LEGAT DE ENTITĂŢILE CĂTRE CARE RAIFFEISEN BANK A CESIONAT CREDITE Împrumutaţii în CHF au scris băncii noastre centrale şi celei din Olanda

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 septembrie 2018

Împrumutaţii în CHF au scris băncii noastre centrale şi celei din Olanda

Raiffeisen Bank: "În 2007, banca a vândut credite către RI Eastern European Finance BV (RIEEF), o entitate deţinută în proporţie de 100% de Raiffeisen International Betailigungs AG"

Clienţii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) au scris Băncii Naţionale a României (BNR) şi băncii centrale din Olanda, întrebând dacă entităţile către care Raiffeisen Bank a cesionat credite în afara ţării sunt autorizate ca instituţii cu activitate financiară în domeniul bancar/nonbancar, după cum ne-au spus emitenţii scri­sorilor.

Se pare că Raiffei­sen Bank este următoarea ţintă a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în ceea ce priveşte investigarea modului în care au fost făcute cesiunile de credite. Recent, ANPC a sancţionat Bancpost pentru externalizarea ilegală a împrumuturilor către entităţi neautorizate şi a demarat inves­tigaţii la OTP Bank şi Credit Europe Bank pe aceeaşi temă.

Potrivit raportului anual pe 2007 al Raiffeisen Bank, "în timpul anului 2007, banca a vândut credite acordate către persoane fizice, asigurate şi neasigurate, către RI Eastern European Finance BV (RIEEF), o entitate deţinută în proporţie de 100% de Raiffeisen International Betailigungs AG. Vân­zarea de credite a atins un total de 1.313.273.376 RON (echivalent cu 395.667.409 EUR) şi a fost făcută pe baza unor contracte de vânzare - cumpărare încheiate între cele două părţi".

Conform documentelor citate, valoarea contabilă a creditelor vândute în cursul anului 2007 - împrumuturi acordate către persoane fizice şi juridice - este de 3.418.994.000 lei, creditele vândute în 2006 totalizând 1.411.492.000 lei.

În mediul online au apărut unele informaţii care vorbesc despre o "adevărată explozie" ce va avea loc în curând pe acest subiect şi care, pe lângă care cazul Bancpost, "o să pară un mizilic".

ANPC a sancţionat, recent, Bancpost pentru creditele cesionate ilegal în Olanda, banca urmând să plătească o amendă de 150.000 de lei şi să restituie debitorilor toate sumele achitate în ultimii zece ani cu titlu de dobândă şi comisioane aferente acestor împrumuturi, care ar depăşi 300 de milioane de euro.

Bancpost, controlată de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deţinută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasias. În data de 28.03.2018, s-a constatat cesionarea creditelor aflate în portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.

În legătură cu externalizarea creditelor Bancpost, ANPC a sesizat BNR, ANAF, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, acesta din urmă sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Anul trecut, ANPC a emis un Ordin prin care a sancţionat Raiffeisen Bank cu o amendă de 50.000 de lei şi a dispus încetarea practicilor incorecte din contractele de credit.

În această speţă, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) urmează să decidă în 28 septembrie, după ce Raiffeisen Bank a deschis un proces împotriva ANPC, contestând procesul verbal emis de Autoritate şi solicitând anularea lui. Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a respins, în 17 aprilie, sesizarea Raiffeisen Bank, urmând ca, în 28 septembrie, CAB să se pronunţe pe caz.

Raiffeisen Bank a obţinut suspendarea Ordinului ANPC emis în baza procesului verbal, până la soluţionarea definitivă a procesului.

Decizia ANPC a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie 2017, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni. Documentele scurse în mediul online în vara anului trecut arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

Reprezentanţii băncii subliniază că înstituţia financiară a respectat şi respectă dispoziţiile legale în vigoare.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Mustaciosul ala care conduce GCCC mai are curaj sa isi arate parul in exces dupa ce a sustinut PSD/ALDE, adica guvernul care a gazat si impuscat mii de femei, copii si batrani nevinovati? Chiar asa lipsit de orice urma de umanitate e comunistul ala de langa Sibiu? Eu stiam ca e doar hot, nu si in halul asta de lipsit de bun simt. Ce face banul din om, si mai e si pastor protestant.

    1. De ce nu recunoști că au fost împușcați și câteva mii de bărbați?

      Ți-ai luat pastilele? 

      Vad ca il cunosti bine, oi fi vreun admirator, postacule! Asa v-au invatat? Sa jigniti persoanele, sa le scada credibilitatea? Spune daca e adevarat sau nu, cu argumente, nu devia de la subiect! Nu vezi cate tzepe au dat bancile, cu girul lui Manole? Va vine randul!!!! O sa ramai somer

      Postac nenorocit, mare nemernic ești.

    Gccc astia sunt agitatori pesedisti! Mare atentie cu ei ca sunt pe mana cu Dragnea! Astia sunt platiti ca sa faca scandal, la fel ca aia de la coalitia pentru familie. Ca sa abata atentia lumii de la problemele serioase, de gen, cine a dat cu gaz in copilasi de 5,6 ani pe 10 august, inflatia, executia bugetara, lipsa banilor de pensii. Agitatori, mare parte din ei au vile in Clinceni sau in Voluntari(la Firea si Pandele), cate 3,4 case prin Targu Mures, lucreaza prin jandarmerie si armata la Buzau. Da, agitatori, ii stie toata lumea pe astia!

    1. Pacaliciule, e groh in sevraj si te-a scos din tenebre? Sau ti-a trimis Tianu o saorma din franta, achitata de taticu? Vi se da stingerea de data asta, jokere!

      Vezi sa nu. Ii e lumii scarba de voi astia care sustineti gazarea unor copii nevinovati. Chiar nu aveti un pic de mila fata de oamenii impuscati de pesedistii vostri? Atat de mult v-au luat banii mintile? Ce-o sa faca ma aia de pe Remetea sau Clinceni sau patroana din Voluntari(fosta bancherita RBS), cu casele si banii, bai imbuibatilor? E timpul sa stie toata lumea cine sunteti! Mai are putin Dragnea si cade, o sa se duca si colegul mustacios de langa Sibiel, asta daca n-are prezenta de spirit sa o tuleasca in Salt Lake Utah cat mai repede.

      Burduja nu mai are copii, e liber pentru gaze.

      Daaaa, Gccc este vinovat de tot ce indrugi acolo! As mai adauga si incalzirea globala (e vina lor), disparitia balenelor de apa dulce, foametea din Africa... Ce ridicol esti!

      Proastă p... ă a mai fost la curu lu măta. Mai bine te făcea un căcat la gard.

    Ceea ce a făcut Anpc e lăudabil dar aici trebuie să intervină cineva cu greutate de ex care a amendat Google?

    1. Vor fi facute plangeri la toate institutiile statului.

    Pentru postac: pacaliciule, asta cu gazele e noua diversiune sau nu ti-ai luat furazolidonul? Te-o fi gazat burduja pana ti-ai asfixiat neuronul. Ai si tu cont pe Patreon, ca toti sclavii?

    o tara de hoti:

    daca dragnea a furat in nestire, averea impresionanta dint -un salariu de bugetar timp de 20 de ani e imposibil de facut. 

    legea ar trebui schimbata si sa fie considerat vinovat.  

    sa se confiste tot ce nu poate fi dovedit cu acte, suma la care sa se adauge 50% penalizari.  

    pe urma sa vezi ce scade coruptia in tara. 

    acelas lucru sa se intample si cu toate bancile si alte multinationale care au transferat profitul in paradisuri fiscale sa reduca impozitul pe profit si alte taxe aferente. 

    dar se pare ca legea e facuta sa i protejeze si sa promoveze furatul.

    de, uni sunt mai speciali ca alti, vezi tot felul de pensii si beneficii si nu egali in fata legi 

    Ce-i nou cu asta? Si ERSTE are un vehicul de manevra. 

    Noul manifest ar fi psihopati din toate tarile uniti-va ? Orice om sanatos la cap ar trebui sa realizeze ca orice abuz impotriva unei fiinte umane e inacceptabil fie ca e comis de banca , jandarmerie , etc. Daca incurajam abuzul unei tabere oricare ar fi aceea adio democratie ! Asa ca ganditi inainte de a comenta aiurea in functie de cine va plateste...

    1. Ala de la 1 si de la 2 e un pacalici sinistru, mananca hamno de niste ani de zile. Isi ia saorma de la manole ca sa scrie cretinisme. Il suspectam ca e oanta.

    ...

    1. E dramatic sa vezi cum te invata finante unul care scrie mai agramat decat Petre Daea. Cumetre, au uns astia scoala cu untura si au mancat-o cainii? Sau ai facut postliceala la Videle, seral?

    ...

    1. Ooo, e clar... Andrusca, tu esti?

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb