PNL este nemulţumit de decizia premierului Emil Boc care a refuzat propunerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) cu privire la crearea unei platforme tehnice pentru depistarea şi sancţionarea votului multiplu, a declarat, ieri, preşedintele partidului, Crin Antonescu.
Membrii PNL solicită explicaţii Guvernului cu privire la motivul pentru care a refuzat utilizarea de către secţiile de votare a unui astfel de sistem, care ar putea împiedica frauda electorală pentru alegerile din această toamnă.
Crin Antonescu a declarat: "Îi cer şefului Guvernului să prezinte public motivaţia pentru care nu a dat curs propunerii din partea STS. Se pare că actualul Guvern este preocupat de turism, însă singurul succes înregistrat în acest domeniu a fost pentru turismul electoral".
Concluzia preşedintelui PNL este aceea că, prin atitudinea de respingere a unei astfel de propuneri, actualul Guvern ar dori ca, în toamnă, să fie fraudate alegerile prezidenţiale.
• PNL vrea să iniţieze o moţiune pe pachetul Educaţiei
De asemenea, Crin Antonescu a anunţat, ieri, că împreună cu colegii săi, senatori şi deputaţi, doreşte iniţierea unei moţiuni de cenzură pe unul din pachetele legislative asupra căruia premierul Emil Boc îşi va asuma răspunderea, mai precis Educaţia.
Preşedintele PNL a explicat: "Este inacceptabil principiul asumării răspunderii pe legi atât de importante ţării. A accepta acest pachet înseamnă să nu mai acceptăm că este Parlament în această ţară!".
Potrivit domniei sale, pachetul "Andronescu" promovează o falsă reformă, cu scopul "confiscării unui subiect important în scopuri electorale".
"Nu vedem în acest cod manifestată ideea reformei, persistă sistemul birocratic şi confuzia generală a părinţilor şi a elevilor", a precizat Antonescu.
Numărul amendamentelor pe care PNL le va propune, vineri, la cele trei legi pentru care primul ministru, Emil Boc, îşi va asuma răspunderea în faţa Legislativului, pe 15 septembrie, ar fi ajuns la cifra impresionantă de 1000, potrivit senatorului PNL Teodor Meleşcanu.
Principalele nemulţumiri ale peneliştilor în viitorul cod al Educaţiei vizează lipsa alocării de bani pentru învăţământul timpuriu, inexistenţa unei filiere profesionale în sistemul preuniversitar, lipsa autonomiei liceelor în organizarea concursului de admitere şi imixtiunea politicului în învăţământ prin descentralizare.
Premierul Emil Boc a anunţat, deja, că Executivul va prelua în proiectul legii Educaţiei numai amendamentele care se încadrează în Pactul naţional în domeniu şi în prevederile bugetare existente, indiferent din partea cărui grup parlamentar provin.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că, în cursul acestei săptămâni, va discuta cu reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare pe marginea codului Educaţiei asupra căruia Guvernul urmează să îşi asume răspunderea săptămâna viitoare.