Legea care interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului, la Curtea Constituţională

A.C.
Politică / 27 aprilie 2017

Judecători la Curtea Constituţională

Judecători la Curtea Constituţională

Actualizare 13:39 CCR amână din nou, pentru o săptămână, decizia pe Legea care interzice condamnaţilor penal să fie membri în Guvern

Curtea Constituţională (CCR) amână din nou, pentru 4 mai, luarea unei decizii în privinţa Legii 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal să deţină funcţii în Guvern, au declarat pentru News.ro surse din CCR. Este a patra amânare a acestei speţe.

Conform surselor citate, de această dată, decizia a fost amânată pentru că plenul Curţii nu era legal constituit joi pentru a da o hotărâre, nefiind în cvorum, potrivit News.ro.

(A.C.)

------------------

Curtea Constituţională (CCR) dezbate astăzi, pentru a patra oară, Legea 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal să deţină funcţii în Guvern, după ce a amânat luarea unei decizii în şedinţele din 7 martie, 21 martie şi 4 aprilie, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, declarând că este cea mai grea soluţie pe care Curtea a avut-o de dat până acum.

Curtea Constituţională a mai dezbătut pe 7 martie, pe 21 martie şi pe 4 aprilie sesizarea făcută de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de către Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Valer Dorneanu, după şedinţa din 21 martie, a transmis: "S-a amânat pentru 4 aprilie, pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică".

Preşedintele Curţii a afirmat că au fost ridicate "foarte multe" probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate, problema fiind "delicată".

Preşedintele a mai spus: "Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituţiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale".

În urma acestor declaraţii, judecătorii CCR i-au solicitat lui Valer Dorneanu să nu mai facă declaraţii presei deoarece afectează imaginea Curţii Constituţionale, toate deciziile urmând a fi anunţate prin comunicate de presă.

Surse din CCR au afirmat, la începutul lunii martie, că speţa privind Legea 90/2001 care le interzice condamnaţilor penal să fie membri ai Guvernului este similară cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată la Legea avocaturii, care la rândul ei interzice avocaţilor condamnaţi penal să profeseze şi care a fost declarată constituţională de CCR pe 4 aprilie.

Victor Ciorbea a declarat, pe 5 ianuarie, pentru News.ro, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)".

Avocatul Poporului a precizat că "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aici se vede clar care este CREDIBILITATEA acestei institutii CCR

    Ce atata...amanare...Eu nu pot sa constat decat ca totul se invarte in jurul politicului Pai daca si aceasta institutie,,in care ar trebui sa avem incredere...si e cum e...inseamna ca s-a dus DRACULUI totul in aceasta tara.

    Eu ca persoana pur cetatean al acestei tari nu pot judeca decat d.p.d.v. moral aceasta situatie..Cum sa instalez la VARFUL unei institutii UN condamnat penal...Exista in vre-o tara din UE aceasta situatie ???? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb