Legea falimentului personal, aprobată tacit de Senat

(A.G.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2010

Proiectul de lege care reglementează falimentul persoanelor fizice a fost aprobat tacit de Senat, după ce a primit azivul Comisiei Juridice, urmând să fie trimis la Camera Deputaţilor pentru analiză, a declarat senatorul PD-L, Iulian Urban, citat de Agerpres.

Urban, care este iniţiatorul proiectului în Parlament, consideră că o astfel de lege ar permite clienţilor care nu-şi mai pot plăti datoriile la bănci, fie pentru că au fost concediaţi sau pentru că le-a fost redus salariul, să intre sub protecţia Tribunalului. Băncile nu vor mai putea astfel să îi execute silit pe clienţi, iar datoriile vor putea fi reeşalonate.

Proiectul de lege, realizat după modelul legii falimentului personal din SUA, permite instanţelor să stabilească dacă o persoană se află în insovenţă scuzabilă sau faliment fraudulos.

Daca instanţa consideră că falimentul este scuzabil, persoanei i se acordă aşa-numitul nou început, poate avea din nou acces la credite şi îşi recâştigă statutul anterior.

Potrivit senatorului PD-L, practic, o persoană va fi considerată de bună credinţă dacă, din motive care nu depind de ea, precum concedierea sau micşorarea de salariu, nu îşi mai poate plăti datoria către băci.

"Persoana respectivă va trebui să prezinte în faţa judecatorului şi a creditorilor un plan de redresare în care arată cum îşi va achita lunar 75% din datoria faţă de creditor. Judecătorul va decide care cereri vor fi aprobate şi care nu", a explicat Iulian Urban.

În cazul în care instanţa consideră că falimentul a fost fraudulos, respectiv persoana în cauză nu şi-a plătit ratele intenţionat, aceasta nu va mai putea prin lege să acceseze nici un tip de împrumut bancar pe o perioadă de cinci-şapte ani.

Proiectul de lege aşteaptă avizul comisiilor din Camera Deputaţilor, iar apoi votul în plen.

"Până în luna iunie cred că proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial", a declarat Urban.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cand clientii bancilor au luat imprumuturi au stabilit o intelegere contractuala cu banca in care nu au prevazut clauze in care sa stabileasca ce se intampla in cazul in care isi vor pierde locul de munca sau diverse alte evenimente care i-ar putea impiedica sa ramburseze creditul.

    In special in aceasta perioada de criza este usor de "dovedit" ca nu ai putut plati fiindca ti-ai pierdut locul de munca, iar banca nu poate dovedi ca tu de fapt ai muncit la negru in Romania sau alte tari si ca cu rea intentie nu iti platesti creditele. 

    Ba mai mult, legea ar trebui sa iti permita sa mai iei si alte credite.

    Din aceasta lege vor avea de castigat doar avocatii care se ocupa de recuperari fiindca va creste foarte mult numarul proceselor, si in final nu vor avea de castigat persoanele de buna credinta, ci cei care nu au nimic de pierdut. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb