LEONARDO BADEA: ASF sprijină educaţia financiară pentru a impulsiona dezvoltarea pieţei asigurărilor

D.D.
Bănci-Asigurări / 5 februarie 2019

Leonardo Badea

Leonardo Badea

Prezent astăzi la evenimentul "Quo Vadis - Piata de asigurări in 2019" Leonardo Badea - preşedintele ASF, a declarat: "Încep prin a menţiona faptul că avem o creştere a pieţei asigurărilor cu 2,1% din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise de către asigurătorii autorizaţi şi reglementaţi de ASF în primele 9 luni ale anului 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior până la o valoare de 7,47 miliarde lei, ceea ce în opinia noastră arată o îmbunătăţire sustenabilă a sectorului de asigurări în România.

Un prim set de date preliminare de care dispunem (neauditate şi care mai pot suferi rectificări) la nivelul anului 2018 indică o creştere cu aproximativ 4,5% a volumului primelor brute subscrise comparativ cu anul anterior, depăşind in anul 2018 pragul de 10 miliarde lei. Creşterile de peste 4% se remarcă atat pentru segmentul asigurărilor generale, cat şi pentru asigurările de viaţă.

Contextul internaţional pe fondul căruia a evoluat piaţa locală a asigurărilor în anul 2018 a fost unul dificil, influenţat de o serie de evenimente precum:

- atenuarea ritmurilor de creştere economică pentru statele membre UE,

- negocierile privind Brexit-ul şi îngrijorările cu privire la un potenţial acord,

- tensiunile comerciale dintre SUA şi China.

În continuare, o încetinire a ritmului de creştere economică în Europa şi o potenţială instabilitate generată de evenimentele manifestate la nivel global sunt de aşteptat în anul 2019.

În ciuda tensiunilor manifestate la nivel global pe pieţele financiare, am constatat că în anul 2018, piaţa asigurărilor din România a avut o evoluţie pozitivă, susţinută şi de preocuparea continuă a Autorităţii de Supraveghere Financiara pentru îmbunătăţirea cadrului legal aplicabil entităţilor supravegheate şi alinierea la legislaţia şi standardele europene, în scopul asigurării celor două obiective principale:

- protecţia consumatorilor

- stabilitatea financiară a pieţelor supravegheate.

Deşi segmentul asigurărilor generale (în special cel auto) rămâne principalul motor de creştere a pieţei, remarcăm evoluţia pozitivă pe care asigurările de viaţă din România au înregistrat-o pe parcursul ultimilor doi ani, şi anume în special aprecierea de 21% constatată în anul 2017 faţă de 2016. Aceste evoluţii s-au observat şi prin creşterea ponderii primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă, de la 17% în primele nouă luni ale anului 2016 la 21% în aceeaşi perioadă din ultimii doi ani.

În vederea susţinerii dezvoltării pieţei asigurărilor de viaţă, ASF a implementat o serie de măsuri referitoare la creşterea încrederii consumatorilor în existenţa unui sistem de reglementare şi supraveghere eficient şi capabil să protejeze drepturile acestora şi sporirea educaţiei financiare a românilor prin organizarea şi participarea la programe care să conducă la o mai bună înţelegere a produselor de asigurare de către români.

Un alt aspect ce merită menţionat este şi îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali de solvabilitate, astfel încât toţi asigurătorii locali au continuat să îndeplinească şi la finalul primelor 9 luni din anul 2018 cerinţele de capital de solvabilitate (SCR) impuse de regimul Solvabilitate II, situaţie ce a avut loc în premieră începând cu semestrul I al anului 2017. La nivelul pieţei asigurărilor, rata SCR se situa la o valoare de 1,73, în timp ce rata MCR înregistra un nivel de 3,99 la 30 septembrie 2018. În ceea ce priveşte informaţiile conform noului regim Solvabilitate II, nu există la acest moment date disponibile pentru finalul trimestrului IV 2018, în această perioadă aflându-se în desfăşurare procesul de transmitere a datelor de către asigurători.

Activele totale ale societăţilor de asigurare au crescut cu 1,79% în primele nouă luni ale anului 2018 comparativ cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior, depăşind pragul de 20 miliarde de lei, în timp ce datoriile totale au crescut mai lent, cu 1,30%. Astfel, excedentul activelor faţă de datorii a fost de 4,97 miliarde lei la 30 septembrie 2018, în creştere faţă de valoarea de 4,81 miliarde lei, înregistrată la 30 septembrie 2017.

Pe partea de reglementare, în anul 2018, ASF s-a implicat în elaborarea proiectului de lege privind distribuţia în asigurări (IDD). Suntem conştienţi de provocările pe care le implică asemenea schimbări pentru toţi jucătorii implicaţi, precum şi de o oarecare rezistenţă la schimbare specifică acestor momente în care sunt implementate modificări semnificative ale legislaţiei aplicabile. Considerăm, însă, că acest nou cadru legislativ vine în sprijinul consumatorilor, oferindu-le acestora o mai bună protecţie a drepturilor şi intereselor. Astfel, ne aşteptăm ca, pe termen mediu şi lung, această sporire a protecţiei consumatorilor să se traducă prin creşterea încrederii consumatorilor şi implicit printr-o dezvoltare sustenabilă a pieţei asigurărilor din România, ceea ce ar reprezenta în final un real câştig pentru toţi jucătorii ce activează în cadrul pieţei locale a asigurărilor.

În anul 2019, ne aşteptăm ca principalele provocări la adresa stabilităţii pieţelor financiare nebancare să vină în special din mediul extern: tensiunile geopolitice manifestate pe parcursul anului 2018, în special în ceea ce priveşte acordul privind Brexit-ul, tensiuni ce vor continua şi pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, aşteptările referitoare la anul 2019 sunt optimiste - ne aşteptăm deci la continuarea evoluţiei pozitive a pieţei asigurărilor.

În ceea ce priveşte dependenţa sectorului de asigurări din România de asigurările auto, ASF şi-a manifestat pe parcursul ultimilor ani interesul şi disponibilitatea în sensul promovării unor măsuri care să sprijine şi dezvoltarea asigurărilor de viaţă şi de sănătate din România. În acest sens, vom continua pe această linie promovarea programelor de educaţie financiară şi a măsurilor de creştere a încrederii consumatorilor, care alături de un cadru macroeconomic în general favorabil, o rată redusă a şomajului şi creşterea veniturilor disponibile ale populaţiei pot contribui la dezvoltarea pieţei asigurărilor din România, inclusiv a segmentului de asigurări de viaţă, reducând astfel dependenţa pieţei locale de asigurările auto.

Fără îndoială evenimentul major al anului 2019, este preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România.

Printre dosarele legislative aflate în lucru în cadrul Consiliului Uniunii Europene se regăsesc si câteva dosare financiare (PEP, EMIR refit, EMIR CCP supervision) printre care şi cel privind modificarea directivei auto.

Pentru a evalua eficacitatea, eficienţa şi coerenţa legislaţiei, Planul cadru de lucru al Comisiei în anul 2016 a prevăzut o evaluare a Directivei.

Rezultatele evaluării au concluzionat că deşii Directiva respectă scopul iniţial, anumite amendamente sunt necesare pentru a-i spori eficienţa. Având în vedere Consumer Financial Action Plan (martie 2017), au fost identificate două direcţii: portabilitatea istoricului daunelor şi compensarea părţilor vătămate în cazul insolvenţei asiguratorului.''

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ...

    1. ...

    de ce stergeti domne comentariile adevarate despre Leo? ce era injurios in ele? asa bine plateste ASF pentru articole din astea inutile? urata aservire

    1. Domne, le sterg pentru ca nu stiu daca chiar vrei sa dezvalui IP-ul tau la cererea instantei judecatoresti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb