Lificiu: ANRE poate influenţa preţul gazelor în proporţie de 30%

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 mai 2009

Lificiu: ANRE poate influenţa preţul gazelor în proporţie de 30%

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu poate influenţa preţul gazelor naturale decât în proporţie de maxim 30%, restul de 70 de procente neintrând în competenţele ins­tituţiei, a declarat ieri Petre Lificiu, preşedintele ANRE, în cadrul audierilor de la Comisia de Abuzuri din Camera Deputaţilor. "La momentul actual, calcularea tarifelor poate fi făcută numai în funcţie de dispoziţiile europene. ANRE nu poate influenţa tarifele la gaze decât în proporţie de maxim 30%, şi priveşte înmagazinarea, transportul şi distribuţia", a explicat şeful ANRE. Potrivit lui Lificiu, solicitările consumatorilor dictează, în final, tariful gazelor naturale. "În fiecare lună se face raportul dintre solicitări şi producţia de gaze existentă. Exact acea diferenţă rezultată între cele două componente se traduce în import de gaze", a spus Lificiu. El a adăugat că, în luna mai, importul de gaze naturale va fi de 22%, deşi procentul s-a dorit a fi de sub 20%.

Petre Lificiu anunţa în urmă cu ceva timp că ANRE a demarat controale la companiile din sectorul gazelor naturale pentru a hotărî în final ce costuri pot fi reduse, astfel încât preţul plătit de către populaţie să scadă.

Lificiu: Facturarea în unităţi de energie este corectă

Facturarea gazelor naturale în unităţi de energie este corectă, toată Europa apelând la această formulă, a mai spus ieri, Petre Lificiu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea în Domeniul Energiei (ANRE), în cadrul audierilor de la Comisia de Abuzuri din Camera Deputaţilor. "Forumula facturării în unităţi de energie a fost adoptată de către toate ţările Uniunii Europene, mai puţin Ungaria, care continuă să factureze în unităţi de metri cubi", a spus Lificiu, citat de Agerpres. Oficialul ANRE a menţionat că abordarea Ungariei nu a dus la preţuri mai mici decât cele existente în România.

În legătură cu reclamaţiile sosite pe adresa ANRE privind facturarea la gazele naturale, Lificiu a recunoscut că 30% dintre acestea sunt justificate. "Nu sunt de acord cu atitudinea distribuitorilor de gaze naturale din România faţă de consumatorul român. Consider un abuz montarea fără preaviz a contoarelor de gaze, însă vreau să vă anunţ că acest lucru nu se va mai întâmpla de acum înainte", a declarat Petre Lificiu. Potrivit preşedintelui ANRE, oraşele cu cele mai mari probleme în acest sens sunt Bacău şi Iaşi. Facturarea contravalorii gazelor naturale livrate şi a serviciilor prestate se realizează, începând de la 1 iulie 2008, în unităţi de energie, respectiv în MWh, ţinându-se cont de puterea calorifică.

Deputaţii au decis să ancheteze preţul gazelor

Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor a decis, ieri, înfiinţarea unei comisii de anchetă asupra modului în care este stabilit preţul gazelor naturale de către ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Deputatul Adrian Gurzău, vicepreşedintele Comisiei, ne-a declarat: "Comisia a decis, după mai multe întâlniri cu preşedintele ANRE, Petre Lificiu, că trebuie înfiinţată o comisie parlamentară de anchetă pentru modul în care este stabilit preţul gazelor naturale pentru populaţie şi alţi consumatori captivi. Vom înainta decizia Biroului Permanent, care o va supune votului Plenului Camerei Deputaţilor, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare".

Deputatul Gurzău are deja depuse, de aproximativ o lună de zile, la Biroul Permanent, 101 semnături ale deputaţilor pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă asupra preţului gazelor. Iniţiativa sa a rămas, până acum, fără răspuns din partea Biroului Permanent şi nici nu a fost dezbătută în plenul Camerei. Adrian Gurzău are suspiciuni că modalitatea de convertire a metrilor cubi de gaze naturale consumate în kWh "umflă" facturile cu peste 10%. Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor a analizat acest caz, în decurs de circa o lună de zile, iar Petre Lificiu a fost audiat de mai multe ori. (A.T.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb