Legea pensiilor facultative a trecut de Camera Deputaţilor

Raluca Tăbîrcă
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2006

Proiectul pensiilor obligatorii este încă la Guvern

Legea pensiilor facultative (pilonul III) a fost votată, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor. "Proiectul de lege nu a suferit modificări de substanţă faţă de forma iniţială, ci doar de formulare", ne-a declarat Graţiela Iordache, vicepreşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor.

Conform legii pensiilor facultative, orice persoană va putea contribui cu pînă la 15% din veniturile impozabile pentru economisirea unei sume de bani care va fi utilizată după momentul pensionării.

Angajatorul constituie şi virează lunar contribuţia datorată de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii încheiat cu un administrator. În limita a 200 de euro, pensiile facultative sînt deductibile.

În ceea ce priveşte pensiile obligatorii, legea acestora nu a trecut încă de Guvern. Totuşi, Silvia Limbidis, consilier al ministrului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, a declarat ieri că pînă la sfîrşitul lunii mai putem vorbi şi de o lege a pilonului II. "Un termen pesimist pentru primele colectări ale pensiilor obligatorii (pilonul II) ar fi 1 ianuarie 2008", susţine doamna Limbidis.

Introducerea pilonului II va scădea contribuţia la pilonul de bază cu 985,3 milioane euro, apreciază consilierul guvernamental. Soluţiile de finanţare a deficitului creat ar fi emiterea de titluri de stat pe termen lung (10-15 ani), apelarea la împrumuturi externe, precum şi privatizările care vor avea loc în 2007-2008.

Mihai Tănăsescu, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor, subliniază că introducerea pilonului II va implica un transfer enorm de resurse publice (2% din PIB, aproximativ 2 miliarde euro). Cei 4,6 milioane de pensionari nu mai pot supravieţui pe termen mediu. Valoarea unui punct de pensie este, în momentul de faţă, 30% din salariul mediu. Acesta ar trebui să fie 50 - 60% din salariul mediu. Chiar apelînd la creşterea gradului de colectare, sursele nu sînt suficiente pentru susţinerea acestor pensionari, subliniază Mihai Tănăsescu.

La rîndul său, Tudor Moldovan, preşedintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), a remarcat că "reforma sistemului de pensii este un motor pentru reforma altor sectoare." Domnia sa a subliniat rolul esenţial pe care îl va avea Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private. Organismul de supraveghere a pensiilor private va primi finanţări de la Banca Mondială. Acestea au drept scop finanţarea, pe o perioadă de 18 luni, a salariilor membrilor comisiei, precum şi finanţarea training-urilor urmate de aceştia. Membrii Comisiei de supraveghere a Pensiilor Privare vor fi validaţi săptămîna viitoare. Unul dintre candidaţi este Mircea Oancea, actualul preşedinte interimar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb