Reţinerea pentru 24 de ore a Laurei Vicol şi a soţului său, Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, are loc în urma audierilor din dosarul Nordis, care vizează mai multe infracţiuni, printre care con-stituirea unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani, potrivit celor consemna-te de Hotnews.ro. Laura Vicol este suspectă de complicitate la delapidare cu consecinţe deose-bit de grave, spălare de bani în formă continuată şi aderare la grup infracţional organizat.
Cei doi au fost aduşi cu jandarmii la DIICOT, unde au fost audiaţi de procurori. Vladimir Cior-bă a venit la sediul DIICOT cu un rucsac şi o geantă pe umăr. La intrarea în sediul DIICOT, ambii au fost asaltaţi de jurnalişti, dar au refuzat să răspundă întrebărilor acestora.
Fosta deputată PSD, Andreea Cosma, este bănuită de procurori că ar fi sprijinit grupul infracţio-nal organizat din dosarul Nordis. După audierea la DIICOT, aceasta a părăsit sediul fără a face declaraţii, menţionând doar că va transmite un comunicat ulterior.
În acelaşi context, Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost audiată şi pusă sub acuzare pentru sprijinirea grupului infracţional organizat. Ea a plecat de la DIICOT fără a face declaraţii, iar procurorii nu au dispus nicio măsură preventivă în cazul acesteia.
Ioana Băsescu şi Andreea Cosma au fost implicate în tranzacţii în calitate de notari.
Marcel Ciolacu a avut în Parlament, o primă reacţie în cazul anchetei DIICOT vi-zând Nordis. Întrebat despre relaţia pe care o are cu patronul Nordis şi cu soţia aces-tuia, premierul a susţinut că nu a mai vorbit cu ei de doi ani.
Laura Vicol s-a apărat în faţa acuzaţiilor din dosarul Nordis, subliniind că nu ar fi expus nicio-dată copiii săi la situaţii ilegale. "Am trei copii acasă. Credeţi că mi-aş expune copiii sau aş fi de acord ca cineva la mine în casă să săvârşească o infracţiune?" a întrebat ea.
În cadrul unei emisiuni din 26 ianuarie, moderată de Denise Rifai, Vicol a respins acuzaţiile afirmând că acestea reprezintă o "execuţie" împotriva sa. "Nu înţeleg de ce a fost făcută această execuţie, când nimeni nu m-a întrebat despre ce a fost vorba. Nordis avea suficiente active să acopere orice. Nu a existat vreun apartament vândut de două ori. Legal, nu poţi face aşa ceva", a explicat fosta deputată.
De asemenea, Vicol a acuzat că imaginea firmei Nordis a fost distrusă din cauza etichetării acesteia drept o companie "PSD-istă". "Nordis este o companie românească. Eu acasă sunt mamă, nevastă şi soţie. Dacă cineva îşi imaginează că mă duc acasă şi întreb ce a mai făcut la Nordis şi el întreabă ce am făcut la Parlament, cred că bate câmpii. De un an şi jumătate, de când au început toate aceste probleme, evident că am aflat şi eu anumite lucruri care sunt acum în vizorul anchetelor penale", a mai spus Laura Vicol.
Conform procurorilor DIICOT, "schema Nordis" era organizată pe trei paliere, iar din ultimul palier fac parte notari şi avocaţi care sunt acuzaţi că au sprijinit grupul infracţional organizat, "având atribuţii de a întocmi documentaţia aferentă operaţiunilor de vânzare a imobilelor, inta-bulare sau consultanţă juridică şi de a încasa sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative."
Ancheta vizează "infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deo-sebit de grave", au transmis Poliţia Română şi DIICOT.
Ancheta vizează 72 de suspecţi - 40 de persoane fizice şi 32 de firme. Potrivit DIICOT, grupa-rea funcţiona din 2018 şi era structurată pe trei niveluri ierarhice, operând printr-un sistem pi-ramidal în domeniul imobiliar.
Printre cei vizaţi de percheziţii se numără şi acţionarul principal al firmei Nordis, Vladimir Ciorbă, soţul fostei şefe PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Laura Vicol, iar o percheziţie are loc şi la sediul central al companiei din Bd. Aviatorilor din Capitală, scrie G4Media.
"Cercetările efectuate până la această dată, vizând 72 de persoane (40 de persoane fizice şi 32 de persoane juridice), au relevat că, începând cu anul 2018, trei dintre acestea ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care ar fi conceput şi pus în aplicare un mecanism infracţional complex, constând în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare, sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, indu-cerea în eroare a cumpărătorilor în urma executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (T.V.A.), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat, ori compensări datorate bugetului general, ca-uzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat", a tran-smis Poliţia Română.
Fondurile financiare ilicite astfel obţinute ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor.
"Din investigaţiile efectuate a rezultat că eşalonul secund al grupării de criminalitate organizată ar fi fost format din persoane apropiate liderilor, (aflate în relaţie de rudenie sau prietenie), care ar fi aderat la grupare şi ar fi sprijinit-o activ, prin diverse modalităţi, sub controlul şi îndruma-rea acestora, iar ultimul palier ar fi sprijinit grupul infracţional organizat, pe anumite compo-nente sau în anumite perioade, având atribuţii de a întocmi documentaţia aferentă operaţiunilor de vânzare a imobilelor, apartamentare, intabulare sau consultanţă juridică (notari şi avocaţi) şi de a încasa sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative", spun anchetatorii.
Procurorii susţin că liderii grupului infracţional organizat au încasat de la clienţi suma de peste 195 de milioane de euro, ca avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări şi mobilier). Banii au fost înca-saţi prin intermediul mai multor societăţi comerciale.
Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin tran-sferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracţional organizat, transferuri către persoa-ne juridice, societăţi afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar şi diverse cheltuieli volup-torii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei şi 2.400.000 euro, spun autorităţile.
"În primele două situaţii, în majoritatea cazurilor, externalizarea fondurilor ar fi avut la bază pretinse documente justificative, care să dea aparenţa legalităţii operaţiunilor prin care sumele de bani ar fi ieşit din patrimoniul societăţilor (avans, dividende, restituire împrumut, cesiune părţi sociale, respectiv înfiinţarea şi/sau preluarea a zeci de societăţi pentru a simula operaţiuni economice, astfel încât fonduri consistente având ca provenienţă avansurile achitate de către clienţi să poată fi externalizate sub aparenţa unor contracte de prestări servicii sau achiziţii de bunuri). Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani ar fi urmat aceeaşi destinaţie, conturile membrilor grupării şi retragerea în numerar", menţionează procurorii.
DIICOT aminteşte că metodele folosite de grupare au inclus şi "vânzarea imobilelor către alte persoane, condiţionarea semnării contractelor de vânzare-cumpărare de asumarea unor noi obli-gaţii neinserate iniţial în promisiunea de vânzare, cum ar fi cedarea folosinţei locuinţelor pe o perioadă lungă de timp, intenţia de a folosi apartamentele edificate în interes propriu - pentru funcţionarea hotelului, grevarea imobilelor de sarcini în favoarea unor terţe persoane sau membri ai grupării fără notificarea clientului, interdicţia notării la cartea funciară a promisiuni-lor de vânzare-cumpărare, asumarea în scris a obligaţiei de a nu face aprecieri publice asupra oricărui aspect al relaţiilor contractuale sub sancţiunea plăţii unor daune de valori mari care descuraja orice demers judiciar al clienţilor".
"Cei în cauză ar fi recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor, pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare, obstrucţionarea accesului clienţilor în şantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor, vânzarea în bloc a unui nu-măr mare de apartamente către propriile societăţi urmată la scurt timp de rezoluţiunea vânzării, în scopul needificării şi/sau nepunerii la dispoziţia clienţilor a imobilelor contractate", preci-zează DIICOT.
În luna octombrie 2024, Recorder a dezvăluit că Nordis a încasat în ultimii ani sume uriaşe în avans de la oameni care, deşi au plătit integral apartamentele, nu au mai intrat în posesia lor. În unele cazuri, spun jurnaliştii, aceleaşi apartamente au fost vândute de mai multe ori către diferi-te persoane.
Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, soţul Laurei Vicol, deputată PSD şi fostă preşedintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.
Subiectul a fost continuat cu dezvăluirile G4Media. Site-ul a scris că premierul Marcel Ciolacu a călătorit de mai multe ori în străinătate cu un avion al acestei firme, Nordis. Premierul susţine că şi-a plătit din banii săi aceste zboruri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2025, 20:59)
Apărătoarea bombardierilor,
a capilor de clanuri interlope,
adică a noilor influenceri de pe TikTok???
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2025, 21:05)
Tocmai ai descris PSD-ul, ciuma care a capusat Romania, a umplut-o de cumetri, a indatorat-o, a delapidat-o si a nemultumit-o. Georgescu trebuie sa multumeasca PSD-ului pentru voturile primite.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2025, 22:30)
Gasca Johannis este format din PSD+PNL+UDMR,
care a facut in 5 ani o datorie de 120 miliarde euro,
pe cand "ciuma rosie" a facut in 35 de ani 49 de miliarde euro,
deci cine este hotul cel mare arata cifrele,restul texte stupide