Lira turcească - la record minim, Bursa din Istanbul scade puternic

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2023

Lira turcească - la record minim, Bursa din Istanbul scade puternic

Erdogan a câştigat primul tur al alegerilor din Turcia

Investitorii au aşteptat cu nervozitate, ieri, rezultatul cursei prezidenţiale din Turcia, desfăşurată duminică, ceea ce a dus la declinul semnificativ al acţiunilor listate la Bursa din Istanbul şi la deprecierea monedei naţionale, lira, până la un nou minim record faţă de dolar.

Potrivit datelor oficiale, Turcia va organiza al doilea tur de scrutin după ce primul tur a fost câştigat de actualul preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, care şi-a învins contracandidatul, Kemal Kilicdaroglu, cu aproape cinci puncte procentuale, dar nu a reuşit să depăşească pragul de 50% necesar ca să evite un al doilea tur.

Consiliul electoral din Turcia a informat că Erdogan a obţinut 49,51% din voturi, faţă de 44,88%, cât a atras rivalul său, notează The Guardian. Al doilea tur este programat în data de 28 mai, după cum a anunţat Comisia Electorală Supremă (YSK).

"O victorie a opoziţiei din Turcia pare mai puţin probabilă, iar acest lucru îi va dezamăgi pe investitorii care speră într-o întoarcere la politicile economice «ortodoxe» şi la un angajament mai credibil pentru abordarea problemei inflaţiei din Turcia", a declarat, citat de CNN, Liam Peach, economist principal pentru pieţe emergente la Capital Economics.

În prima parte a zilei, în predeschiderea şedinţei, Bursa din Istanbul a decis activarea mecanismului "circuit breaker" (suspendarea tranzacţiilor), după ce indicele principal al pieţei a scăzut cu 6,38%, pe fondul rezultatului strâns al alegerilor din Turcia.

Conform Reuters, mecanismul "circuit breaker" a fost declanşat la ora 06.55 GMT. Tranzacţiile au fost reluate, iar la ora locală 15.41, titlurile Yapi ve Kredi Bankasi AS au coborât cu 10%, la 10,47 lire turceşti, cele ale Garanti Bank Bankasi AS - tot cu 10%, la 29,80 lire. Sub-indicele bancar BIST Banks a scăzut cu 9,2%, la 4.570,23 puncte la ora 15.42, iar indicele principal BIST-100 - cu 3,9%, la 4.609,92.

Lira turcească a scăzut cu 0,5%, fiind tranzacţionată la 19,70 unităţi faţă de dolarul american, un nivel minim record. Valoarea monedei a scăzut cu peste 40% anul trecut, deoarece politicile economice "neortodoxe" ale lui Erdogan au alimentat inflaţia.

Erdogan este la cârma guvernului Turciei de două decenii, iar incertitudinea generată de scrutinul de duminică a făcut ca investitorii în obligaţiunile guvernamentale ale acestei ţări să se îngrijoreze de capacitatea de rambursare a lor. Costul achiziţionării unei asigurări împotriva riscului de neplată de către guvern - cunoscut sub numele de credit default swap - a crescut cu 22% în tranzacţiile de ieri dimineaţă, ajungând la cel mai ridicat nivel de după noiembrie, potrivit datelor S&P Global Market Intelligence.

Moody's: "Riscul de volatilitate în economie şi pe pieţele Turciei este semnificativ"

Agenţia de rating Moody's a apreciat ieri că o victorie a opoziţiei din Turcia "ar îmbunătăţi perspectivele de revenire la politici economice «ortodoxe» care - dacă sunt implementate în mod eficient - ar fi pozitive pentru profilul de credit pe termen lung".

Cu toate acestea, anularea "măsurilor distorsionate puse în aplicare în ultimii doi ani va fi o provocare", conform Moody's, care adaugă că riscul de volatilitate în economie şi pe pieţele Turciei este "semnificativ".

La sfârşitul anului 2021, pe măsură ce inflaţia globală a început să se accelereze, Erdogan i-a ordonat băncii centrale a Turciei să reducă ratele dobânzilor - exact opusul a ceea ce făceau alte bănci centrale pentru a ţine sub control preţurile. Inflaţia anuală din ţară a crescut la 85% în octombrie 2022, înainte să încetinească la 44% în aprilie 2023, arată datele Institutului de Statistică din Turcia, conform CNN.

"O victorie a preşedintelui Erdogan, care arată acum ca scenariul de bază, ar fi negativă pentru stabilitatea macroeconomică şi pieţele financiare ale Turciei", spune Liam Peach de la Capital Economics, concluzionând: "Credem că menţinerea ratelor scăzute ale dobânzilor, a reglementărilor restrictive privind valutele străine şi a inflaţiei ridicate ar putea creşte ameninţarea cu o criză valutară severă, în continuare".

Candidatul opoziţiei din Turcia promite victoria în al doilea tur

Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a promis ieri victoria taberei sale în turul al doilea al scrutinului, conform AFP.

"Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere. Şi vom câştiga absolut acest al doilea tur", a declarat candidatul opoziţiei, la Ankara, menţionând: "Erdogan nu a putut obţine rezultatul aşteptat, în pofida tuturor insultelor proferate la adresa contracandidatului său. Nevoia de schimbare în societate este mai mare de 50%. Trebuie neapărat să câştigăm şi să instaurăm democraţia în această ţară".

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei, clasat pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, conform Reuters.

Sinan Ogan a obţinut 5,17% din voturi în primul tur al alegerilor.

"Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii", a subliniat Ogan, citat de Reuters.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, au un rol crucial în alegerile din Turcia. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială, notează Agerpres.

Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, au salutat ieri prezenţa la vot "foarte puternică" în alegerile din Turcia, văzând în aceasta o "victorie" pentru democraţie, potrivit AFP.

"Participarea foarte puternică în aceste alegeri este cu adevărat o veste bună (...), un semn clar că populaţia turcă este angajată să-şi exercite drepturile sale democratice", a declarat von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă alături de Charles Michel, care a adresat, de asemenea, "felicitări cetăţenilor turci". Von der Leyen a continuat: "Alegerile nu s-au încheiat, însă. Trebuie să aşteptăm să vedem rezultatele celui de-al doilea tur, urmărim aceasta foarte îndeaproape. Turcia este un partener important al Uniunii Europene".

Turcia, membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), este oficial candidată a UE, însă negocierile de aderare lansate în 2005 se află într-un punct mort de mai mulţi ani. Kemal Kilicdaroglu şi-a asumat în programul său electoral angajamente în ceea ce priveşte statul de drept şi a afirmat că urmăreşte "o aderare deplină" a Turciei la UE.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. "Investitorii au aşteptat cu nervozitate,rezultatul cursei prezidenţiale din Turcia"

    daca castiga opozitia ,haosul in Turcia va fi enorma,cu 7-8 partidulete de toate

    felurile fara majoritate ptr.STABILITATE, cum e la noi in Romania, nu ??!!  

    Bursa si lira se prabusesc, cum e mai rau si portofoliul merge in jos dar si moneda. Totusi, pe baza acestor dobanzi mici a devenit Turcia tigrul Europei. Problema-i ca atunci cand banii sunt pe topate gardurile si f ieftini, apar investitii aventuriste. Acum dc ridica dobanzile sa zicem peste rata inflatiei, totul se prabuseste ca un house of cards.

    La fel si la noi. 

    La fel si-n US. Sunt orase mari unde spatiile comerciale sunt libere in proportie de 20-30%, San Francisco, LA, Atlanta, Chicago etc. Ultimul intrat in colimator e Chicago. O cladire de birouri ce se vindea in 2019 cu 500 mil acum e listata la 79. Pierderi care nu sunt contabilizate nicaieri. Eu nu cred ca noi vom fi scutiti de probleme desi dobanzile sunt negative. Toata lumea si cu maica-sa a construit birouri si cartiere de locuit in ultima vreme. Pe credit ma gandesc ca nu cash. Pun pariu ca deja transpira bancile cu acele credite in portofoliu. Ieri ONE a vandut o cladire istorica ce vroiau sa o renoveze. De ce ? Cash, le trebuie cash.

    Dar deviez. Cel ce promite dobanzi mari in Turcia nu cred ca stie ce-l asteapta. 

    in turcia e bula financiara active in pret bani reali!

    e bula de pret pe burs lor in bani reali; banca centrala face deja exit la detineri in numele gov! 

    E pus graficul de mine pe Ci clu ri Economi ce yout b u e secrtunea comunnity … vezi graficele “albastre”… sunt facute de mine personal… 

    cu drag .. 

    s c cret 

    1. N-am gasit pe youtube. Da mai multe amanunte cum sa gasesc.

      am observat si sunt articole pe net ca turcii primesc salariul in lire , care nu le asigura o putere de cumparare decenta , si schimba aceste tichete a caror valoare este determinată de autoritățile respective, cu dolar si aur ... posibil si preturile afisate la comercianti sa fie exprimate in dolar si centi..

      2 grafice interesante ... GOLD/TRY SI USD/ TRY....

      daca tai zerourile acum la lire turca o sa vezi ca noua lira (din fata in piata reala dar prezenta in financiar) e tare in grame aur; daca faci si conversia bursa lor in grame au e bula istorica 1 la 40 de ani!!

      daca faci si conversia bunurilor si serviciilor la vanzare (cu taiere zerouri lira) si pastrare lira noua da lira noua tare in gram aur. 

      Bulele financiare au fost anuntate istoric de raportul aur / bunuri si servicii… 

      Ca o bula financiara sa se formeze trebuie sa avem in piata doua fenomene economice: 

      - preturile la bunuri si servicii trebuie sa stagneze sau sa creasca sub rata de crestere venituri / capacitati productie si productivitate - de forma exportata 

      - pe urma capitaistii pietei castiga venit discretionar ce se va directiona in financiar. 

      Financiarul se prabuseste cand capacitatile cad pe capete + venituri reale (cu lag dupa consumarea surplusului de bani agonisiti) + productivitate in crash! 

      Gov ca sa plateasca din scurt bula va bloca diferite canale de import si export - ca sa forteze dizolvarea treptata a capacitatilor vechi si sa dea impuls de alt credit nou… toate in timp ce vechea generatie isi vede in fata toata agoniseala si industria trecuta distrusa canprocent din pibul trecut. 

      Comportamenul govului de revers politica taxare duce la scumpire trai si lipsa de bunuri artificial generat; acest comportament face ca populatia sa isi scoata nominalul de la ciorap si sa isinpiarda increderea in puterea de cumparare; nominalul circulat va stinge (la unii) nominalul datorat din sistem. 

      Gov va duce politica de taxare la maxim insuportabilitate pana plateste Aproape Tot (dupa caz au fost situatii cu plata tot - Romania); acest soc de cadere in abis (exact cu caderea in abis a cotatiilor bursiere exprimate in grame aur sau a veniturilor exprimate in frame aur) transfera activele si noua politica economica financiara a tarii. 

      A cest soc va lasa perplex vechea generatie ce va plange in fata “Ce bine era pe vremea aia”!!! - aceea vreme nu va mai veni prea curand!!! 

      Panica din turcia va buimacii populatia ce nu se va prinde atunci cand se taie zerourile SA NU FUGA IN DOLARI sau EURO CI exact in AUR Lira noua circulata! 

      Adica sa vanda detineri la bursa si imo si sa se pazeasca in AUR LIRA Noua in fata circulata! 

      Si sa NU vanda Detinerea de AUR atunci cand Lira noua Va circula!!! - in in primii ani!! Sa lase lira noua circulata sa cade de x10-15-20 fata de aur… Pe urma sa vanda din kg de aur (derineri aur) si sa intre la creditat peste detinerea de aur sau la cumparat cu aur imo si creditat iar peste derinerea de imo / afacere generatoare de noua lira circulata (dupa ce se consuma crashul scurt). 

      Cu aurol lor vir cumpara in crash de peste x10 minim mai multa cotatie nominala de bursa si de peste x4-x5 minim mai mult imobiliar; iar daca asteapta (face achizitii in trepte) cu aurul va cumpara mult mai mult imobiliar in 8 ani de la crash istoric. 

      “strabunica” m-a invatat sa imi socotesc mereu castigurile / pierderile / veniturile / achizitiile in AUR!!! si sa nu ma intereseze prea mult ce fac nominal cele din jur! 

      Doar asa o sa stii cand sa intri long in ce sa intrii si cand sa iesi (exemplul crashul din Italia la generatii cu index de 4,7 kg aur - bula generatiilor de prin 90-2000; crashul istoric Cipru - Grecia)… 

      Aurul mereu spune o poveste; tine de fiecare daca sa asculte sau nu. 

      PS: long pe bvb cu dividende solide si risc scazut! 

      Exit: apple; exit tesla.. (exprimate in gram aur au fost in mega bula); exit btc… pe long.. 

      Pss: pe bvb exista companii cu anticipatie de compres per in fata; nu iesiti din “banci”!! - BKXul are crashuri pe trendul de minime suport - adica e crash corect si minim corect de ascensiune = real ieftin; plus ca si in bani reai BKXul e ieftin; deci bancile sunt ieftine in unele piete! 

      JPYul anunta in fata taiere de zerouri; in aur dolari bula e sparta de prin 90 si cv… Nu e de mirare ca la ei se dau “case” gratis… ca si in Italia!!! 

      s c cret 

      uite parerea mea despre Turcia ... devalorizarea lirei inseamna exporturi mai competitive -o monedă mai slabă duce la o scădere a prețului produselor exportate - si deficit comercial mai mic -pe măsură ce produsele exportate devin mai ieftine, cererea externă pentru aceste produse crește. consider ca aceasta devalorizare duce la o creștere a consumului de produse locale , chair daca sunt mai scumpe . si cred ca din combinatia de importuri scumpe si exporturi ieftine rezulta si inflatia pe care o are TURCIA. CRED CA politica lui erdogan este de a reduce deficitul comercial prin promovarea exporturilor - devalorizare lira - dar asta vine la pachet cu inflatie

      MA POTI CORECTA TE ROG DACA IDEEA MEA ESTE GRESITA 

      nu si cand taie zerourile

      s c cret 

    urmeaza volatilitatea Turciei, Argentinei...si n colonia Romania..datorita performantelor economice- datorie externa....tara-azil.

    titlul este gresit!!!

    lira turceasca “noua” este la record maxim in financiar!! 

    o lira prea tare ce da pe nas costul de trai! 

    imi aduce aminte de romania 2005… sau 68 spre 70… ambele urmate de crash in bani reali! 

    s c cret…  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb