LEGILE JUSTIŢIEI, ÎN MALAXORUL DEZBATERII PUBLICE Asociaţiile magistraţilor cer urgentarea procedurii

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie 2020

Parchetul General, DIICOT şi alte unităţi de parchet, precum şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor au trimis deja observaţiile lor cu privire la pachetul legislativ privind modificarea legilor justiţiei, a afirmat, ieri, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Proiectul a suscitat interes şi mă bucură că există astfel de reacţii, pentru că înseamnă că e un proces care are credibilitate (...) şi un proces serios din care vor rezulta legi ce vor repara toate nenorocirile produse de PSD în 2017 şi 2018", a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul de resort a amintit că va exista şi o a doua variantă de draft pentru aceste proiecte, în funcţie de propunerile primite, după care va avea loc o nouă consultare publică.

"Nu trebuie să ne grăbim. Toată lumea e nerăbdătoare, toţi vrem să reparăm aceste legi, dar nu trebuie să ne grăbim. Este şi cerinţa raportului de ţară, textual: «Nu vă grăbiţi, discutaţi cu toată lumea, ajungeţi cât se poate la un numitor comun şi apoi treceţi cu propunerile în Parlament»", a declarat ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a spus mai spus că, "surprinzător, nu au fost reacţii aprinse în Consiliul Superior al Magistraturii pe tema proiectelor de modificare a legilor justiţiei", iar CSM urmează să transmită în perioada următoare observaţiile cu privire la pachetul legislativ.

Proiectele de modificare a legilor justiţiei au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei la sfârşitul lunii septembrie, iar calendarul de dezbatere se întinde până în 30 martie 2021.

O parte dintre asociaţiile magistraţilor au criticat acest termen, ca fiind prea lung şi au spus că "nu ţine cont de caracterul urgent". Acestea au arătat că, incluzând toată dezbaterea parlamentară aferentă, modificările ar putea fi adoptate şi intra în vigoare cel mai devreme în anul 2022 - ţinând seama şi de posibilele sesizări succesive ale Curţii Constituţionale cu obiecţii de neconstituţionalitate -, iar până atunci îşi vor produce efecte nocive toate modificările intrate în vigoare în anul 2018 şi menţinute de actualul Guvern.

Propunerile de modificare a legilor justiţiei vizează desfiinţarea controversatei Secţii de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, creşterea mandatelor la conducerea parchetelor de la 3 la 4 ani, schimbarea modului de alegere a membrilor CSM şi schimbarea modului de lucru, reducerea pragului de vechime pentru procurorii de rang înalt de la 15 la 12 ani, eliminarea restricţiei preşedintelui de a refuza propunerile venite de la ministrul Justiţiei, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor, dispoziţie suspendată în acest moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb