Liderul Verzilor germani, Cem Oezdemir a criticat propunerea Guvernului de la Berlin prin care va fi mai uşoară blocarea investiţiilor companiilor chineze, avertizând că Germania oferă astfel un exemplu negativ pentru comerţul liber, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
În schimb, Executivul ar trebui să ceară insistent condiţii de concurenţă echitabile în China, în loc să creeze obstacole pentru oamenii de afaceri chinezi care vor să investească în cea mai mare economie europeană, a explicat Cem Oezdemir,
Ministerul german al Economiei vrea un control mai strâns al investiţiilor străine în UE şi, în ultimele săptămâni, a anunţat mai multe revizuiri extinse ale achiziţiilor de companii germane de către firme din China.
"Nu cred că este modul potrivit de a reacţiona. China trebuie să se deschidă. Noi nu ar trebui să ne închidem. Dacă vrem ca statul chinez să joace corect, şi noi trebuie să jucăm corect şi nu ar trebui să adoptăm modelul chinez", a afirmat Oezdemir într-un interviu acordat Bloomberg Television.
În total, anul acesta companiile chineze au anunţat sau au finalizat în Germania achiziţii evaluate la nivelul record de 11,3 miliarde de euro (12,5 miliarde de dolari) de aproape opt ori mai mari faţă de nivelul din 2015, conform datelor Bloomberg.
Grupul chinez Sanan Optoelectronics a confirmat luna trecută că a avut "un contact preliminar" cu Osram, după ce informaţiile din presă privind posibila achiziţionare a producătorului german de corpuri de iluminat a dus la creşterea acţiunilor Osram.
Dacă Sanan va face o ofertă pentru Osram, a cărei capitalizare bursieră se ridică la şase miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari), ar fi cea mai mare achiziţie a unei companii germane de către un cumpărător din China.
Un potenţial licitator al Osram ar putea achiziţiona participaţia de 17,5% pe care o deţine Siemens la Osram, înainte de a face o ofertă pentru preluarea integrală a producătorului german de corpuri de iluminat.
Ministerul Economiei din Germania a precizat că a aflat din presă despre oferta de preluare a Sanan Optoelectronics, dar este o problemă a companiei Osram pe care nu o poate comenta. Un purtător de cuvânt al ministerului a precizat că Germania este o economie deschisă, care salută investiţiile companiilor străine, dar Guvernul vrea să se asigure că este un nivel corect al concurenţei.
În iulie, producătorul chinez de electrocasnice Midea şi-a majorat la 76,38% participaţia deţinută la compania germană Kuka.
Anterior, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, şi-a exprimat rezervele faţă de intenţia Midea de a prelua producătorul german de roboţi Kuka, declarând că ar prefera o preluare de către un alt grup german sau european. Sigmar Gabriel a criticat investiţiile realizate de "companiile care vin din ţările care nu şi-au deschis pieţele", o aluzie deschisă la China, chiar dacă a subliniat că nu vizează "nicio ţară anume".
În ultimii ani, mai multe IMM-uri germane din sectorul industriei au trecut sub control chinez. Legislaţia germană permite Guvernului să se opună preluării controlului unei companii germane de către o companie străină dacă securitatea sau ordinea publică sunt în pericol, însă aceste aspecte nu sunt singurele care ar trebui luate în prezent în considerare, crede Sigmar Gabriel.