Liniştea cetăţeanului poate aduce bani la bugetul local

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 februarie 2013

Liniştea cetăţeanului poate aduce bani la bugetul local

Liniştea şi protecţia cetăţeanului par a fi principalele griji ale aleşilor locali, care au găsit noi reguli pentru a limita zgomotul şi mizeria. Nici amenzile pentru cei care nu se aliniază nu sunt de neglijat, oamenii fiind deja îngrijoraţi de posibilitatea apariţiei unui val de reguli care să le asigure liniştea, dar care să le îngrădeas-că libertatea, doar din dorinţa de a mai acumula ceva bani la bugetele locale aflate în suferinţă.

Municipiul Vas-lui va fi unul din polii liniştii din ţara noastră, potrivit noului Regulament de organizare şi func-ţionare al unităţilor de alimentaţie publică aprobat de Consiliul Local. Practic, cu excepţia unor evenimente speciale, niciun restaurant sau terasă nu va mai putea func-ţiona după ora 23.00. Singurele care pot avea un program prelungit sunt discotecile şi cluburile, care pot să-şi desfăşoare activitatea până la ora 3.00, dar cu obligaţia de a asigura ordinea în spaţiile proprii şi în cele învecinate pe o rază de 50 de metri de la uşa de acces. De asemenea, sunt exceptate de la regulă şi restaurantele care organizează nunţi, care pot avea program până la ora 6.00, doar în zilele de sâmbătă şi duminică, şi "cu respectarea ordinii şi liniştii publice". "Furatul miresei" de la nunţi este de asemenea interzis "dacă este deranjată liniştea locuitorilor municipiului". Amenzile pot ajunge până la 1.000 de lei. Şi în Capitală viaţa de noapte se va desfăşura după alte reguli, care vor fi aplicate cel mai probabil în a doua decadă a lunii martie. Centrul Vechi, punctul zero al petrecerilor de fiţe este vizat în special. Nu vor mai fi amenajate terase pe străzile unde nu poa-te fi menţinut un culoar liber de trecere de minimum patru metri lăţime. De asemenea petrecerile zgomotoase cu muzică dată la maxim vor fi întrerupte la orele 22:00, iar terasele se vor închide la 4 diminea-ţa. Nici chestiunile estetice nu sunt uitate, mobilierul din plastic nu va mai fi acceptat, se recomandă să fie din lemn, răchită sau metal. Amenzile vor fi mai mari, putând ajunge până la 3.000 de lei.

Grija autorităţilor nu se limitează doar la ce se întâmplă în localurile publice, ci vine şi mai aproape de cetăţean. Locatarii blocurilor din Timişoara care deţin mai mult de două animale de companie - câini sau pisici - vor fi amendaţi cu sume între 800 şi 1.000 de lei, a decis, în această săptămână, Consiliul Local. Pe de altă parte timişorenii care locuiesc la casă şi care au mai multe de patru animale de companie vor plăti o taxă. Hotărârea se referă doar la câini şi pisici şi exclude celelalte animale de companie, aşa că e mult mai rentabil, din toate punctele de vedere, să ai câţiva lei în casă. De asemenea, tot pe Bega, gospodinele şi gospodarii care îşi vor scutura păturile sau covoarele pe ferestre ori pe balcoane vor fi amendaţi de Poliţia Locală, valoarea penalităţilor fiind cuprinsă între 500 - 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000-2.500 de lei pentru persoane juridice. Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, la finalul şedinţei de Consiliu Local, că decizia luată de consilieri ţine de respectarea unor norme de civilizaţie şi că nu este normal ca tot praful din covoare ori carpete să ajungă la vecinul de la etajul inferior. O altă hotărârea de consiliu, din anul 2007, interzicea locuitorilor municipiului Timişoara uscarea hainelor pe împrejmuire şi pe echipamentele amplasate în spaţiile de joacă, precum şi să întindă rufele spălate la uscat în balcoane deschise, pe suport în afara balcoanelor sau în jurul imobilelor de locuit. Acestea sunt doar câteva exemple, dar inventivitatea umană nu trebuie pusă la îndoială.

Lumea este plină de reguli şi legi ciudate, aşa că aleşii noştri se pot inspira oricând. Vă oferim câteva exemple: În Singapore, consumul de gumă de mestecat a fost interzis în 1992. În Danemarca, înainte de a porni maşina eşti obligat să verifici dacă un copil nu s-a furişat cumva sub automobil. În Elveţia, la bloc, este interzis să fie trasă apa după ora 22.00, iar în Thailanda conform legii nu ai voie să ieşi din casă fară să porţi lenjerie intimă. În Bahrain, medicul ginecolog poate examina o femeie doar dacă foloseşte o oglindă, e ilegal să privească direct spre părţile intime ale pacientei. În Massachusetts - SUA, nu ai voie să mănânci mai mult de trei sandvişuri la micul dejun, în Indiana eşti amendat drastic dacă mănânci pepene în parc, la fel şi în Boston dacă serveşti alune în biserică, iar în Maryland este interzis să iei masa în timp ce înoţi în ocean. Lista este incredibil de lungă, fiind publicate mai multe cărţi care conţin toate aceste legi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb