Cele patru legi împotriva abuzurilor bancilor, IFN-urilor si recuperatorilor urmează să fie dezbătute mâine în comisiile economică şi buget, finanţe, bănci din cadrul Senatului, a anuţat parlamentarul Daniel Cătălin Zamfir pe pagina personală de Facebook.
Amintim că proiectele legislative "anti- cămătărie" au fost depuse, în 23 septembrie, pentru a treia oară, la Parlament.
Pachetul de legi de protecţie a consumatorilor împotriva abuzurilor cuprinde:
1. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive;
2. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe;
3. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive;
4. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).
Recent, Daniel Zamfir a precizat: "Legile vizează circa patru milioane de familii care sunt expuse azi abuzurilor creditorilor, fie că vorbim de bănci, de IFN-uri sau colectori de creanţe. Mă voi asigura că acum direcţia legis-laţie din Senat va solicita şi avizul Consiliului economic şi social să nu mai existe pretexte de neconstituţionalitate. Îi am alături de mine, până acum, pe parlamentarii PSD care au semnat iniţial proiectele şi vrem ca ele să treacă cât mai repede prin Parlament, fiind deja solicitată procedura de urgenţă".
Senatorul Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea au pregătit un nou pachet de patru legi în domeniul bancar. Aceste proiecte legislative au mai fost depuse de două ori în Parlament, sub alte forme, ultima dată în mai anul curent, unite într-un singur proiect de lege, după ce acestea fuseseră declarate neconstituţionale.
Daniel Zamfir ne-a spus că, după depunerea iniţiativei din mai, Consiliul Legislativ a menţionat că doar în 14 sau 16 ţări există plafonarea dobânzilor. În acest context, senatorul a decis să spargă textul de lege în patru proiecte diferite, pentru ca, în cazul unei respingeri pe speţa dobânzilor, să nu fie afectate toate cele patru legi.
Despre noul conţinut al celor patru iniţiative legislative, ne-a vorbit, zilele trecute, avocatul Gheorghe Piperea, explicând: "Primul dintre acestea vizează plafonarea dobânzilor la credite. Am eliminat formula «dobânzi cămătăreşti» pentru că se pare că cei din Consiliul Legislativ au spus că termentul de «cămătăresc» este peiorativ şi atunci i-am spus dobândă excesivă.
Proiectul prevede, în principiu, că pentru creditele imobiliare nu poţi lua un credit care să aibă o dobândă mai mare cu mai mult de 3% decât dobânda de refinanţare a BNR. La creditele de consum, adică cele luate pe maxim 5 ani şi care au o valoare de cel mult 20.000 de euro, am pus o limită de 18% a dobânzii, care este maximul de dobândă pe care îl practică fiscul cu contribuabilii. Pentru microcredite, adică împrumuturile luate pe cel mult 90 de zile şi cu o valoare de maxim 3.000 de lei, am pus limitarea la dublul sumei împrumutate".
Cea de-a doua iniţiativă legislativă priveşte executarea silită. În acest caz, Gheorghe Piperea ne-a menţionat: "Am eliminat toate dispoziţiile legale ce permiteau creditorilor executarea silită a consumatorului direct în baza contractului de credit, facturii la utilităţi, biletului la ordin etc. Am eliminat aplicabilitatea în cazul consumatorului şi, cel mai important lucru, am introdus dispoziţii clare de protecţie a locuinţei familiale. Nu execuţi locuinţa familială decât dacă este ultima soluţie şi oricum nu evacuezi debitorii din casă timp de un an de zile, până când aceştia nu obţin o altă casă".
A treia iniţiativă pregătită de cei doi în domeniul bancar este cea care face referire la retractul litigios şi se numeşte Legea privind protecţia consumatorilor împotriva cesiunilor de creanţă cu caracter speculativ. "În primul rând că această reglementare nu funcţionează decât pe colectorii de creanţe neautorizaţi şi pe colectorii de creanţe care fac cesiuni de creanţă cu titlu speculativ", ne-a specificat domnul Piperea. Conform avocatului, res-tul cesiunilor de creanţe sunt permise în continuare, cu condiţia ca entităţile colectoare să fie autorizate şi cesiunea să nu fie o speculaţie. Cel mai important aspect al acestei legi este că debitorul se poate elibera de datorie plătind colectorului exact cât a dat acesta din urmă pe creanţă, ne-a mai explicat avocatul Piperea.
Ultimul text de lege priveşte protecţia împotriva riscului valutar şi vorbeşte, printre altele, despre revizuirea contractului şi îngheţarea efectelor câtă vreme se cere creditorului revizuirea contractului. Orice depăşire cu maxim 20% a cursului istoric determină obligaţia de avertizare la conversie la cursul istoric. Dacă banca nu face acest lucru, atunci se merge în instanţă pentru a obţine conversia la cursul istoric, potrivit lui Gheorghe Piperea, care ne-a mai spus: "Am introdus prevederea potrivit căreia, la o conversie la curs istoric, să se aplice acel cost care este cel mai convenabil pentru consumator şi, de principiu, ar trebui să fie costul de astăzi, iar dacă este cel din 2007, atunci va fi aplicat acela".
În 13 martie, cele trei legi promovate iniţiat de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir împotriva cămătăriei au fost declarate neconstituţionale. La acea dată, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis cu unanimitate de voturi sesizările de neconstituţionalitate formulate de opoziţie asupra legilor care privesc plafonarea dobânzii, retractul litigios şi darea în plată în contractele de leasing.
Acest pachet de legi fusese votat de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, la finalul anului trecut. Înainte ca textele de lege să meargă spre promulgare la preşedintele ţării, acestea au fost trimise către CCR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2019, 08:41)
Cand vor propune Zamfir si Piperea o lege pentru plafonarea onorariilor avocatilor? Sau Piperea vrea sa protejeze doar consumatorii de credite, nu si consumatorii de servicii de asistenta juridica? Astept cu interes parerea celor 2 "revolutionari" ai legislatiei protectiei consumatorilor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de STATY în data de 03.12.2019, 11:18)
SE STIE , ACESTI INDIVIZI PROCOMUNISTI , ACUZA BANCILE , FIINDCA CER O DOBANDA DE 8 -9 10 % , PENTRU CREDITELE DE CONSUM !!! L-I SE PARE , CUM ZICEAU EI , ''''''' CAMATARIE CURATA ''''''''' !!! CAT AR VREA EI , SA CEARA BANCILE ??? 1 -2- 3 % ??? S-AU NICI PE AIA , CA SA FIE EI MULTUMITI ??? SI ASA , O GRAMADA DE CLIENTI , NU-SI MAI PLATESC RATELE , UNII DIN NEPUTINTA , DAR CEI MAI MULTI , FIINDCA NU MAI VOR !!! DE CE ??? FIINDCA LE MERGE !!! AU INTRAT IN BANCI , SPECIAL CA SA DEA ''''''' TUNURI ''''''', SA IA BANII , SI SA DISPARA !!! N-AVEAU NICI 4 CLASE , NU ERAU NICI COPII MICI !!! STIAU BINE CE FAC !!! SI ACUM , AU CEI MAI BUNI AVOCATI , IN PERSOANELE DE TIP , ZAMFIR , CARE DE FAPT , LUPTA PENTRU IMPRUMUTUL LUI FRATE-SAU , PIPEREA , ''''''' TABLOURI-LINGOURI '''''''' - VALCOV , TEODOROVICI , SI DEASUPRA LOR , MARELE COMUNIST , PE NUME DRAGNEA !!! EI AU NASCOCIT 114 -LE , SI ''''''' ANTICAMATARIA '''''' !!! CARE CAMATARIE ??? 8 - 9 - 10 % , ZIC EI , CA E CAMATARIE ??? INTR-O TARA ATAT DE RISCANTA , CUM E ROMANIA ???