Solicitarea de retragere a propunerii legislative de modificare a Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, formulată de iniţiatorii proiectului, a fost respinsă astăzi de Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor, informează surse din presă.
Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, a declarat: "A fost o solicitare din partea a 17 deputaţi, în calitate de coiniţiatori să îşi retragă semnătura de pe proiectul de modificare a Legii 193/2000. Nu se poate, pentru că proiectul a fost deja adoptat în Senat şi se află în procedură legislativă".
Cei 17 au solicitat retragerea proiectului din dezbaterea Camerei Deputaţilor pentru că, potrivit deputatului PSD Mihai Sturzu, "actul normativ a suferit modificări substanţiale care îndepărtează propunerea legislativă de obiectivele ei".
Domnia sa a explicat: "Iniţiativa de modificare a Legii 193/2000 era menită să vină în sprijinul cetăţenilor, al consumatorilor şi pe parcursul dezbaterilor să fie şlefuită şi să ajungă un document legislativ care să servească interesului general. Din păcate, am observat că la Senat au fost aduse modificări substanţiale acestui proiect care îndepărtează iniţiativa de obiectivele propuse. Schimbările de la Senat au alterat în asemenea măsură conţinutul propunerii de modificare, încât cea mai bună soluţie acum ar fi retragerea iniţiativei".
Parlamentarul a subliniat că obiectivul iniţiatorilor este să creeze în ţara noastră un cadru de încredere între cetăţeni şi instituţiile cu care aceştia intră în contact.
Întrebat dacă solicitarea de retragere conduce la oprirea dezbaterii legislative, Sturzu a răspuns: "E o chestiune de fineţe juridică. Sunt două idei desprinse: dacă o lege a trecut de o Cameră, ea nu mai poate fi oprită (...) şi alta potrivit căreia dacă toţi iniţiatorii cer retragerea propunerii legislative, nu se merge mai departe".
Deputatul a subliniat că a fost asigurat de colegii săi că, în cazul în care dezbaterea va continua, legea nu va avea susţinerea lor în comisii şi plen.
Pe 7 mai, Mihai Sturzu anunţa că strânsese toate cele 17 semnături necesare pentru retragerea proiectului de modificare a Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Dintre cei 17 parlamentari, 11 fac parte din PSD (inclusiv Sturzu), iar ceilalţi 6 din UNPR.
Anterior, la sfârşitul lunii trecute, Mihai Sturzu afirma că proiectul (propus, în 2013, de 18 deputaţi, printre care s-a numărat) fusese adoptat de Senat într-o formă substanţial diferită faţă de cea pe care şi-au dorit-o iniţiatorii.
"Relaţia dintre clienţi şi bănci este inegală, în favoarea celei de a doua categorii, motiv pentru care am dorit, prin aceste proiect, să venim în favoarea consumatorilor de servicii, în problema clauzelor abuzive", a declarat Sturzu, într-o dezbatere pe tema acestui proiect, organizată de Asociaţia Parakletos.
Mihai Sturzu a continuat: "Eram conştienţi că forma care a plecat către Senat era imperfectă, dar am sperat ca, pe parcursul procesului legislativ, în urma dezbaterilor cu toţi actorii implicaţi, să obţinem un act legislativ care să vină în ajutorul clienţilor. Din nefericire, modificările introduse în Senat fac ca textul adoptat să aibă efecte total opuse celor pe care noi le-am dorit. Sunt dezamăgit de forma adoptată şi vreau să îmi cer scuze celor care au trăit, până acum, cu teama că eforturile lor să scape de clauzele abuzive vor fi sortite eşecului, din cauza acestui proiect".
Proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive a fost depus la Senat în luna iunie a anului trecut şi adoptat la jumătatea lunii decembrie.
Principalele noutăţi aduse de propunerea legislativă priveau folosirea unui limbaj clar şi inteligibil în contracte, posibilitatea ca partea care nu mai poate să execute contractul, după înlăturarea clauzelor abuzive, să ceară încetarea acestuia, precum şi plata unor despăgubiri, precum şi faptul că eliminarea clauzelor abuzive ar fi urmat să se aplice doar contractelor viitoare.
Mihai Sturzu a afirmat că ultimul punct menţionat a reprezentat o eroare din partea sa, pe care a pus-o pe seama lipsei de experienţă juridică. "Ştiam că modificările legislative afectează evenimente viitoare, nu şi unele din trecut. Îmi asum eroarea de a nu fi ştiut care este specificul situaţiei clauzelor abuzive".
Senatorii au considerat, însă, că proiectul ar trebui să sufere mai multe modificări, după cum se arată în Raportul Comisiei Juridice, de Numiri, Disciplină, Imunităţi şi Validări din Senat.
Amendamentele adoptate de comisie, la propunerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), prevedeau, printre altele, obligativitatea clientului să probeze că a fost încurajat să îşi dea acordul pentru clauza despre care afirmă că ar fi fost abuzivă. În plus, conducătorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) poate să sesizeze instanţele în privinţa existenţei clauzelor abuzive în contractele de credit, nu şi reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţii.Sesizările ar fi fost depuse doar la tribunalul specializat din Bucureşti, care nu a intrat în funcţiune, până în prezent, iar apelurile ar fi trebuit înaintate la decizia tribunalului la Curtea de Apel Bucureşti.
Avocatul Gheorghe Piperea, preşedintele Asociaţiei Parakletos, a subliniat că, în opinia domniei sale, cele mai nocive propuneri ale senatorilor se referă la înlocuirea nulităţii absolute cu nulitatea relativă, ceea ce ar face să nu mai fie posibilă denunţarea clauzelor abuzive la mai mult de trei ani de la semnarea contractelor la interzicerea ca eliminarea clauzelor abuzive să se aplice şi pentru contractele aflate în derulare şi la prevederile care ar bloca acţiunile în instanţă pe care doresc să le înainteze asociaţiile de protecţie a consumatorilor.
Ceilalţi 17 deputaţi care se află pe lista iniţiatorilor acestui proiect sunt: Constantin Adăscăliţei, Radu Babuş, Aurelia Cristea, Ioan Dîrzu, Mircea-Titus Dobre, Daniel Florea, Sorin-Avram Iacoban, Florin Iordache, Cristina Nichita, Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz, Cătălin Tiuch, din partea PSD, şi Gheorghe Emacu, Marian Enache, Dorin Silviu Petrea, Ion Răducanu, Valeriu-Andrei şi Ion Tabugan, din partea UNPR. În afară de Constantin Adăscăliţei, toţi ceilalţi se regăsesc pe lista semnatarilor propunerii de retragere.