Legea care transpune Directiva Tutunului a fost promulgată

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 noiembrie 2016

Legea care transpune Directiva Tutunului a fost promulgată

Legea care transpune şi la noi Directiva Europeană pe Tutun 40/2014 a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Cu o întârziere de cinci luni de la termenul limită de aprobare, această lege a fost adoptată în 18 octombrie de plenul Camerei Deputaţilor. Reglementările europene ar fi trebuit transpuse în legislaţia noastră cel târziu la data de 20 mai 2016, Comisia Europeană notificând deja România pentru netranspunerea acestei directive.

Industria tutunului a solicitat în mai multe ocazii adoptarea acestei legi, astfel încât producătorii din domeniu să-şi poată conforma produsele noilor reglementări.

Companiile producătoare au cerut, în tot acest an, o lege clară şi predictibilă publicată în Monitorul Oficial, norme de aplicare a acesteia şi un timp rezonabil pentru conformarea producţiei.

"Atâta vreme cât reglementările pot fi aplicate şi sunt clare, vom fi primii care vom dori să ne conformăm într-un orizont de timp rezonabil", au spus reprezentanţii sectorului.

Directiva Europeană vizează, printre altele, modificări în modul de prezentare a avertismentelor de sănătate de pe pachetele de ţigarete, retragerea treptată de pe piaţă a unor categorii de ţigarete, restricţii privitoare la aromele utilizate în fabricarea acestora, precum şi introducerea pachetelor standard pe piaţă.

Potrivit modificărilor aduse de deputaţi în comisii, ţigările mentolate vor mai putea fi comercializate până în 2019, însă vor dispărea de pe piaţă cele cu capsulă, iar pachetele cu astfel de ţigări care se află în acest moment pe piaţă vor putea fi puse în vânzare până la 20 mai 2017, a explicat Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii pentru Controlul Tutunului.

Magdalena Ciobanu a precizat, citată de News.ro: "În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, va trebui să dispară de pe piaţă produsele cu tutun aromate, mai specific ţigările care în momentul de faţă au capsule aromate în filtru. Cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli. Ţigările mentolate vor mai putea fi comercializate din păcate până în 2019".

Potrivit modificărilor legislative, noul pachet de ţigări va avea o imagine grafică referitoare la avertismentele de sănătate pe 65% din suprafaţa pachetului.

"Aceste imagini voi fi pe ambele feţe pentru că nu va fi posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. Aceste imagini va trebui să fie schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în aşa fel încât oamenii să nu se mai obişnuiască cu imaginile şi să fie surprinşi de alte imagini. Pachetele inscripţionate conform vechilor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017", a mai spus Ciobanu.

În termen de 45 de zile, ar trebui să fie emise şi normele de aplicare a noii legi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb