"Sâmburii" crizei din Ucraina au fost "sădiţi" în aprilie 2008, când NATO a sugerat ca Ucraina şi Georgia să se mute mai aproape de alianţă, a declarat Ministrul de Externe rus, Sergey Lavrov în cadrul unui interviu Bloomberg, citat de Russia Today.
"Sâmburii crizei actuale au fost sădiţi în 2008, în aprilie, în timpul summit-ului NATO de la Bucureşti, când liderii NATO au declarat că Georgia şi Ucraina s-ar integra în NATO", a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova.
Lavrov a spus că Preşedintele georgian de la aceea vreme, Mihail Saakaşvili, a crezut că declaraţia i-a oferit dreptul de a rezolva problema despărţirii regiunii Oseţia de Sud de Georgia prin forţă, acesta lansând o invazie.
"Cu siguranţă a fost motivat de aceste promisiuni NATO", a subliniat Lavrov.
Dacă Georgia sau Ucraina ar deveni parte a organizaţiei nord-atlantice ar fi o ameninţare critică pentru securitatea naţională a Rusiei, a explicat Lavrov, conform căruia Rusia pur şi simplu nu ar accepta acest aspect.
"Tentativele de a atrage Ucraina în NATO ar fi negative pentru întreg sistemul de securitate europeană şi am fi categoric împotriva acestui lucru", a spus acesta.
Deşi Rusia nu s-ar opune aderării Ucrainei la UE, în contextul în care ucrainenii înţeleg şi acceptă pe deplin consecinţele economice care ar însoţi această mişcare, schimbarea statutului neutralităţii militare a Ucrainei este imposibilă.
Acest aspect este în special adevărat luând în considerare măsurile NATO de a-şi încălca promisiunile prin care anunţa că nu-şi va avansa armata către graniţa Rusiei, a mai spus Lavrov.