Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze asigurările, iar contractul de reasigurare va fi încheiat, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).
"Nu este o dată certă. Totul depinde de evoluţia negocierilor cu brokerii de reasigurare şi de momentul încheierii contractului cu PAID", a spus Bulugea, citat de Medifax.
• Cinci brokeri internaţionali sunt interesaţi să intermedieze contractul de reasigurare a PAID
Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB şi Stellar Re vor furniza, în perioada următoare, preţul estimativ al contractului de reasigurare a PAID. El a amintit că, în prezent, cel mai important aspect al activităţii societăţii se referă la achiziţionarea şi realizarea sistemului IT care va ges-tio-na poliţele vândute şi va genera permanent gradul de penetrare şi fur-nizare a listelor persoanelor neasigurate.
"Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost încheiat cu Essential Systems. Sistemul va fi dezvoltat folosind tehnologii Microsoft şi infrastructură IBM", a spus şeful PAID, care a evitat să precizeze valoarea contractului.
Essential Systems este o companie specializată în furnizarea serviciilor în domeniul managementului documentelor, stocării, arhivării informaţiilor, a documentelor şi gestionării arhivelor electronice.
• 20-25% din proprietari vor încheia o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor, până la finele anului
Bulugea a mai spus că, până la finele anului, aproximativ 20-25% din proprietari vor încheia o poliţă de asigurare obligatorie a lo-cuinţelor.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ naţional se situează în jurul a 15%.
Fondul locativ naţional numără peste opt milioane de locuinţe. PAID s-a înfiinţat în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul aces-tora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Clal România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008.
Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Legea 260/2008 nu are nicio legătură cu asigurările facultative de locuinţe. Proprietarii care vor dori să îşi asigure locuinţele la valoarea reală pot încheia poliţe a căror sumă asigurată depăşeşte suma de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.
Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.