"Libra Bank" - noii acţionari au plătit, cei vechi nu şi-au luat banii

FLORIAN GOLDSTEIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2004

Turcul Cenk Ermiya, acţionar la "Libra Bank", afirmă că 84% din acţiunile băncii aflate în vînzare nu au fost plătite de cumpărători, susţinîndu-şi afirmaţia într-o declaraţie oficializată notarial în Republica Turcă a Ciprului de Nord. Cenk Ermiya semnează declaraţia în nume propriu şi în numele altor acţionari pe care spune că îi reprezintă, susţinînd că, din pachetul de 94,4676% din acţiunile "Libra Bank" pentru care au convenit tranzacţia, doar partea de 11% a fost plătită şi transferată către cumpărători.

La rîndul său, ca acţionar mărunt al "Libra Bank" (fără să fie implicat în tranzacţie), Lucian Cornescu Ring se sprijină (şi) pe declaraţia din Cipru ca să conteste calitatea de acţionari a cumpărătorilor.

Lucian Cornescu Ring - cunoscut imediat după Revoluţie ca întîiul patron al ziarului "Tineretul liber" (actualul "Curentul") - afirmă, într-un text trimis redacţiei noastre că, în prezent, contractul de vînzare-cumpărare a acţiunilor "Libra Bank" a expirat şi că acţiunile în cauză trebuie să revină foştilor posesori. Lucian Cornescu Ring susţine că turcii au fost şicanaţi de Banca Naţională a României care, sub pretextul că România nu întreţine relaţii diplomatice cu Ciprul turc, i-a obligat să-şi vîndă acţiunile, sub ameninţarea că, altfel, le anulează.

Contractul de vînzare a fost semnat la 26 mai 2003. Cumpărătorii sînt societăţile "Romportmet" SA, "Romarta" SA, "Electroaparataj" SA la care, ulterior, s-au adăugat ca acţionari "Metex" SA, "Valmetex" SA şi IMSAT SA. După cum afirmă Lucian Cornescu Ring, înţelegerea dintre părţi prevedea o perioadă de graţie, pînă la 10 ianuarie 2004, în care contractul să se finalizeze, dar termenul a fost depăşit fără să fi fost plătite acţiunile şi, după cum susţine, a devenit caduc.

Lucian Cornescu Ring aduce, însă, încă un argument, de altă natură, ca să suspecteze tranzacţia de nulitate: că toate societăţile cumpărătoare aparţin fondului de investiţii "Broadhurst", care poate fi asimilat unei forme de asociere interzise prin legislaţia bancară să participe ca acţionar semnificativ la capitalul social al unei bănci.

Biroul de presă al "Libra Bank" contrazice tot ceea ce acuză Lucian Cornescu Ring: "Transferurile de acţiuni care au condus la dobîndirea participaţiei la capitalul social al băncii sînt legal înregistrate în re-gistrul acţionarilor băncii (sub semnătura vînzătorilor şi a cumpărătorilor) şi la Oficiul Registrului Comerţului. Toate transferurile au fost precedate de obţinerea autorizărilor prevăzute de lege.".

Mai mult, Biroul de presă "Libra Bank" afirmă că plăţile au fost efectuate de cumpărători pînă la ultimul sfanţ: "În ce priveşte afirmaţiile referitoare la modul de derulare a contractului de vînzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni al băncii, precizăm că societăţile achizitoare şi-au îndeplinit în totalitate şi la termen obligaţiile contractuale.".

Cum este posibilă o astfel de controversă asupra unui fapt atît de concret cum este plata bănească?! De o parte, turcii declară oficial că nu şi-au primit banii, iar de cealaltă parte, tot atît de oficial, Biroul de presă afirmă că plata a fost efectuată de cumpărători!

Misterul are, totuşi, o explicaţie simplă: cumpărătorii au plătit, într-adevăr, dar vînzătorii nu şi-au luat banii! Plata s-a efectuat într-un cont ESCROW (cont din care banca nu varsă banii vînzătorului pînă nu are dovada îndeplinirii condiţiilor contractuale ale tranzacţiei). Banii sînt acolo şi astăzi, deoarece vînzătorii nu au mai vrut să-i ridice.

Se pare că părţile îşi impută reciproc pierderile suferite de "Libra Bank" între 26 mai 2003 (cînd s-a semnat contractul de vînzare-cumpărare) şi 10 ianuarie 2004 (termenul limită de încheiere a contractului). Lucian Cornescu Ring afirmă că, între 26 mai şi 18 decembrie 2003, "Libra Bank" a înregistrat o pierdere de peste 70 de miliarde de lei, sumă care alterează preţul iniţial convenit în tranzacţie. Este probabil că părţile interpretează diferit clauzele contractuale privitoare la res-ponsabilitatea asupra băncii în perioada "de tranziţie" de la foştii acţionari, la cei noi, ceea ce i-a făcut pe vînzători să nu îşi mai ridice banii şi să se declare neplătiţi.

Lucian Cornescu Ring deţine 0,0008% din "Libra Bank" - pondere măruntă care, în mod normal, nu ar justifica dimensiunea bătăliei în care s-a angajat. După cum ne-a declarat, însă, a stabilit o înţelegere cu Cenk Ermiya să fie răsplătit dacă urmăreşte ca întreaga afacere să se finalizeze.

"Libra Bank" a fost înfiinţată în 1996 de mai mulţi oameni de afaceri, acţionari ai SAFI-FMOA, şi a devenit operaţională în mai 1997. În aprilie 2000, Viorel Cataramă, acţionar fondator, a vîndut 90% din acţiuni unui grup de 19 investitori turci şi ciprioţi. "Libra Bank" deţinea, la sfîrşitul anului 2002 (potrivit ultimelor date raportate), active totale în sumă de 729 miliarde lei, iar capitalurile proprii se ridicau la 273 miliarde lei. Pierderea băncii în 2002 a fost de aproape 9 miliarde de lei. Pentru acest an, conducerea băncii ţinteşte să cîştige o cotă de 1% din piaţa bancară, prin extinderea reţelei de sucursale, dezvoltarea sistemului IT şi introducerea de noi produse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb