Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a afirmat astăzi că ţara noastră este nemijlocit interesată de asigurarea sustenabilităţii, credibilităţii şi profunzimii procesului de reforme din Republica Moldova. Declaraţiile ministrului au fost făcute în contextul vizitei pe care acesta o efectuează la Chişinău alături de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Desir.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, cei doi oficiali au fost primiţi, vineri, de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, au avut convorbiri cu Andrei Galbur, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dar şi întâlniri cu lideri ai opoziţiei politice, respectiv cu reprezentanţi ai societăţii civile.
"În cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului, Comănescu a evidenţiat rolul Legislativului de la Chişinău în susţinerea proiectului european şi în promovarea de o manieră inclusivă a dialogului în plan politic intern şi al societăţii de peste Prut. Foaia de parcurs pentru implementarea reformelor şi Agenda de Asociere cu Uniunea Europeană plasează în sarcina Parlamentului un efort consistent în această perioadă. Lazăr Comănescu a remarcat progresele realizate în ce priveşte sincronizarea activităţii Legislativului şi Guvernului, urmărirea de către Parlament a aplicării angajamentelor europene şi adoptarea unor acte normative importante pentru domeniul justiţiei, economiei sau financiar-bancar", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, convorbirile cu ministrul Galbur s-au concentrat pe examinarea agendei curente a dialogului Republicii Moldova cu UE.
"Ministrul român al Afacerilor Externe şi secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez au avut, totodată, întrevederi cu reprezentanţii principalelor forţe politice de opoziţie din Republica Moldova. În toate aceste ocazii, ministrul român a subliniat importanţa menţinerii stabilităţii Republicii Moldova, ca premisă indispensabilă pentru continuarea procesului de reforme, pentru remedierea deficienţelor structurale înregistrate în funcţionarea statului şi, nemijlocit, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. Dezbaterile politice inerente în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016 trebuie să rămână în cadrele democratice existente şi să nu afecteze procesele în curs de relansare a reformelor şi de consolidare a stabilităţii Republicii Moldova", precizează MAE.