LAURA CODRUŢA KOVESI: "Toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru implementarea deciziei CCR şi OUG"

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 14 martie 2016

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni că toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru a implementa decizia Curţii Constituţionale privind interceptările şi ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată, menţionând că se va încerca recrutarea poliţiştilor din structurile care anterior au pus în supraveghere măsurile de natură tehnică, transmite Agerpres.

Ea a reiterat că DNA are nevoie de 130 de poliţişti şi de aproximativ 10 milioane de euro pentru a lucra aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi.

"Este bine că în primă fază avem aceşti 40 de poliţişti, dar, sigur, în perioada imediat următoare va trebui să se găsească resurse pentru a primi şi diferenţa până la 130 de oameni. (...) Pot doar să vă spun că, în acest moment, toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru a implementa decizia CCR şi OUG care a fost adoptată. În perioada imediat următoare, se va vedea o încetinire a soluţionării dosarelor tocmai datorită faptului că resursele pe care le avem le vom folosi pentru a suplimenta necesarul la Serviciul Tehnic", a afirmat Kovesi, la ieşirea de la Ministerul Public, unde a participat la prezentarea raportului de activitate pe anul 2015.

Şefa DNA a menţionat că pentru completarea echipei cu cei 40 de poliţişti sunt necesare o serie de formalităţi.

"Trebuie o procedură de recrutare a acestora, trebuie să facem o modificare a statelor de funcţii şi personal, ceea ce presupune o modificare de regulament la Ministerul Justiţiei şi din nou un aviz din partea CSM. Depinde cât de mult vor dura aceste formalităţi pentru a putea completa echipa. (...) De această dată, nu putem selecta orice poliţişti din Poliţia Judiciară. Ei trebuie să aibă anumite cunoştiinţe tehnice, să aibă o pregătire tehnică la bază. O să încercăm să recrutăm poliţişti din structurile care anterior au pus în supraveghere aceste măsuri de natură tehnică. (...) Cu siguranţă va trebui să facem (training - n.r.), atât pentru personalul pe care îl avem, cât şi pentru cei pe care îi vom recruta", a explicat Kovesi.

Ea a refuzat să precizeze numărul dosarelor în care a fost deja invocată decizia CCR, arătând că acest lucru ar însemna să comenteze cazuri şi probe care sunt în curs.

"Nu pot să vă dau exemple, pentru că ar însemna să comentez dosarele în curs. Pot doar să vă spun că s-au introdus de către apărător sau de către persoanele care au fost trimise în judecată cereri prin care s-a solicitat anularea probelor, invocându-se această decizie. S-a invocat în dosare aflate atât în faza de judecare la fond, s-a invocat în dosare care sunt în faza apelului, în dosare care sunt în cameră preliminară. O să vedem cum judecătorii vor soluţiona aceste cereri. (...) Aşa cum am spus şi săptămâna trecută, dosarele DNA nu se bazează exclusiv pe interceptări. Întotdeauna aceste probe au fost dublate şi de alte probe care au fost administrate în cursul procesului penal", a spus şefa DNA.

Kovesi a reamintit că efectul deciziei CCR cu cea mai mare influenţă asupra activităţii DNA ţine de durata soluţionării dosarelor.

"În prezent, este un volum foarte mare de dosare pe care procurorii trebuie să-l soluţioneze, iar o parte din poliţiştii din Poliţia Judiciară a DNA vor trebui să se ocupe de aceste activităţi de la Serviciul Tehnic, ceea ce va însemna o durată mult mai mare a soluţionării dosarelor", a subliniat procurorul-şef.

Întrebată cât ar putea dura cu totul această trecere de la un mod de lucru la celălalt, Kovesi a estimat că ar putea fi vorba de câteva luni, dacă DNA ar avea toate resursele 'începând de mâine'.

"Depinde foarte mult de resursele pe care o să le avem la dispoziţie şi aici nu mă refer numai la resursa umană, ci şi la bani. Trebuie să cumpărăm echipamente, trebuie să facem training, trebuie să angajăm persoane care să aibă minime cunoştinţe tehnice pentru că vor pune în aplicare nişte măsuri de supraveghere tehnică. Aici nu vorbim doar de interceptarea comunicaţiilor, vorbim de accesul la sisteme informatice, de localizări, de înregistrări în mediul privat, în mediul ambiental, sunt foarte multe activităţi de natură tehnică pe care procurorii nu o să le facă, ci o să le facă poliţiştii din cadrul Serviciul Tehnic", a adăugat Kovesi.

Ea a afirmat că, încă din 16 februarie, când a văzut minuta CCR, în interiorul DNA s-au luat măsuri pentru a respecta decizia Curţii.

"Vă asigur că din momentul publicării în Monitorul Oficial toţi cei din DNA, procurori şi poliţişti, vor respecta în totalitate ceea ce scrie în decizia CCR", a spus Kovesi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb