Ligia Deca: "Am preferat să păstrăm această structură de an şcolar pe module"

S.B.
Politică / 28 decembrie 2023

Ligia Deca: "Am preferat să păstrăm această structură de an şcolar pe module"

Ministra Educaţiei Ligia Deca a declarat că a fost preferată structura pe module şi pentru anul şcolar 2024-2025 "pentru stabilitate şi predictibilitate", informează news.ro.

"Aşa cum am promis, am solicitat unităţii de cercetare în educaţie, care este parte a Centrului Naţional pentru Politici şi Evaluare în Educaţie să elaboreze un studiu de percepţie, el a fost şi făcut public în săptămânile anterioare. Practic, am vrut să vedem care este percepţia atât a cadrelor didactice, cât şi a elevilor, cât şi a părinţilor vizavi de această structură pe module, care a funcţionat doi ani, mă rog, un an şi jumătate. Ei, într-o proporţie covârşitoare pentru anumite categorii, au spus că noua structură este una benefică - mă refer aici la elevi, de exemplu, care apreciază alternanţa între efort şi perioade în care se pot recupera sau face activităţi extra curriculare", a afirmat Ligia Deca, la finalul şedinţei Executivului, întrebată despre lansarea în consultare publică structura anului şcolar viitor şi dacă au exista anumite studii care să stea la baza alegerii, pentru al treilea an consecutiv a variantei celor cinci module.

Minsitra Educaţiei a adăugat că," atunci când a fost introdusă această structură, la baza ideii de module au stat studii pedagogice care vorbesc despre curbe de efort şi cum este necesar să alternăm perioadele de şcoală cu perioade mai scurte decât ce am avut înainte de vacanţă".

"Având în vedere concluziile pedagogice, cât şi studiul de percepţie făcut public în săptămânile anterioare, am preferat, în interesul stabilităţii şi al predictilităţii, să păstrăm această structură de an şcolar şi să încercăm ca toate eforturile noastre, de exemplu efortul pentru simulări pentru examenele naţionale, să fie corelate cu structura, adică practic am mutat un pic mai devreme simulările, în ideea că rezultatele la simulări pot fi discutate cu familiile şi pot servi pentru recuperarea materiei înainte de examenele naţionale", a completat Deca.

Ea a mai precizat că 9 septembrie 2024 este o dată potrivită pentru începerea anului şcolar.

"Este, considerăm noi, o dată potrivită pentru începerea anului şcolar, 9 septembrie 2024, anul se încheie pe 20 iunie. Sigur că avem categorii sociale care şi-ar fi dorit mai devreme sau mai târziu, însă considerăm că avem nevoie ca durata anului şcolar de 36 de săptămâni să fie una stabilă, ca şi în anii trecuţi, şi considerăm că este, cel puţin din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, necesar să prioritizăm dreptul la educaţie, sigur, înţelegând şi alte tipuri de nevoi, însă pentru noi prioritar este ca elevii să aibă acces la educaţie un timp suficient pentru a acumula competenţele necesare", a afirmat Ligia Deca,chestionată dacă se aşteaptă la reticenţă din partea patronatelor din turism care să nu fie de acor ca şcoala să înceapă mai devreme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb