Liderul suprem iranian promite răzbunare după uciderea generalului Qassem Soleimani

B.D.
Internaţional / 3 ianuarie 2020

Ali Khamenei (sursă foto: Twitter)

Ali Khamenei (sursă foto: Twitter)

Autorităţile de la Teheran au calificat drept o "escaladare extrem de periculoasă" uciderea generaluuil iranian Qassem Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak şi lider pro-iranian, ntr-un raid american la Bagdad. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani, informează AFP.

La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi "ucis" Soleimani, un lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.

Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hachd al-Chaabi, o coaliţie paramilitară majoritat pro-Iran de acum integrată în Statul irakian, a murit de asemenea în acest bombardament.

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de "decapitare" condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate.

În timp ce ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta "o escaladă extrem de periculoasă şi impreudentă", un fost şef al Gardienilor revoluţiei, Mohsen Rezai, a promis că "răzbunarea contra Americii" va fi "teribilă".

De mai mulţi ani, Bagdadul este prins între cei doi mari aliaţi ai săi, american şi iranian.

Marţi, aceleaşi părţi au reuşit să atace ambasada americană de la Bagdad, în Zona verde ultrasecurizată.

Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma acestui atac, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak.

"La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate ucigându-l pe Qassem Soleimani", a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, şi a decretat doliu naţional timp de trei zile în ţara sa.

"Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosită din toţi aceşti ani (...). Dacă Dumnezeu o vrea, opera şi drumul său nu se vor opri aici iar o răzbunare impacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au pătat mâinile de sângele său şi de al altor martiri", a scris ayatollahul Khamenei pe contul de Twitter.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. nu.

    nu asa.  

    nu acum.  

    Asteptati toamna 2020.  

    Dincolo de septembrie pana in noiembrie 2020.

    Rabdarea e de la Dumnezeu.  

    1. TOTUL SE INVARTESTE IN JURUL UNEI URI PERSONALE , A LUI TRUMP , IMPOTRIVA IRANULUI !!! EL STIE DE CE !!! UNA ESTE SA NU INGHITI , SA NU POTI SUFERI UN POPOR , O NATIUNE , NUMAI FIINDCA EXISTA PE PAMANT , SI ALTA SA TE BAGI IN TREBURILE ACESTEI TARI ; ACUM , PUR SI SIMPLU , A CALCAT IN STRACHINI , ORDONAND UCIDEREA UNOR MILITARI IRANIENI ; CE CALITATE AVEA EL SA FACA ASTA ??? NICI UNA !!! A FACUT-O PENTRU CA STIE , CA NU POATE FI PEDEPSIT , PENTRU ASTA !!! NU E MAI BUN IN GANDIRE , NICI CA HITLER , NICI CA STALIN , NICI CA HRUSCIOV !!! NU E ALTCEVA , DECAT UN ALT DICTATOR !!! LA SCARA MULT MAI MICA , DECAT CEI ENUMERATI INAINTE !!! EU AL CONSIDER , UN OM BOLNAV LA CAP !!! ORICUM , UN OM SANATOS , IN NICI UN CAZ , NU E , ASTA E CLAR !!! CRED CA SI EL , STIE ASTA !!! SA SPERAM CA IN NOIEMBRIE , V-A FI INLOCUIT CU ALT PRESEDINTE AMERICAN , MAI SANATOS LA CAP , CARE SA STIE SA GESTIONEZE MAI BINE SITUATIA DIN ORIENT !!!

      Psihnpatule,ia-ti medicamentele cä ai inceput sa faci spume! Dictatura religioasä din Iran este sustinutä,înarmatä si protejatä de dictatorul putin care te plateste pe tine!

      Nu am înțeles,ce caută Iranul în Irak ? De ce au așteptat retragerea armatei SUA din Irak ? De ce atacă acum,pentru retrimitere tuturor forțelor SUA,înapoi ?! Irak-ul încerca să revină la normalitate,dar a fost atacat neîntrerupt,presupun că și de Iran,văzând cum decurg lucrurile.Iranul se simte tare acum și vrea o alianță regională împotriva SUA sau a tuturor !Asta și după ce și-au trimis un număr nelimitat de cetățeni în Europa și SUA ?! Nu sunt forțe combatante,deghizate și vor fi activați la un moment dat ?! Vedeți 11 sept,vedeți estul Ucrainei,ect. Spunea cineva de ură contra Iranului,ba este tocmai invers,aceștia au în ADN lor ura,nu le place stabilitatea,au mințit că nu construiesc arma nucleară,pentru ce le trebuia? Desigur lucrurile sunt mult mai complexe iar eu nu văd decât foarte puțin.Vreau să știu mai multe,mulțumesc.

      Sunt de acord cu tine in ce priveste regimul tiranic care conduce aceastä tara! Dictatura religioasä din Iran este precum un cancer pentru toatä regiunea si nu numai! Acest regim fanatic care-si ucide farä milä proprii cetateni,este sustinut de Rusia! Sa nu acuzam tot poporul iranian,care este extraordinar! Trebuie inlaturati acesti fanatici care guverneaza in Iran!

      iti mai dau eu cateva informatii:

      Ce cauta Iranul in Irak? Iranul este o tara cu o populatie preponderent shiita. La fel si Irakul. Comunitati shiite mai traiesc si in Liban si Siria. Celelate tari musulmane sunt preponderent tari sunite. In Arabia Saudita domina wahabitismul, poate cea mai extrema doctrina a islamului sunit.Pe scurt, majoritatea irakienilor sunt din acelasi "trib" ca si iranieni.  

      Intre suniti si shiiti exista o ura imensa. Pentru suniti, shiiti sunt cei mai mari dusmani. Chiar mai mari decat evreii sau crestinii.  

      Ma indoiesc ca Iranul vrea razboi. Cu cine sa faca o alianta? Cu Irakul??? 

      Pentru ce le trebuie arma nucleara? Cei mai mari dusmani ai Iranului sunt 1. Arabia Saudita, 2. Israel si 3. SUA. Celor 3 se adauga celelalte tari sunite, printre care si Pakistanul are bomba atomica. Israel si SUA au arme nucleare, Arabia saudita investeste extrem in armament si echipamente militare. Deci de ce nu ar vrea Iranul bomba atomica? Si pe ce motiv le-ar putea interzice cineva sa o construiasca?  

      Ma mir ca nu s-a gandit nimeni la resurele naturale ale Iranului: imense rezerve de petrol (locul 4) si gaze (locul 2) si multe altele. 

      Iranienii sunt in comparatie cu musulmanii suniti extrem de bine educati. In general universitatile sunt foarte bune in ciuda lipsei de bani si a izolarii. Cultra (persica) e una dintre cele mai vechi care mai exista. Chestia asta se reflecta in diaspora iraniana. O mare parte, daca nu chiar majoritatea, iranienilor emigrat sunt extrem de bine integrati si calificati. Au joburi bune. Din pacate nu stiu daca exista date stiintifice, dar cred ca iranienii alaturi de indieni sunt cele mai de succes comunitati de imigranti in multe tari.  

      COREEA de Nord, moșia lui Kim Jung Un, are arme nucleare și amenință pacea mondială.. IRANUL ajutat de coreeni comuniști și ruși e gata să devină o putere nucleară. Îți PASĂ.?? . Tu îi IUBEȘTI pe cei doi dictatori și regimurile lor?.. în COREEA poporul mănâncă scoarță de copac și iarbă. KHOMENEI i-a îndoctrinat religios, i-a fanatizat, le-a spălat creierele mai ceva ca CIUMA ROȘIE de la noi.. TRUMP îi URĂȘTE și...ce ai scris tu acolo.? . Te rog citește de mai multe ori și... . Revin-o cu cerere de iertare că te văd COPIII, viitorul Țării.

      . Eu, psihopat, medicamente sau spume nu văd ca"vecinu'' de la 2 ; . dar... era un film vechi american cu un echipaj de pământeni 'Pierduți în spațiu'. S-au întors... mai puțin unul... e vorba de tine.? . Ești "pierdut în spațiu" și nu ai habar de nimic pe Terra.. . E foarte rău că oamenii ca tine au drept de vot și țara a ajuns în ruină- jefuită- disprețuită în Europa și în lume cu 4 milioane de emigranți, din cauza voturilor voastre.  

      Hei, astia desteptii care va bateti cu caramida democratiei in piept.., ce stiti voi care sunt adevaratele motive pt care l-au omorat! La fel cum l-au facut pe Ceausescu, zicand ca e asa si pe dincolo..., dar el defapt a aparat independenta economica a Romaniei si de-aia l-au omorat. Oamenii aia isi apara valorile in care cred, insa, in ochii europenilor, asta e dictatura... Ii f--e grija pe americani si europeni de "dictatura" din Orient la fel cumii f''e grija de aia din Africa, care mor de foame in timp ce la super-marketuri se arunca jumatate din mancare... Pai numai deseurile de le-ar parasuta africanilor, nu ar mai muri aia de foame... Dar europenii nostrii sunt prosti si cred tot ce li se spune la tv... Adevarul gol-golut e acela ca evreii vor sa construiasca templu si sa-l aduca pe antihrist al lor, dar au nevoie de o diversiune ca sa-i indeparteze pe musulmani. E nevoie de o conflagratie pt ca tot ei sa vina cu solutia salvatoare "sa nu ne mai certam, sa avem un singur conducator," ...antihristul

      Evreii luptă pentru supraviețuire in Orientul Mijlociu unde e casa lor.

      De ce sa asteptam toamna...ce se intampla atunci?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb