Legislaţie, în regim de urgenţă, pentru criza provocată de COVID-19

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 11 martie 2020

PSD susţine adoptarea "rapidă'' în Parlament a modificărilor legislative transmise de şeful Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, Raed Arafat, a declarat preşedintele interimar al social-democraţilor Marcel Ciolacu.

Conform informaţiilor oferite de social-democraţi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat adoptarea a trei amendamente la OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Acestea din urmă se referă la abilitarea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase de a propune suplimentarea bugetului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi la posibilitatea ca suplimentarea bugetului IGSU să se facă din Fondul de rezervă al Guvernului. Un alt amendament vizează abilitarea lui Raed Arafat - şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - să dispună, prin ordine cu caracter operativ, orice măsuri necesare pentru protejarea sănătăţii populaţiei, se explică în comunicat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, în Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, că într-o situaţie "foarte critică", există chiar posibilitatea ca statul să rechiziţioneze inclusiv entităţi private în care să fie trataţi pacienţii.

"Există un număr mare de paturi de ATI, dar cu grad de ocupare mare. (...) Într-o situaţie foarte critică, se poate face rechiziţionarea unor entităţi chiar private care să trateze pacienţii, pe lângă spitalul militar pe care îl avem. Entităţile rechiziţionate vor fi folosite până la finalizarea situaţiei critice. Nu există limite să găsim soluţii", a afirmat Raed Arafat.

Referitor la legislaţia respectivă, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor a spus: "Este evident că actualul Guvern, aflat în interimat, nu are capacitatea să ia toate măsurile necesare pentru un răspuns adecvat la pericolul reprezentat de răspândirea coronavirusului. În aceste momente, este nevoie de o colaborare funcţională între instituţiile statului. De aceea, fac un apel către toate forţele politice parlamentare să lase deoparte jocurile politice şi să se alăture parlamentarilor social-democraţi pentru adoptarea imediată a măsurilor urgente pentru creşterea capacităţii de răspuns în faţa unei epidemii. Sănătatea şi siguranţa oamenilor sunt prioritare''.

Referitor la măsurile luate în aceas-tă perioadă, Alfred Simonis, liderul grupului social-democrat din Camera Deputaţilor a precizat că în şedinţa de plen de mâine va fi dezbătut şi aprobat prioiectul legislativ prin care se va acorda posibilitatea unuia dintre părinţi să rămână acasă, alături de copii, în perioada în care cursurile din învăţământul preuniversitar sunt suspendate. Proiectul respectiv trebuia să fie aprobat în şedinţa de plen de ieri, dar a fost retrimis la comisiile de specialitate.

Alfred Simonis a spus: "Toate grupurile parlamentare au fost de acord cu retrimiterea la comisii, pentru că nu era foarte clară reglementarea privind plata salariului părintelui respectiv, mai precis în sarcina cui cade o astfel de plată. La cum era redactat proiectul, plata cădea în sarcina firmei la care este angajat părintele respectiv. Vom propune ca plata respectivă să fie dedusaă din taxele pe care firma respectivă trebuie să le achite către bugetul de stat sau către bugetul asigurărilor sociale de stat".

Liderul deputaţilor social-democraţi a mai precizat că, la începutul săptămânii viitoare va fi adoptată şi legea vaccinării obligatorii a copiilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O măsură necesară, obligatorie si binevenita.

    Încep să se coaca la cap parlamentarii?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb