SONDAJ: Relaţia bună cu Uniunea Europeană, prioritară pentru cititorii ziarului BURSA

G.M.
Miscellanea / 14 aprilie

SONDAJ: Relaţia bună cu Uniunea Europeană, prioritară pentru cititorii ziarului BURSA

Cei mai mulţi dintre cititorii ziarului BURSA cred că ţara noastră trebuie să aibă o relaţie bună cu Uniunea Europeană. Potrivit unui sondaj derulat în perioada 8-13 aprilie 2025, la care au participat peste 5000 de cititori ce au putut vota o singură dată de pe un IP, la întrebarea " Dacă se pune problema să alegem între relaţia cu SUA şi cea cu Europa,

pentru care din ele optaţi?", 76% dintre repondenţi au răspuns Europa, în timp ce numai 24% îşi doresc ca România să prioritizeze relaţia cu SUA. Menţionăm că 70% din publicul cititor al ziarului BURSA este alcătuit din antreprenori, persoane cu studii post-universitare sau minim universitare, persoane al căror venit este unul care se situează cel puţin la nivelul venitului mediu pe economie, ceea ce le permite să ducă un trai decent, apărătoare ale valorilor democratice, pro-europene, a libertăţii de mişcare şi libertăţii de exprimare.

Rezultatul sondajului reflectă nu doar preferinţe geopolitice, ci şi o anumită stare de spirit a societăţii româneşti, în special în rândul unui segment cu acces la informaţie economică şi politică, cum este publicul ziarului BURSA.

Faptul că o majoritate atât de covârşitoare optează pentru Uniunea Europeană poate fi pus în legătură cu realităţile concrete ale apartenenţei României la acest bloc continental. Pentru mulţi cetăţeni, UE înseamnă libertatea de mişcare, fonduri structurale, piaţă comună şi, mai ales, un cadru legislativ şi instituţional care aduce un grad de stabilitate într-un context regional şi internaţional tot mai volatil. În acelaşi timp, această opţiune poate sugera o anumită distanţare faţă de modelul american sau o percepţie că, deşi parteneriatul strategic cu SUA este important, el nu se traduce în acelaşi tip de beneficii directe şi cotidiene precum cele generate de apartenenţa la Uniunea Europeană.

Este posibil ca răspunsurile să reflecte şi un anumit pragmatism: în locul unei alegeri ideologice sau emoţionale, participanţii la sondaj par să se fi orientat spre ceea ce percep ca fiind mai util pentru viitorul imediat al ţării.

Nu trebuie ignorat nici faptul că acest sondaj a fost realizat într-un context geopolitic marcat de tensiuni internaţionale, războiul din Ucraina, crizele economice şi climatice, şi chiar ascensiunea curentelor naţionaliste sau suveraniste în anumite state membre UE. Tocmai într-un astfel de cadru, alegerea Europei poate fi citită şi ca o dorinţă de ancorare într-un spaţiu perceput ca fiind mai stabil, mai previzibil, mai "aproape" în toate sensurile - cultural, geografic şi instituţional.

Totuşi, nu trebuie ignorat că un sfert dintre respondenţi preferă în continuare relaţia cu Statele Unite, ceea ce arată că parteneriatul transatlantic păstrează o greutate considerabilă în imaginarul colectiv, mai ales în rândul celor care văd în SUA un garant al securităţii, al tehnologiei de vârf şi al influenţei globale. Această minoritate semnificativă poate reprezenta şi nucleul unei viziuni strategice care favorizează o relaţie mai strânsă cu puterea care a jucat şi continuă să joace un rol central în arhitectura de securitate a regiunii.

În concluzie, rezultatele acestui sondaj nu arată doar o preferinţă între două alianţe, ci reflectă o alegere de direcţie şi identitate geopolitică, o confirmare că, pentru mulţi români, viitorul ţării este legat de Europa. În acelaşi timp, păstrarea unui procent important de opţiuni pentru SUA arată că o abordare echilibrată, care nu exclude niciuna dintre cele două relaţii majore, rămâne relevantă în percepţia publică.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Sa repetam .UE este marea cistigatoare a tot ceea ce acum se intimpla in lumea paminteana .UE se decupleaza, pe mai toate palierele existentialiste, de Rusia si acum de SUA remodelindu-si relatiile sale economice , sociale , militare cu intreaga planeta de la Mercosur pina la noile relatii cu tarile riverane Rusiei la cele atasate Indiei si Chinei si in acelasi timp aducind aproape Marea Britanie si pe toti aliatii sai traditionali de la Noua Zeelanda la Australia si nu in ultimul rind reactivind relatiile cu Japonia si Coreea de sud .La nivel militar UE preia NATO si isi adauga Finlanda si suedia in prima faza .Germania si japonia se pot acum inarma cu cele mai noi tehnologii ultra performante .UE pune la bataie 2 trilioane de euro prin PNRR pentru dezvoltare si pentru dezvoltarea unui nou concept atasat inarmarii .Pe de alta parte exact ceea ce era de asteptat a venit chiar acum dupa ce timp de 3 ani rusii sunt extrem de slabiti militar , tehnologic si politic in Ucraina, ei participind cu mult elan la ceea ce vom numi curind disparitia federatiilor care au beneficiat masiv dupa cel de al doilea razboi mondial de intreaga omenire prin sferele lor de influenta .Ceea ce a patit in 1989 URSS pateste acum si SUA.Rachetele Taurs pot lovi oriunde in lume ele nefiind controlate integral de GPS putind oricind schimba directia devenind astfel nedetectabile .Loviturile cu rachetele Taurs conventionale pot distruge oricare Bunker sau orice tinta indiferent la ce adincime este si de ce tehnologie este protejata .Ucraina va intra in ofensiva curind .Un milion de militari ucrainieni sprijiniti de cel putin 500 de mii de alti militari ai Germaniei si Frantei si acoperiti de catre trupele NATO vor face rapid diferenta in teren .Trump a incercat sa protejeze Rusia cu care timp de 81 de ani si-aui impartit dicretionar universul pamintean .Este timpul ca ele sa dispara si sferele de influenta sa faca loc globalizarii . Germania , asa cum deja ne-a spus Putin este viitorul omenirii .Citeva lovituri bine tintite vor descuraja orisicare forma de riposta .Este evident de vazut planul strategico - militar si economic pus in scena de UE totul inceput chiar inainte de anul 1989 anul caderii URSS .Deja si Elvetia se ataseaza planului UE si va contribui masiv la realizarea lui iar China deja cere ajutorul UE in ceea ce putem numi aparitia „trasnitelor” taxe americane .

    1. Ce fumezi?

    "Între Donald Trump şi Ursula/Macron, pe cine alegem?" ce intrebare "minunata",

    USA cu 100 000 de soldati,baze militare in toata Europa si cu scutul american 

    privind bombele nucleare,de forta financiar economica sa nici nu amintim, 

    adica sa alegem intre soricelul(gasca Macron/Ursula Pfitzer) si elefantul american USA ??? 

    slava ukri.slava inarmare,slava razboi

    1. SUA poate reveni în lumea civilizată după mandatul bufonului.

      "UE poate reveni în lumea civilizată după mandatul

      gastii Ursula Pfitzer/Macron." 

      UE este pilonul lumii civilizate, nici peste 500 de ani nu veți ajunge la nivelul nostru. :

    Alegem EU ca de aici ne vin banutii, si US ca de acolo ne vine protectia.

    1. Tu il alegi pe Simion!

      Nu,el alege putina

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb