LIDERII INTERNAŢIONALI, ÎNGRIJORAŢI Băsescu - suspendat de Parlament

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Politică / 9 iulie 2012

Băsescu - suspendat de Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat, vineri, de Parlament, în şedinţă de plen reunită, cu 256 voturi "pentru", 114 voturi "împotrivă", respectiv 2 voturi anulate. În urma votului, Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a devenit Preşedintele Interimar al României. Referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu va avea loc pe 29 iulie.

Suspendarea lui Băsescu, tragicomedie în patru acte

USL, a reuşit, în doar trei zile, să schimbe preşedinţii Camerelor Parlamentului, să modifice Legea Referendumului şi Legea Curţii Constituţionale, precum şi să-şi îndeplineas­că cel mai ambiţios scop - sus­pendarea Preşedintelui României.

Prin înlocuirea lui Vasile Blaga cu preşedintele PNL Crin Antonescu, la şefia Senatului, USL s-a asigurat că, în caz de sus­pendare, respectiv demitere a lui Traian Băsescu, va controla şi Preşe­dinţia, prin interimat, pe lângă Guvernul condus de preşedintele PSD Victor Ponta.

Modificarea Legii Referendumului permite demiterea Preşedintelui în cadrul referendumului cu majoritatea (50%+1) numărului voturilor exprimate.

Menţionabil este faptul că, în luna martie, majoritatea de atunci din Parlament, formată din PDL, UDMR şi UNPR, aprobase modificarea aceleiaşi legi, astfel încât demiterea Preşedintelui să fie realizată doar cu obţinerea majorităţii tuturor celor înscrişi pe listele de vot, ceea ce însuma, conform Recensământului din 2002, aproximativ 9 milioane de persoane.

Modificarea Legii Curţii Constituţionale a României (CCR) a trans­format avizul Curţii într-unul consultativ, oferind, astfel, posibilitatea Parlamentului să-l suspende pe şeful statului fără acordul explicit sau împuternicirea CCR.

Suspendarea de vineri a lui Traian Băsescu din funcţia de Preşedinte i-a oferit USL ambele funcţii majore executive din stat, precum şi pers­pectiva, în cazul demiterii lui Băses­cu prin referendum, candidaturii lui Crin Antonescu, actualul Preşedinte Interimar, la prezidenţialele anticipate, direct din exercitarea funcţiei.

Ponta se va întâlni cu Barroso să discute situaţia din ţară

Actul suspendării Preşedintelui Traian Băsescu a avut ecouri la nivel global, atât în ziua votului din plen, cât şi ulterior acesteia.

Comisia Europeană (CE) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile de săptămâna trecută din ţara noastră, în special faţă de acele acţiuni care par a avea drept consecinţă reducerea atribuţiilor unor instituţii independente precum Curtea Constituţională, arăta un comunicat al CE. Statul de drept, echilibrul puterilor în stat şi independenţa sistemului de justiţie sunt elementele fundamentale ale democraţiei europene, esenţiale pentru încrederea reciprocă în cadrul Uniunii Europene, iar politicile guvernului şi acţiunile politice trebuie să respecte aceste principii şi valori, mai preciza comunicatul.

Prin intermediul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare, Comisia evaluează deja reformele în domeniul justiţiei şi măsurile anticorupţie, iar la ora actuală Comisia lucrează la un raport de trecere în revis­tă a acţiunilor din ultimii cinci ani în aceste două domenii. Ultimele evoluţii pot pune în pericol progresele realizate în ultimii ani, potrivit comunicatului.

Preşedintele CE Jose Manuel Barroso discutase, înaintea votului de vineri, cu prim-ministrul Victor Ponta şi i-a comunicat îngrijorările Comisiei. Ponta va efectua o vizită la Bruxelles, joi, să discute aceste aspecte cu preşedintele Barroso. Între timp, Comisia va analiza situaţia actuală şi va păstra legătura cu autorităţile române.

Preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy s-a declarat, vineri, "foarte îngrijorat de prezenta evoluţie din România în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

De asemenea, Germania anunţase, vineri, că este îngrijorată cu privire la criza politică din ţara noastră, potrivit AFP.

"Este un eveniment pe care guvernul îl urmăreşte cu profundă îngrijorare, considerând că independenţa Curţii Constituţionale a României şi abilitatea acesteia de a acţiona nu trebuie puse la îndoială", a precizat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Le Figaro: România "Lovitură de stat împotriva Preşedintelui"

Cotidianul francez Le Figaro a comentat, vineri, într-un articol intitulat "România: Lovitură de stat împotriva Preşedintelui", că Traian Băses­cu, preşedintele de centru-dreapta, îşi vede izolarea tot mai mare în faţa ofensivei instituţionale a Uniunii Social Liberale, moştenitoare a Partidului comunist român.

Jurnalistul Le Figaro subliniază că următoarea ţintă a Uniunii pare să fie Curtea Constituţională, ai cărei judecători au sesizat, săptămâna trecută, Comisia de la Veneţia, cu privire la "atacul fără precedent" al Guvernului împotriva CCR.

Alexandre Lévy observă că rămâne de văzut capacitatea de ripostă a Preşedintelui Traian Băsescu, aflat în funcţie din 2004, explicând că "acest veteran al politicii" nu şi-a spus ultimul cuvânt.

Statele Unite, îngrijorate după suspendarea lui Băsescu

Statele Unite şi-au exprimat, vineri seară, îngrijorarea privind suspendarea Preşedintelui Traian Băsescu de către Parlament, cerând ţării noas­tre să se asigure că statul de drept este respectat, a transmis AFP.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite Victoria Nuland a mai precizat: "Statele Unite stau alături de partenerii UE cerându-i României să sprijine şi să protejeze valorile comune şi principiile care unesc comunitatea naţiunilor europene şi trans-atlantice".

În decembrie 1999, preşedintele de atunci al Federaţiei Ruse Boris Elţîn a demisionat, în mod surprinzător, cu doar 6 luni înaintea alegerilor prezidenţiale, din mai 2000. Acest fapt i-a permis lui Vladimir Putin să preia interimatul funcţiei, potrivit Constituţiei ţării, din postura de prim-ministru. Astfel, în cele 6 luni, Putin a avut un amplu spaţiu de manevră pentru a-şi asigura un avantaj politic foarte rar observat cu o asemenea lipsă de subtilitate, într-un regim presupus democratic, ce i-a permis, eventual, câştigarea cu o majoritate covârşitoare, a alegerilor, respectiv să devină şi să rămână Preşedinte al Federaţiei Ruse pentru două mandate consecutive.

Filmul de vineri al evenimentelor ce au dus la suspendarea lui Traian Băsescu

Termenul pentru avizul CCR dat de către Parlament fusese depăşit, vineri, cu mai bine de două ore, astfel încât PDL propusese, în Birourile Permanente, ca şedinţa de plen comun, de la ora 17:00, pentru dezbaterea şi votarea cererii de suspendare a şefului statului să fie amânată până când Curtea Constituţională se va pronunţa, însă iniţiativa a fost respinsă prin vot.

Preşedintele Senatului Crin Antonescu afirmase că şedinţa de plen va avea loc aşa cum a fost programată, la ora 17:00, deoarece procedura sesizării Curţii fusese îndeplinită.

Totodată, potrivit Curţii, judecătoarea Aspazia Cojocaru ar fi fost ameninţată înaintea începerii şedinţei privind sus­pendarea preşedintelui.

Când, într-un final, Curtea Constituţională şi-a trimis avizul consultativ către Parlament, acesta nu exprima o decizie clară în privinţa suspendării Preşedintelui. Curtea Constituţională a constatat că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă func­ţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, adăugând în avizul său că Preşedintele ar fi încercat să diminueze rolul şi atribuţiile Primului-ministru, dar că ar fi iniţiat corect procedurile de revizuire a Constituţiei. De asemenea, CCR a precizat, în aviz, că nu se poate reţine încălcarea de către Preşedinte a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, deoarece declaraţiile critice formulate de acesta nu au fost de natură să determine magistraţii să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale.

Deoarece Curtea Constituţională nu a avut un verdict clar, în avizul său, cele două tabere politice au interpretat avizul acesteia în propria favoare. USL anunţase că avizul este unul pozitiv, în timp ce preşedintele PDL Vasile Blaga a precizat că avizul este favorabil preşedintelui.

În cadrul discursului său din Parlament, Traian Băsescu a remarcat: "M-am bucurat când am văzut avizul Curţii Constituţionale. CCR nu constată nicio abatere a preşedintelui". Domnia sa mai făcuse precizarea că nu a reuşit să aibă niciodată o relaţie normală cu PNL şi PSD: "Se pare că eu nu reuşesc să coabitez cu PSD şi cu PNL. În 2007, atunci când guvernul liberal era în parteneriat cu PSD, aţi recurs la suspendare. Acum vă aflaţi din nou la guvernare împreună şi primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupaţi e suspendarea preşedintelui".

După discursul Preşedintelui, PDL a propus ca avizul Curţii Constituţionale să fie citit în plen, propunere res­pinsă, însă, de majoritatea Legislativului. Preşedintele a părăsit aula în momentul discursului lui Crin Antonescu, a cărui temă s-a axat pe neîndeplinirea funcţiilor de preşedinte a lui Băsescu: "Noi dorim să vă suspendăm azi. În realitate, dumneavoastră v-aţi autosuspendat de ani buni din funcţia de preşedinte. România nu a avut preşedinte pentru că nu a avut garant în persoana lui Traian Băsescu decât pentru camarila coruptă a domniei sale şi a PDL, pentru că nu a avut mediator, şi cum putea avea când preşedintele s-a transformat în singura putere a acestui stat?".

Liderul PNL a mai declarat că, în caz că Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, se va retrage din viaţa politică, fapt sesizat de către şeful statului, în discursul său de încheiere, când i-a lăsat o foaie albă lui Antones­cu pentru a-şi scrie demisia. Băsescu şi-a concluzionat discursul afirmând că în exercitarea mandatului său nu a putut fi vreodată vorba de dictatură: "Aţi vorbit de dictatură. Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de Prim-ministru? Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei cel mai puternic serviciu de informaţii interne? Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei şefia SIE?"

După încheierea cuvântării Preşedintelui, s-a procedat la votul pentru suspendare.

La scurt timp după încheierea şedinţei de plen, Preşedintele Interimar Crin Antonescu, a afirmat: "În calitate de Preşedinte Interimar reafirm ataşamentul faţă de valorile statului de drept. Fac un apel la români şi la toate instituţiile statului să îşi desfăşoare activitatea în mod normal. CCR, ÎCCJ, Parchetul General, ANI, SRI şi SIE vor avea o funcţionare corectă". Domnia sa a fost succedat de Prim-ministrul Victor Ponta, care a precizat că Guvernul trebuie să asigure îndeplinirea obligaţiilor cu instituţiile internaţionale.

Traian Băsescu a ţinut, de asemenea, un discurs, după încheierea şedinţei de plen, din care a reieşit că acceptă posibilitatea demiterii sale din funcţie. Preşedintele sus­pendat a adăugat şi că a sesizat CCR, reclamând un conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament. "Nu apăr scaunul, ci vreau să apăr funcţia", a explicat Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb