-o lume financiară marcată de o fragmentare tot mai accentuată, ele se conturează ca instrumente reziliente şi neutre pentru transferul şi conservarea valorii, subliniază Bitget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb