Legea abilitării care autorizează Guvernul francez să reformeze prin ordonanţe Codul Muncii a fost promulgată discret de Emmanuel Macron şi a fost publicată ieri în Jurnalul Oficial, relatează AFP, citată de News.ro.
Ea autorizează Guvernul, într-un termen de şase luni începând de la promulgare, "să ia prin ordonanţe orice măsură care ţine de domeniul legii" în vederea reformării Codului Muncii.
Aceste ordonanţe - al căror conţinut a fost dezvăluit la 31 august de către Exercutivul lui Edouard Philippe - urmează să fie prezentate în Consiliul de Miniştri pe 22 septembrie şi să intre în vigoare după semnarea lor de către şeful statului Emmanuel Macron.
Consiliul Constituţional a validat pe 7 septembrie, fără vreo obiecţie, proiectul de lege. Instituţia fusese sesizată de deputaţii din cadrul La France Insoumise (LFI), comunişti şi socialişti, asociaţi unor independenţi, după adoptarea de către Parlament a textului care iniţiază o reformă a muncii promise de Macron în campania sa electorală.
La fel ca mai multe organizaţii sindicale, aceste partide apreciază că reforma, departe de a rezolva problema şomajului în masă, aduce o atingere gravă drepturilor salariaţilor.
În prelungirea Legii muncii din 2016, ordonanţele modifică negocierea acordurilor colective de muncă în întreprinderi, cărora le sporeşte rolul.
Ele prevăd, între altele, plafonarea compensaţiilor în caz de concediere abuzivă, reducerea termenului recursului, fuzionarea instanţelor reprezentative ale personalului şi posibilitatea de a negocia fără sindicat în întreprinderi mici.
O primă zi de acţiune împotriva acestei noi reforme a dreptului muncii a avut loc pe 12 septembrie, la iniţiativa sindicatelor CGT, Solidaires şi FSU, cărora li s-au alăturat Unef şi mai multe federaţii departamentale din cadrul FO.
Altă mobilizare este prevăzută pe 21 septembrie, iar "Franţa nesupusă" a lui Jean-Luc Melenchon organizează separat o manifestaţie la 23 septembrie.