LIGA CAMPIONILOR Finală germană cu milioane de euro pe masă

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 24 mai 2013

Finală germană cu milioane de euro pe masă

Cel mai important meci intercluburi al anului se va disputa mâine, la Londra - pe celebrul stadion Wembley, cu începere de la ora 21.45. În finala Ligii Campionilor se întâlnesc două echipe din Germania, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund. Din punct de vedere sportiv, lucrurile sunt evidente, meciul propune două din cele mai în formă echipe de club din Europa, care îmbină perfect rigoarea germană cu creativitatea specifică altor zone fotbalistice. Cum miza este enormă, ambele cluburi au propus prime substanţiale jucătorilor. În cazul în care Bayern va cuceri trofeul fiecare fotbalist va încasa câte 200.000 de euro, de cealaltă parte jucătorii Borussiei având promişi câte 150.000 de euro. Câştigătoarea trofeului va primi 10.500.000 euro, în timp ce finalista va încasa 6.500.000 euro. La aceşti bani se adaugă şi celelalte bonusuri financiare încasate pe parcurs de la UEFA, astfel că fiecare finalistă a câştigat doar din Liga Campionilor peste 50.000.000 euro, suma finală fiind dată de numărul de bilete vândute în întreg sezonul şi de cota de market pool. În luna septembrie 2012, UEFA a anunţat că echipele participante în faza grupelor celei mai importante competiţii intercluburi vor împărţi aproximativ 910 milioane de euro.

Bayern Munchen este cea mai valoroasă echipă din prima ligă germană, atât sportiv (este proaspăt campioană naţională) cât şi financiar, suma totală de transfer a jucătorilor este de 431.500.000 euro, francezul Frank Ribery fiind cel mai scump bavarez - 42.000.000 euro. Borussia Dortmund a fost cel mai slab cotată echipă din cele patru ajunse în semifinalele competiţiei, întreg lotul fiind evaluat la doar 255.000.000 euro, dar are un atu important pentru finală: medie de vârstă foarte mică la nivelul lotului, ceea ce însemnă un plus de prospeţime la finalul unui sezon extrem de solicitant. Ca o ironie a sorţii, cel mai scump jucător al Borussiei, Mario Gotze, cotat la 42.000.000 euro, 20 de ani, s-a transferat deja la Bayern Munchen. Bavarezii au plătit clauza de reziliere a contractului jucătorului, de 40.000.000 de euro, iar acesta va fi plătit la Bayern cu 7.000.000 de euro pe sezon.

Tot în privinţa lui Gotze, o accidentare a pus capăt oricăror speculaţii extra-sportive. Mijlocaşul Borussiei nu va evolua în finală din cauza unei accidentări la coapsă, a anunţat staff-ul tehnic al "galben-negrilor". Jucătorul de 20 de ani, care din vară va evolua chiar la adversara de sâmbătă, s-a accidentat în timpul semifinalei Ligii Campionilor, contra formaţiei Real Madrid. Gotze a reîn-ceput antrenamentele, însă nici el şi nici clubul nu îşi asumă riscuri, de naturi diferite, Gotze find dezamăgit că va trebui să privească meciul de pe margine: "Finala era un obiectiv important şi am muncit mult în ultimele săptămâni. Îmi pare foarte rău că nu îmi voi putea ajuta echipa în acest meci, dar am încredere în coechipierii mei şi mă voi afla la Londra pentru a-i susţine de pe margine".

Arbitrul italian Nicola Rizzoli va conduce de la centru finala Ligii Campionilor. Rizzoli, în vârstă de 41 de ani, a mai arbitrat finala Europa League din 2010, de la Hamburg, când Atletico a învins Fulham, scor 2-1. La Londra, Rizzoli va fi ajutat la cele două linii de compatrioţii săi Renato Faverani şi Andrea Stefani. Arbitru de rezervă va fi Damir Skomina, din Slovenia, iar asistenţi suplimentari vor fi Gianluca Rocchi şi Paolo Tagliavento.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb