Valoria Business Solutions oferă un punct de vedere în ceea ce priveşte managementul unui business, prin aplicarea legii lui Price. Potrivit unui comunicat de presă emis redacţiei, Elena Badea, Managing Director, explică: "Ca manager poate fi frustrant să vezi că un procent redus dintre angajaţi duce greul sarcinilor. Situaţia devine evidentă în proiectele complexe: oricât s-ar mobiliza echipa, aceleaşi câteva persoane sunt cele care generează ideile, soluţiile şi efortul necesar pentru a aduce proiectele la bun sfârşit".
Conform sursei citate, managerii constată, deseori cu regret, că distribuirea uniformă a sarcinilor şi responsabilităţilor nu garantează şi o distribuire uniformă a rezultatelor.
Acest fenomen generează provocări multiple. Managerii se confruntă cu epuizarea celor mai performanţi angajaţi, căci aceştia preiau adesea sarcinile neîndeplinite ale colegilor. Dacă un angajat observă că doar o mică parte din echipă este activă şi productivă, este posibil să-şi piardă interesul şi să considere că efortul său suplimentar ar fi în zadar. Această disproporţie poate genera tensiuni şi resentimente între colegi, deoarece cei care duc greul pot simţi că alţii nu contribuie în mod echitabil.
"Managerii care observă aceste dinamici sunt deseori nevoiţi să îşi reconsidere abordarea. Acest fenomen poate părea haotic sau neechitabil, dar, de fapt, este un aspect natural observat în numeroase contexte. Una dintre teoriile care explică acest fenomen este cunoscută sub numele de Legea lui Price.", spune Elena Badea.
Legea lui Price, este o teorie conform căreia într-un grup de indivizi, doar o mică parte este responsabilă pentru majoritatea producţiei de cunoaştere sau a contribuţiilor. Derek Price a fost unul dintre primii care au studiat fenomenul de concentrare a productivităţii în cercetare şi dezvoltare, observând că un mic procent dintre cercetători publică majoritatea articolelor ştiinţifice.
"Lucrarea principală, "Little Science, Big Science" (1963), a trasat o comparaţie între ştiinţa de mici dimensiuni, caracteristică perioadei de pionierat, şi ştiinţa de mari dimensiuni, în care apar mecanisme de producţie şi evaluare ştiinţifică în masă. Price a demonstrat cum dezvoltarea exponenţială a ştiinţei implică o concentrare a cunoaşterii şi a productivităţii în mâinile unui grup restrâns de cercetători, o teorie care s-a extins şi în alte domenii de activitate, inspirând inclusiv Legea lui Price în managementul organizaţiilor.Cercetările sale au influenţat profund modul în care se înţelege eficienţa şi structura organizaţiilor, evidenţiind cum un număr mic de indivizi contribuie în mod disproporţionat la progres şi impact." , explică aceasta.
Legea lui Price spune că rădăcina pătrată a numărului de persoane dintr-o echipă sau organizaţie este responsabilă pentru aproximativ jumătate din activitatea sau productivitatea totală. "Spre exemplu, într-o organizaţie cu 100 de persoane, aproximativ 10 (rădăcina pătrată din 100) sunt cei care contribuie în mod semnificativ la atingerea obiectivelor şi la rezultate. Restul sunt, în esenţă, contribuitori ocazionali sau cei care aduc aporturi minore la progresul general.", lămureşte Managing Directorul Valoria.
Întrebată de ce această lege nu este cunoscută, Elena Badea a răspuns că "Deşi Legea lui Price explică o realitate observabilă în organizaţii, ea este rar discutată şi aplicată în mod sistematic. Aceasta se datorează câtorva motive esenţiale. Mulţi manageri tind să creadă că o echipă este eficientă doar dacă toţi membrii contribuie în mod echitabil. Organizaţiile promovează adesea ideea că orice membru al echipei are potenţialul de a contribui semnificativ şi, prin urmare, această distribuţie inegală este văzută ca un eşec al managementului. Aplicarea Legii lui Price necesită o metodologie pentru identificarea şi susţinerea celor mai productivi membri. Acest lucru poate părea dificil fără metode clare de evaluare şi recompensare.În multe organizaţii, Legea lui Price rămâne necunoscută deoarece pare contraintuitivă într-un mediu care valorizează colaborarea şi echitatea în muncă."
Potrivit acesteia, legea lui Price are mai multe beneficii: "Pare a submina ideea de egalitate în echipă, Legea lui Price poate avea numeroase beneficii atunci când este aplicată corect. Recunoaşterea acestui principiu poate transforma modul în care sunt structurate echipele, cum se distribuie resursele şi cum sunt recompensaţi cei mai performanţi angajaţi. Prin recunoaşterea acestui mic grup de angajaţi şi prin recompense adecvate, organizaţia poate preveni fenomenul de burnout, încurajând în acelaşi timp un climat de recunoaştere şi apreciere. Prin identificarea celor care contribuie semnificativ, managerii pot aloca resurse şi sprijin suplimentar pentru a le amplifica impactul. Printr-un sistem de recunoaştere corect, cei mai productivi angajaţi vor fi motivaţi să continue performanţa, ştiind că munca lor este apreciată şi recompensată adecvat. Aceşti angajaţi de top pot deveni modele pentru restul echipei, generând astfel un efect de antrenare şi un exemplu de productivitate."
"Când Legea lui Price este aplicată conştient, organizaţiile pot observa o creştere a productivităţii şi o mai bună satisfacţie a angajaţilor. Un studiu efectuat de Harvard Business Review arată că recunoaşterea şi susţinerea celor mai performanţi membri ai echipei au dus la o creştere semnificativă a performanţei generale, deoarece aceste persoane au avut un efect de antrenare asupra colegilor. Organizaţiile care aplică acest principiu au observat şi o îmbunătăţire în retenţia angajaţilor de valoare. Odată ce aceştia sunt recunoscuţi pentru aportul lor, ei devin mai loiali companiei şi sunt dispuşi să contribuie pe termen lung la atingerea obiectivelor organizaţionale.", explică Elena Badea rezultatele aplicării acestei legi.
Ea a mai adăugat că: "Legea lui Price nu înseamnă că doar câţiva oameni ar trebui să fie responsabili pentru rezultatele echipei, ci că aceştia pot fi susţinuţi în mod special pentru a maximiza productivitatea întregii echipe. Prin aplicarea atentă şi echilibrată a acestei legi, organizaţiile pot transforma potenţialul productiv al fiecărui angajat şi pot obţine rezultate durabile şi sustenabile.În loc să aştepte o distribuţie uniformă a efortului, aplicarea Legii lui Price le permite managerilor să direcţioneze resursele către zonele de impact maxim şi să creeze un mediu în care talentul şi productivitatea sunt cultivate, recunoscute şi răsplătite. Astfel, organizaţiile pot obţine rezultate mai bune, consolidând în acelaşi timp un spirit de echipă bazat pe respect şi recunoaştere a valorii aduse de fiecare membru."