Legea Descrozaille: Instanţele franceze, competenţă exclusivă cu privire la litigiile comerciale privind produsele şi serviciile comercializate în Hexagon

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2023

Legea Descrozaille: Instanţele franceze, competenţă exclusivă cu privire la litigiile comerciale privind produsele şi serviciile comercializate în Hexagon

Litigiile dintre comercianţi privind bunurile produse în Franţa vor fi judecate exclusiv de instanţele din Heaxgon, prevede textul legii adoptată de Adunarea Naţională (Parlamentul de la Paris) la finalul lunii trecute, legea Descrozaille.

Deşi textul legii nu este clar cu privire la aplicarea sa şi comercianţilor străini, el arată în articolul 1:

"Toate prevederile capitolelor I, II şi III ale prezentului titlu se aplică oricărui acord între un furnizor şi un cumpărător atunci când produsele sau serviciile în cauză sunt comercializate pe teritoriul francez. Aceste prevederi sunt de ordine publică. Orice litigiu legat de aplicarea acestor prevederi intră în competenţa exclusivă a instanţelor franceze, sub rezerva respectării dreptului Uniunii Europene şi a tratatelor internaţionale ratificate sau aprobate de Franţa".

Practic din text reţinem că nu se specifică dacă legea se referă doar la achiziţiile în care ambele părţi sunt din Franţa sau în care una dintre părţi este companie străină. Ţinând cont de titlul legii - care priveşte securizarea aprovizionării francezilor cu bunuri de larg consum, a doua variantă, cu referire şi la comercianţii străini, este cea indicată, deoarece scopul adoptării respectivului act normativ este ca bunurile produse în Franţa să ajungă mai întâi la cetăţenii acestei ţări şi abia ce rămâne să fie exportate.

Implicaţiile noii legi franceze ar putea în esenţă să fie benefice pentru comercianţii din ţara noastră, pentru că, de exemplu, unul dintre marii retaileri nu ar mai aduce în România atât de multă marfă din Hexagon. Dar există şi un aspect negativ: comercianţii care vor lucra cu retailerul respectiv vor fi nevoiţi ca toate litigiile cu acesta, pentru produsele vândute, să fie judecate de instanţele franceze, în cazul în care contractul de comercializare este considerat ca fiind supus legislaţiei franceze.

Textul legii de mai sus a atras atenţia şi reprezentanţilor la nivel european a comercianţilor tradiţionali care consideră că actul normativ adoptat de Parlamentul francez poate avea un impact important asupra alianţelor europene cu amănuntul şi asupra schemelor europene de cumpărare în comun la care comercianţii francezi sunt parte.

"Legea reglementează nu doar relaţiile dintre furnizorii francezi/retailerii francezi (pentru produse alimentare), ci include o mare parte din codul comercial francez pentru toate acordurile dintre furnizori şi cumpărători cu privire la produse sau servicii comercializate în Franţa (independent de produsele în cauză şi de locul în care sunt stabilite părţile), cu acordarea competenţei exclusive a instanţelor franceze pentru orice dispute juridice care decurg din astfel de acorduri", arată aceştia.

De aceea, EuroCommerce a organizat recent un grup de lucru în care sunt analizate incertitudinile privind domeniul de aplicare al noii legi (deşi Parlamentul francez a intenţionat în mod clar să acopere alianţele de retail cu amănuntul din afara Franţei, care au membri stabiliţi în Franţa, legea este vagă în anumite aspecte).

Cei de la EuroCommerce susţin că au primit primul feedback de la DG Just (Directoratul General pentru Justiţie şi Consumatori) şi de la DG Grow (Direcţia pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri a Comisiei Europene) din cadrul Comisiei Europene cu privire la această lege şi la potenţialul ei de a încălca legile pieţei unice. DG Just a iniţiat deja un dialog cu autorităţile franceze pentru a evalua compatibilitatea noii legi franceze cu regulamentele Bruxelles I şi Roma II. Cu toate acestea, DG Grow pare mai ezitantă cu privire la următorii paşi în privinţa implementării legii respective.

Grupul de lucru constituit de EuroCommerce evaluează în această perioadă acţiunile care ar putea fi întreprinse la nivelul Uniunii Europene, pentru a se asigura că noua lege franceză nu restrânge capacitatea alianţelor europene cu amănuntul şi a schemelor europene de cumpărare în comun de a-şi desfăşura activitatea pe piaţa unică.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb