Leul, la minimul acestui an

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 iunie 2013

Leul, la minimul acestui an

UPDATE 10:12: Cursul a urcat la un nou maxim al anului

Cursul a crescut astăzi la un nou maxim al anului de 4,49 lei/euro, după o depreciere de aproape 4% în ultimele şase şedinţe.

Euro a fost cotat la deschidere la 4,4580 - 4,4600 lei, urmând ca după ora 10:00, euro să fie cotat de bănci la 4,4880 - 4,4900 lei, cu 5,7 - 5,8 bani peste nivelul de închidere de ieri.

---

Moneda naţională s-a depreciat, ieri, faţă de euro, ducând cursul la valoarea de 4,4291 lei/euro, cea mai mare înregistrată de la începutul acestui an. Un nivel identic a mai fost atins la finele anului trecut, pe 28 decembrie.

Euro a deschis şedinţa de tranzacţionare în jurul pragului de 4,4 lei, oscilând în jurul său, în primele două ore şi jumătate. A urmat, apoi, o creştere accelerată, în următoarele trei ore, cursul depăşind 4,3 euro, în jurul orei 13.00. Următoarele două ore au fost marcate de fluctuaţii, moneda europeană rămânând, însă, la peste 4,2 lei. O coborâre sub acest nivel s-a înregistrat aproa-pe de ora 15.45.

Peste o jumătate de oră a început un avans puternic, cursul crescând cu un ban în mai puţin de douăzeci de minute. Creşterea a continuat, însă, într-un ritm mai scăzut, care a dus euro la peste 4,45 lei/euro.

Deprecierea leului a venit ca urmare a cumpărării de valută, în special din partea investitorilor străini, care au vândut obligaţiuni în lei emise de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit surselor din piaţă. Randamentele din piaţă nu s-au mişcat semnificativ, ceea ce sugerează că a fost şi cerere comercială, au precizat dealerii.

Leul s-a depreciat în acelaşi ritm cu celelalte monede din regiune, au mai precizat aceştia. O cauză pentru această evoluţie ar putea să o reprezinte evenimentele din Turcia, unde continuă protestele îndreptate împotriva guvernului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.

În ultima lună, cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a rămas sub 4,4 lei/euro, pe fondul cererii crescute de obligaţiuni de stat ale MFP, generată atât de interesul investitorilor pentru pieţele emergente, cât şi de introducerea ţării noastre în indicele JP Morgan pentru astfel de pieţe. De la începutul acestei săptămâni, însă, euro a revenit la peste 4,4 lei.

Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, rata de referinţă urcând cu 2,36 bani, la 3,3885 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând din 8 aprilie.

Cursul de referinţă pentru francul elveţian a urcat la 3,5737 lei/franc, cea mai mare valoare din data de 22 aprilie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. traiasca turcia libera si democrata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb