LEGEA PRAGULUI ÎNCEPE SĂ ÎŞI PRODUCĂ EFECTELE Acţionarii vor să schimbe conducerea SIF-urilor

C.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 februarie 2012

Acţionarii vor să schimbe conducerea SIF-urilor

Preşedinţii nu iau în seamă declaraţiile investitorilor

Ideea schimbării managementului societăţilor de investiţii financiare (SIF) a revenit în discuţie, de această dată cu şanse practice de realizare, după ridicarea pragului maxim de deţinere, de la 1% la 5%.

Adrian Tănase, director general "ING Invest-ment Management", a declarat, săptămâna trecută în presă, că cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea SIF-urilor este schimbarea conducerii, însă nu este singurul cu această opinie. Circulă zvonuri că brokerii au început, de ceva vreme, negocierile pentru preluarea unuia dintre cele cinci SIF-uri.

Ideea nu este deloc una originală.

În perioada dinaintea listării SIF-urilor (n.r. 1996-1999), exista o discrepanţă mare între valoarea de piaţă a acţiunilor şi valoarea portofoliului. Astfel, în urma unor calcule efectuate de investitori, aceştia au constatat că pot prelua un SIF cu 30- 50 de milioane de dolari şi, în urma dezmembrării portofoliului, îl puteau vinde pe bucăţi, obţinând circa 400 de milioane de dolari.

Afacerea părea profitabilă, însă prin adminis-trare şi apoi prin lis-tarea la Bursă, discrepanţa dintre valoarea de piaţă şi valoarea portofoliului a dispărut.

Actualii administratori nu par temători că vor fi înlăturaţi, cel puţin la nivel declarativ...

Ioan Cuzman, SIF Banat Crişana: SIF1 respectă principiile de guvernanţă corporativă

Ioan Cuzman, preşedintele SIF1 "Banat Crişana" ne-a declarat: "Creşterea preţului acţiunilor ţine de performanţele societăţii şi de contextul economic, nu de schimarea managementului". Domnia sa a precizat că SIF1 a subscris la respectarea principiilor de guvernanţă corporativă.

Domnul Cuzman ne-a spus că fondul de investiţii ING deţine 1% din acţiiunile SIF1.

Costel Ceocea, SIF Moldova: "Un mesaj pozitiv, venit din partea unui investitor puternic"

Costel Ceocea, preşedintele SIF2 "Moldova" nu a fost surprins de declaraţia făcută de managerul de fond. Domnia sa ne-a declarat: "Domnul Tănase şi-a exprimat punctul de vedere şi în cadrul adunării generale a acţionarilor", adăugând: "Este un mesaj pozitiv, venit din partea unui investitor puternic".

Domnul Ceocea consideră că astfel de declaraţii, venite din partea acţionarilor, nu fac decât să atragă atenţia asupra modului în care se desfăşoară comunicarea cu piaţa.

Preşedintele SIF2 este de părere că cele cinci societăţi de investiţii financiare se bucură de atenţia şi încrederea investitorilor. "Încrederea este dată şi de interesul fondurilor asupra acţiunilor SIF dar şi de proiectele de buget, fapte ce le dovedesc investitorilor că suntem ancoraţi în realitate", a încheiat domnul Ceocea.

Mihai Fercală, SIF Transilvania: "Important este ce spun acţionarii"

Mihai Fercală, preşedintele SIF3 "Transilvania" ne-a spus: "Oricine poate face orice declaraţie, important este ce spun acţionarii". Domnia sa a precizat: "Nu mă afactează şi nu vreau să o iau nici ca pe ceva personal, nici ca pe o jignire".

Domnul Fercală ne-a mai spus că "în urma unor calcule făcute de la aprobarea legii privind ridicarea pragului de deţinere la 5%, volumul tranzacţiilor a ajuns la 8% din capital, deci nu a crescut spectaculos".

Domnia sa nu vede în modificarea pragului de deţinere salvarea pieţei de capital. "Investitorii sunt nişte păsări fricoase, îşi fac calcule, analize, nu investesc oricum", ne-a spus domnul Fercală. Totuşi, pentru a încheia într-o notă optimistă, domnia sa a menţionat: "Poate după ce se vor cunoaşte performanţele fiecărui SIF şi modul în care se vor acorda dividendele, situaţia se va schimba".

Abţineri

Petre Pavel Szel, preşedintele "SAI Muntenia", societate care administrază SIF4 "Muntenia" şi Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 "Oltenia" s-au abţinut de la comentarii asupra acestui subiect.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dl Adrian Tănase e suparat ca sif-urile nu subscriu la fondurile ing, dar solutia e alta - sa faca o intelegere cu sefii sif-elor cum ca va cumpara cu banii cu care acestea vor subscrie actiuni sif si va vota cum vor actualele conduceri. Simplu, nu ?

    Nicio problema! si-au luat malaiul ptr. "vinderea" participatiilor la BCR.

    Pot pleca, sunt garnisiti. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb