LIDERUL SUA, DONALD TRUMP: "Forţele americane sunt pregătite pentru orice!"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2020

Donald Trump

Donald Trump

"Se pare că Iranul dă înapoi - un lucru bun pentru întreaga lume"

Forţele americane sunt pregătite pentru orice, însă se pare că Iranul dă înapoi, ceea ce este un lucru bun pentru întreaga lume, a declarat ieri, preşedintele SUA, Donald Trump, după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, Iranul a atacat cu rachete unele baze americane din Irak. Trump a precizat că nu s-au pierdut nici vieţi americane, nici irakiene, în atacuri, contrazicând astfel informaţiile lansate de televiziunea publică din Iran. "Toţi militarii noştri sunt în siguranţă, iar la bazele aeriene au fost produse pagube minore", a spus Trump.

Liderul de la Casa Albă a adăugat: "Iranul este principalul finanţator al terorismului, o ameninţare pentru lumea civilizată. Regimul agresiv al Iranului a fost tolerat din 1979. Nu vom mai lăsa să se întâmple acest lucru. Săptămâna trecută am acţionat decisiv, la ordinul meu, să ucidem un terorist care punea în pericol vieţi şi care trebuia eliminat cu multă vreme în urmă. Prin eliminarea lui am trans­mis un mesaj foarte important: că Iranul nu mai poate ameninţa vieţile americane. Soleimani a fost responsabil pentru unele dintre cele mai mari nenorociri".

Donald Trump a amintit că SUA au decis să impună noi sancţiuni economice la adresa Iranului, care vor rămâne în vigoare până când regimul de la Teheran îşi va schimba politica.

"Campania iraniană de teroare nu va mai fi tolerată, nu vă vom permite să mergeţi mai departe cu planurile voastre. Cer NATO să se implice mai mult în situaţia din Orientul Mijlociu", a mai declarat Trump.

Amintim că Iranul a atacat cu rachete, în noaptea de marţi spre miercuri, unele baze americane din Irak, potrivit televiziunii publice iraniene, care a anunţat că "cel puţin 80 de terorişti americani" au fost ucişi în aceste raiduri.

Conform Reuters, Teheranul a anunţat că a lansat atacuri asupra unor baze în care se află trupe americane ca răspuns la atacul de vineri, cu o dronă americană, în care a fost asasinat generalul iranian Qassem Soleimani, la Bagdad, la ordinul preşedintelui SUA, Donald Trump.

Televiziunea iraniană a menţionat că au fost trase peste 20 de rachete asupra bazelor din Irak şi niciuna nu a fost interceptată.

Iranul are în vizor alte 100 de ţinte în regiune, în cazul în care Statele Unite răspund acestor tiruri de rachetă, conform unei surse din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran - armata ideologică iraniană, citată de televiziunea iraniană.

După atacul mai sus menţionat, ministrul de Externe din Iran, Javad Zarif, a declarat că ţara sa nu doreşte o escaladare a conflictului sau un război cu SUA, şi doar a luat "măsuri proporţionale", de autoapărare, după uciderea generalului Qassem Soleimani.

Şeful forţelor armate iraniene, Mohammad Baqeri, a avertizat că, dacă SUA vor reacţiona după atacul cu rachete, răspunsul Teheranului va fi "mai puternic şi mai zdrobitor".

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a apreciat că riposta militară iraniană faţă de SUA este insuficientă şi trebuie să se pună capăt prezenţei americane în Orientul Mijlociu.

Una din bazele aeriene atacate, Al Assad, este una dintre cele mai mari şi mai vechi din Irak. Aflată în provincia Anbar, aceasta a fost unul dintre punc­tele centrale ale activităţii ISIS între 2014 şi 2017. În decembrie 2018, preşedintele american Donald Trump a vizitat trupele de la Al-Assad, la fel vicepreşedintele Mike Pence, un an mai târziu.

Baza de la Erbil, de asemenea atacată, se află în regiunea semiautonomă kurdă. SUA au colaborat cu luptătorii kurzi în campania împotriva ISIS.

Armata irakiană a anunţat că bazele americane au fost lovite de 22 de rachete, 17 dintre ele lovind baza Al-Assad, iar 5 - baza din Erbil.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a catalogat atacul Iranului drept "un nou exemplu de escaladare şi confruntare sporită".

Un avion de pasageri aparţinând companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbuşit ieri, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Toţi pasagerii aeronavei au murit. Aparatul de zbor - un Boeing 737 - avea ca destinaţie Kievul.

Iranul nu va preda cutia neagră a avionului ucrainean către compania producătoare (americană), conform şefului Organizaţiei iraniene de Aviaţie Civilă, Ali Abedzadeh.

Ministrul de Externe din Ucraina, Vadim Pristaiko, a informat că ţara sa va coordona, împreună cu Iranul, investigaţia privitoare la avionul prăbuşit.

---------------

Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) a anunţat formarea unei echipe internaţionale pentru susţinerea comunicării şi coordonării eficiente între operatorii aerieni şi ţări, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Companiile aeriene şi agenţia pentru aviaţie a Naţiunilor Unite au început să monitorizeze spaţiul aerian strategic de deasupra Iranului şi Irakului, în condiţiile în care unii operatori comerciali încă efectuează curse în aceste ţări, iar altele le traversează spaţiul aerian.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. din august 2021 incolo

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb