Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie desfăşurată joi după-amiază, la Palatul Victoria, relatează Agerpres.
Potrivit sursei citate, discuţiile, care au vizat tot calendarul alegerilor programate pentru acest an, vor continua luni.
Una dintre variantele de comasare cu privire la care s-ar putea lua o decizie este comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale, având în vedere că, deja, sunt state europene care au anunţat că vor avea alegeri europarlamentare în aceeaşi zi cu alegerile locale.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat săptămâna trecută într-o emisiune la Prima TV că ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale poate aduce o prezenţă mai mare la vot.
Liderul liberal a opinat că deciziile în plan normativ privind o comasare a alegerilor ar fi în sarcina Guvernului, dacă nu se intervine în elementele principale ale cadrului legislativ privind desfăşurarea alegerilor.
Pe acelaşi subiect, preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că pe 9 iunie se vor organiza cu certitudine alegeri europarlamentare, precizând că a stabilit cu parlamentarii PSD ca, pentru moment, să nu voteze nicio modificare legislativă în ceea ce priveşte comasarea scrutinelor sau decalarea acestora.
Ciolacu a menţionat că momentan nu există un scenariu cu privire la comasări de alegeri.
"Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlament, ca să treacă modificările legislative. Cu adevărat, vă anunţ că nu e nedemocratic. Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare", a afirmat premierul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2024, 19:49)
Decizia nu poate fi decit una pozitiva iar daca nu este atunci cetateanul votant al Aliantei intelege dincotro va bate vintul viitorului si dezamagirea va fi extrem de mare .Practic daca nu comasati alegerile pierdeti totul oferind totul opozitiei ce sustine contrariul si legitimati partidele pro sovietice si pe aliatii lor.
2. Care drepturi ale electorului sunt incalcate daca
(mesaj trimis de Un liberal în data de 09.02.2024, 13:30)
Electorul se prezinta la sectie si are de citit 2 randuri de formualre de vot ,poate sta cam 5 minute in plus in cabina dar salveaza 2 ore la rand ! Evident ca cei cu mai multi primari versati in multe randuri de alegeri si care au un ecosistem extins sunt avantajati ,adica primarii coalitiei . Dar asta nu e din cauza comasarii alegerilor , e vorba de avantajul precedentei in teren . Si electoratul are intact dreptul de vot . Se face atata caz de aceste detalii de organizare si cand CHIAR e ceva important ,nici macar parlamentul nu e consuiltat ,nici publicul nu aude decat intr o stire scurta ,odata ! Cum e cazul ca presedintele sortant a semnat ca armatele tarilor Nato au liber la circulatie pe teritoriul tarii fara avizul guvernului si armatei tarii 1 Si nici o reactie in politica romaneasca desi este o incalcare grava a suveranitatii tarii si chiar a constitutiei . Pai sa vina cand vrea orice contingent maghiar ,unde vrea (probabil Tinutul secuiesc ) iar dupa ce intra Ucraina in Nato iar ,trecere libera fara controll national ! Adica opozitie mare la circulatia libera Schengen a transportatorilor romani in Europa ,dar sa circule contingente diferite ,inarmate ,sa ne expuna la diferite incidente ,friendly fire , diferite operatiuni speciale eventual plecate de pe teritoriul tarii , alte forte ultragiate sa traga cu rachete si drone spre Romania ca ...de aici a plecat un atac,au aflat ei de niste teroristi etc .. Uitati va ce se intimpla acun in Siria ,in Irak in Liban daca vreti o scurta proiectie in viitorul Europei care a renuntat la tratatele fondatoare pentru militarizare si razboi !