Economia Chinei prezinta cazul unei evolutii de exceptie in istoria dezvoltarii economice si sociale, Partidul Comunist Chinez fiind recunoscut pentru modelul sau de eficienta si stabilitate, titreaza Le Monde in editia din 15 iunie, scrie Hotnews. Dar acest model a inceput sa se fisureze.
Metodele sofisticate de "mentinere a stabilitatii" impuse de catre statul chinez nu mai sunt suficiente pentru a calma oamenii: protestele populare devin adesea violente si pun sub o presiune crescanda administratia si fortele de ordine; manifestanti care se sinucid sau organizeaza atacuri violente asupra reprezentantilor autoritatii de partid sau de stat. Toate acestea pe fondul maturizarii societatii si al unui acces crescut la informatie via internet - in ciuda incercarilor tot mai dure de cenzura din partea autoritatilor.
Semnele de uzura ale modelului de guvernare se acumuleaza. In zonele cu minoritati etnice, represiunile culturale si religioase au loc tot mai des. Coruptia atinge toate orasele si ii exaspereaza pe locuitorii de rand, scrie Le Monde.
Mass-media locale au inceput - timid, e drept - sa arate aberatiile modelului chinez de control social. Si pe internet sunt tot mai frecvente conversatiile care fac referire la aceasta tema. Tabu-urile incep sa fie distruse, constata cotidianul francez. Si, o data cu ele, si complexul sistem de mentinere a pacii sociale, care are la baza, printre altele, subordonarea justitiei de catre Partidul Comunist.