LAURENŢIU MEGELEA, MERVANI: "Dezvoltarea infrastructurii din Buşteni atrage mari investiţii imobiliare"

Ziarul BURSA #Companii / 6 iunie 2014

"Dezvoltarea infrastructurii din Buşteni atrage mari investiţii imobiliare"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Proprietarii castelului Cantacuzino plănuiesc o staţiune de lux

    Nişte investitori ruşi au cumpărat un munte

    Staţiunea Buşteni a avut cea mai bună evoluţie din punctul de vedere al dezvoltării infrastructurii în ultimii ani, apreciază Laurenţiu Megelea, unul dintre acţionarii agenţiei imobiliare Mervani.

    Domnia sa ne-a declarat: "Oraşul s-a dezvoltat, în ultimul timp, cu ajutorul fondurilor europene şi şi-a schimbat în bine înfăţişarea. Unul dintre cele mai importante proiecte este drumul Transbai - o conexiune între Buşteni, Azuga şi Valea Doftanei pe care vor să o dezvolte autorităţile din aceste localităţi. Sunt câteva zeci, sute de hectare în zona respectivă care vor primi o altă destinaţie. Pe piaţă sunt informaţii că nişte investitori ruşi au achiziţionat un munte în zona acestui nou proiect de infrastructură şi sunt interesaţi să dezvolte o staţiune de lux".

    Laurenţiu Megelea ne-a mai declarat că Zamora Estate, o companie specializată în dezvoltări imobiliare cu capital mixt, a cumpărat, în urmă cu câţiva ani, castelul Cantacuzino, cu parcul şi pădurea aferente. Castelul a fost renovat şi redat recent circuitului turistic, iar proprietarul are un plan pe termen lung privind construirea unei staţiuni de lux, a adăugat domnia sa.

    Compania estima, anul trecut, că Zamora Golf, Ski and Holiday Resort va costa aproximativ un miliard de euro, potrivit lui Laurenţiu Megelea. Staţiunea proiectată ar urma să cuprindă hoteluri de patru şi cinci stele, un teren olimpic de golf, un traseu de schi fond, centru de echitaţie, parc şi pârtii de snowboard, pârtii de schi, dar şi un parc de distracţii cu lac artificial, ne-a menţionat reprezentantul Mervani. Firma care se ocupă de gestionarea proiectului intenţionează să atragă investitori străini pentru dezvoltarea proiectului.

    Şi Azuga are ambiţii imobiliare

    Primăriile de pe Valea Prahovei continuă să dezvolte domeniul schiabil cu ajutorul investitorilor privaţi, ne-a mai spus Laurenţiu Megelea. Primăria Buşteni a cesionat domeniul schiabil Kalinderu unei firme private, care gestionează şi telecabina din Buşteni şi din Sinaia - Teleferic SA.

    Primăria Azuga are câteva proiecte pe care vrea să le dezvolte în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, dar sunt la faza studiilor de fezabilitate. Domnul Megelea a subliniat: "Primăriile au făcut o asociere şi vor să dezvolte o zonă în apropierea pârtiei de schi, o zonă de turism şi de case de vacanţă. Autorităţile au în plan să atragă şi investitori privaţi în proiect".

    Sinaia - un amplu şantier

    Şi Sinaia este un amplu şantier, de la intrare până la ieşire, apreciază Laurenţiu Megelea: "Se modifică tot ce înseamnă infrastructură. Primăria are un proiect european, în faza de implementare, de vreo 20 milioane euro şi are de făcut tot ceea ce înseamnă infrastructură. Se lucrează foarte mult. Probabil că într-un an sau doi se va finaliza acest proiect".

    Din punct de vedere imobiliar, piaţa locuinţelor de vacanţă de pe Valea Prahovei a suferit şi încă mai este afectată de criză. Reprezentantul Mervani a comentat: "În Sinaia, preţurile proprietăţilor s-au diminuat. La anumite categorii de imobile, încă mai există această tendinţă să scadă. Aş putea spune că tarifele au scăzut cu o viteză foarte mare la proprietăţile noi, unde majoritatea celor care le-au dezvoltat a avut sau încă are credite în derulare. Astfel, proprietarii sunt determinaţi să le înstrăineze pentru că înregistrează un randament din ce în ce mai scăzut".

    Domnul Megelea a amintit şi că preţurile terenurilor de pe Valea Prahovei au mai scăzut în ultima perioadă întrucât o lungă perioadă de timp au fost "umflate" de boom-ul imobiliar ce a precedat criza.

    Ofertă limitată de terenuri în Sinaia

    Potrivit Mervani, în Sinaia, ofertele de terenuri care suportă construcţii fără foarte mari investiţii sunt rare şi au un preţ ridicat pentru că nu mai este mult spaţiu construibil.

    Majoritatea clienţilor care au mai fost interesaţi, în această perioadă, de case de vacanţă în Sinaia a venit foarte bine informată. Laurenţiu Megelea ne-a declarat: "Clienţi sunt interesaţi de anumite proprietăţi şi au un buget foarte clar. Ei îşi doresc ca proprietatea să răspundă anumitor parametri - după preferinţe - şi nu se grăbesc să cumpere. Banii pe care ei îi oferă sunt puţini pentru că mulţi dintre ei sunt vânători de proprietari aflaţi în dificultate. Şi sunt proprietari care acceptă oferta lor".

    Domnia sa ne-a spus că evoluţia pieţei imobiliare de pe Valea Prahovei nu este, deocamdată, foarte bine conturată. Piaţa are tranzacţii, dar o lună nu seamănă cu alta şi este dificil de făcut o prognoză pe termen scurt şi mediu, apreciază reprezentantul Mervani.

    Domnul Megelea este optimist şi estimează că piaţa locuinţelor de vacanţă se va aşeza la un moment dat, într-un viitor nu foarte îndepărtat, pe principii clare de stabilire a preţurilor: "Chiar dacă piaţa de pe Valea Prahovei a fost afectată de criză, există, totuşi, o valoare a proprietăţilor care s-a păstrat la un nivel destul de mare pentru investitori. Fluxul de turişti este bun tot timpul anului. Zona s-a îmbunătăţit tot timpul, iar pe criză infrastructura s-a dezvoltat. Dacă se construieşte şi autostrada până la Braşov, atunci Valea Prahovei va intra în alt ritm de dezvoltare".

    Oficialul Mervani este convins că odată ce motorul imobiliar va porni mai puternic în Bucureşti, vor fi impulsionate şi tranzacţiile de pe Valea Prahovei, unde cei mai mulţi investitori şi proprietari provin din Bucureşti: "Deci dacă lucrurile merg bine în Bucureşti, automat proprietarii au bani să cumpere, în Valea Prahovei, case de vacanţă. Dacă ei văd oportunităţi în diferite investiţii precum dezvoltarea unor blocuri pentru a oferi apartamente de vacanţă sau realizarea unor unităţi turistice, cu siguranţă vor dori să investească în Valea Prahovei pentru că oricine vrea să investească într-o proprietate care este apropiată de Bucureşti. Eu cred că se va dezvolta mai mult relaţia Bucureşti-Valea Prahovei".

    Breaza - o destinaţie favorită pentru bucureştenii care caută o climă bună

    Laurenţiu Megelea susţine că infrastructura se dezvoltă şi pe Valea inferioară a Prahovei, respectiv în zona Comarnic-Breaza-Câmpina: "La Comarnic sunt lucrări foarte multe de infrastructură de apă şi canalizare. Investiţia este derulată de o firmă unde Consiliul Judeţean Prahova este acţionar unic şi care a câştigat un proiect european de mari dimensiuni pe tot judeţul. În momentul de faţă, sunt în faza de implementare a acestui proiect. În Comarnic, oferta de terenuri este destul de mare, iar dezvoltarea infrastructurii ajută la impulsionarea pieţei imobiliare din zonă".

    Reprezentantul Mervani ne-a mai spus că Breaza a început să-şi schimbe foarte mult înfăţişarea, cu străzi asfaltate şi amenjate: "Sunt câteva proiecte europene care implementate pentru infrastructura localităţii şi chiar am observat, în ultimii doi ani, schimbări importante în centru. Breaza are o climă foarte bună şi, totodată, dispune de toate utilităţile pe care le poate oferi unui proprietar care îşi doreşte o casă de vacanţă. Este o zonă mai puţin aglomerată decât Sinaia sau Buşteni şi cu vecini destul de mulţi din Bucureşti, deci cei care au cumpărat şi au case de vacanţă, iar preţul proprietăţilor este mai mic decât în Sinaia, Buşteni sau Azuga şi puţin mai mare decât la Comarnic".

    Oraşul Câmpina a beneficiat, la rândul său, de câteva transformări, a mai afirmat domnul Megelea, care a menţionat că pasajul cu acces în DN1 a facilitat accesul către localitate. De asemenea, primăria asfaltează tot centrul din Câmpina, fiind concentrată pe modernizarea străzilor în ultimii 5-6 ani.

    Reprezentantul Mervani a mai spus: "Primăria îi va da un «facelift» oraşului, care este mai puţin industrializat datorită faptului că aproape toate fabricile s-au închis şi cred că se va dezvolta şi un turism premontan. Am observat o tendinţă a multor pensionari din Bucureşti, care îşi doresc o climă mai prietenoasă şi se mută în Câmpina".

    Laurenţiu Megelea consideră că este important ca axul ţării care leagă Transilvania de Bucureşti prin autostrada Bucureşti-Braşov să fie cât mai repede finalizat de către autorităţi. În acest fel, va fi impulsionată economia locală şi turismul.

    Ofertă bogată de apartamente noi

    Reprezentanţii agenţiei Mervani ne-au spus că oferta de apartamente de vacanţă finalizate, sau în curs de finalizare pe Valea Prahovei încă este bogată.

    Printre proiectele noi ei ne-au menţionat Sinaia Residence: "Imobilul, a cărui construire a început în anul 2013, se adresează celor care se află în căutarea unei locuinţe moderne, dar cu o arhitectură specifică zonei istorice în care este amplasată, cu acces facil către toate punctele de interes din Sinaia. Amplasat în zona ultracentrală a staţiunii, imobilul este compartimentat în nouă apartamente de două şi trei camere. Construcţia s-a finalizat în acest an, iar preţurile de vânzare ale locuinţelor variază între 54.000 şi 90.000 de euro. Clădirea este dispusă pe demisol, parter, etaj şi două mansarde".

    Un alt proiect disponibil este Sinaia Garden, cu 28 de unităţi locative, dispuse câte 7 pe nivel, într-un imobil cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. Sinaia Garden este situat într-o zonă importantă a staţiunii Sinaia, în imediata apropiere a Castelului Peleş. Preţurile de vânzare variază între 40.900 de euro şi 81.000 de euro.

    Tot în Sinaia, Mervani mai are în portofoliu proiectul "Casa Laura&Andreea", cu şase apartamente. Clădirea are un regim de înălţime subsol, demisol, parter, două etaje şi mansardă, iar locuinţele au suprafeţe între 51 şi 106 mp. Fiecare apartament (cu excepţia celui situat la mansardă), dispune de 2-3 terase orientate spre masivul Bucegi şi masivul Baiului.

    În Buşteni, proiectul Panoramic oferă apartamente la preţuri între 21.000 şi 57.000 de euro, potrivit datelor agenţiei Mervani. În total, sunt 29 de unităţi locative, cu una până la trei camere şi suprafeţe între 46 şi 100 mp.

    Tot în localitate, mai sunt disponibile la vânzare locuinţe în cartierul Alpin Stil, la preţuri între 10.000 şi 113.900 de euro. Cele 14 apartamente au suprafeţe între 48 şi 142 mp. Mountain View II din Buşteni oferă 24 de apartamente cu preţuri de vânzare între 45.000 şi 65.000 de euro. Imobilul este proiectat pe parter, două etaje şi mansardă, iar locuinţele au între 30 şi 80 mp inclusiv balcoanele.

    Grand Residence dispune de apartamente de vânzare, situate într-un imobil cu regimul de înălţime demisol, parter, două etaje şi mansardă în cartierul Zamora din Buşteni. Cele nouă apartamente au preţuri între 46.500 şi 124.000 de euro.

    În Breaza, agenţia Mervani are la vânzare vile pe parter şi mansardă în proiectul "Breaza Holiday". În total sunt 18 locuinţe amplasate pe un teren cu o suprafaţă de 12.690 mp. Loturile de teren aferente caselor variază între 501 mp şi 794 mp. Vilele se vând "la roşu", cu 117.800 - 158.720 de euro.

    Proiectul imobiliar Silva din Predeal oferă locuinţe între 34.650 şi 84.525 de euro. Cele 14 apartamente sunt situate într-o clădire pe demisol, parter, două etaje şi mansardă.

    Castelul Cantacuzino şi-a regăsit splendoarea aristocratică de altă dată

    După retrocedarea castelului Cantacuzino din Buşteni, moştenitorii lui Gheorghe Grigore Cantacuzino au reuşit să vândă proprietatea unui fond de investiţii, care a restaurat castelul, redându-i farmecul aristocratic de altă dată.

    Castelul Cantacuzino este situat în cartierul Zamora din Buşteni. Acesta are o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară şi artistică şi a fost construit în 1911 la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900,1904-1907.

    Castelul este înconjurat de cascade, grote şi fântâni arteziene şi se află în topul castelelor din ţara noastră, din punct de vedere arhitectural. Impresionant din punct de vedere al gabaritului, castelul se compară cu alte edificii în stilul neobrâncovenesc, cum ar fi Palatul Patriarhal, complexul Castelului Peleş din Sinaia şi cel de la Cotroceni.

    Repertoriul decorativ interior, alcătuit din stucatură policromă, pictură ornamentală şi figurativă, vitralii, tâmplărie sculptată, plafoane casetate, balustrade sculptate în piatră cu fier forjat sau lemn, pardoseli din dale de gresie decorativă sau parchete cu intarsii conferă ambianţei un pronunţat caracter romantic, chiar dacă structura coloanelor interioare şi sculptura tăbliilor uşilor amintesc de repertoriul decorativ brâncovenesc.

    Vitraliile, balustradelele, scările foişorului şi plafoanele cu grinzi aparente, unele pictate, amintesc de registrul ornamental de factură romantică.

    Tot acest repertoriu decorativ nu face altceva decât să sublinieze caracterul unic al edificiului scos în evidenţă de blazonul familiei Cantacuzino precum şi de cele aparţinând famiilor înrudite cu aceasta, pictate în sala de recepţie alături de fresca celor mai iluştri membrii ai ramurei munteneşti a boierilor Cantacuzino.

    La începutul anului trecut, a fost deschis, în crama Castelului, restaurantul Canta Cuisine. Pe domeniul Cantacuzino, turiştii pot practica echitaţia şi pot petrece ore minunate în parcul castelului.

    Potrivit noilor proprietari, castelul atrage din ce în ce mai mulţi vizitatori, care descoperă această bijuterie arhitecturală încărcată de istorie, sub inscripţia aşezată de "Nabab": "Eu Gheorghe Grigore Cantacuzino, cu soţia mea Ecaterina născută Băleanu clădit-am acest castel în amintirea străbunilor şi pentru adăpostul urmaşilor". (sursa foto: www.castelulcantacuzino.ro)

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. Busteni arata mult mai rau decat Sinaia nu mai vorbesc de Predeal. Constructiile sunt facute aiurea iti da un aer de haos arhitectural ca fiecare face cum il taie capu sau dupa bani. Si cel mai penibil lucru care persista e drumul prafuit pe Valea Cerbului unde trec autobuze masini tractoare pe langa ciorbele oamenilor. De 25 de ani nu s-a gasit o betoniera ceva sa faca drumul ala. Ajungi la Diham grizonat.

      Pentru multi ani de acum incolo , nu vom putea vorbi de o dezvoltare exploziva , asa cum a fost prin anii de glorie . Statiunile consacrate trebuie sa se bazeze pe gospodarirea a ceea ce au si sa-si dimensioneze sperantele financiare la incasari care vor veni din zona bugetara ( putin dar sigur ) si mai putin din turismul de masa al privatilor .

      1. In fara faptului ca taie tot (in scurt timp se vor trezi cu alunecari imense de teren acolo) oricum nu vor plati nici un impozit sau unul infirm pt. bagatia pe care au aruncat-o la cos. La iarna toti se vor incalzi cu restul padurii ramase.Si cu asta basta Busteni trebuie sa-i zica Muntele Golas sau Muntele calamitat.

      In Busteni sunt taieri masive de padure. Primaria nu vede acest lucru. Drumul pe Valea Cerbului este sub orice critica.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb